Свържи се с нас

Новини

Габрово бе домакин на семинар за дигитална трансформация на Общините

Published

on

Практически семинар, под надслов „Работещата дигитална община“, се проведе през изминалата седмица в Габрово, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета. Организатор бе „НСОРБ – Актив“.

Форумът събра над 50 представители на общини от страната, които са с потенциал за функциониране на паркинг зони и развитие на платени паркинг услуги. Участниците се запознаха с прилагания от Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ в Габрово електронен продукт за организация на паркирането в т. нар. „Синя зона“.

Експерти от фирмата „С&T България“ ЕООД представиха резултатите и как те допринасят за повишаване качеството на общинските услуги, увеличаване на местните приходи и по-добра среда.

По думите на директора на предприятието Рачо Илиев благодарение на софтуера с малък брой хора за три месеца в Габрово са постигнати много добри резултати. Целият процес е автоматизиран, а чрез мобилното приложение „Мобзо“ се спестяват значителни финансови и човешки ресурси.

Решението позволява удобна комуникация между екипите, проверка на регистрационните номера на автомобилите, обхващане на повече райони, плащане на глоби и други.

Управителят на „ИМЕОН софтуер“ ООД Тошко Георгиев показа модел за цялостна дигитализация на общинските процеси чрез обединяване на данни в интегрирана информационна система за управление.

Според него и най-добросъвестният служител не би могъл да работи бързо и качествено, ако отделните системи не са синхронизирани в единен дигитален организъм.

Община Габрово работи съвместно с „ИМЕОН“ от 2012 г. първоначално по модул „Местни данъци и такси“, а през последните години по модулите „Общинска собственост“, „Устройство на територията“ и „Синя зона“.

„Електронните административни услуги в Габрово ще се разширят с възможност удостоверенията за данъчна оценка да бъдат подписвани с електронен подпис. Заявяването и заплащането ще стават автоматично в системата на ИМЕОН.“, каза заместник-кметът по финанси и собственост Мария Йозова.

Тя съобщи, че се водят разговори с нотариусите и Службата по вписванията от следващата седмица в Габрово да започнат сделки с електронно подписани документи. „Следващата задача, която си поставяме, е да създадем възможност за SMS известяване за неплатени данъци. Идеята е първоначално да се напомня на хората, че имат просрочени задължения и да им се дава срок, в който да ги заплатят.“, поясни г-жа Йозова.

В рамките на събитието специалисти от първата българска компания с платформа за бизнес съобщения „Мобика“ ООД анонсираха услугите си за общините. Сред темите бяха оповестяване на населението при кризисни ситуации в дигиталната борба с Ковид-19, както и представяне на ГИС системата на община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Новите мерки срещу КОВИД-19 влизат в сила от вечерта на 27 ноември

Published

on

Новите мерки срещу разпространението на КОВИД-19 влизат в сила от вечерта на 27 ноември до 21 декември 2020 г., бе съобщено на брифинг на Министерски съвет.

Преустановяват се присъствените учебни занятия на детските градини, ясли, училищата и университетите и всички извънкласни занимания, занимални, дейности по интереси, езикови центрове и школи.

Затварят се магазините в моловете, с изключение на хранителни магазини, банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в тях.

Няма ограничения за магазини, които се намират извън търговските центрове.

Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни и развлекателни мероприятия, конкурси, семинари в присъствена форма.

Театрите ще продължат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на противоепидемичните мерки.

Не се допуска организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановяват се индивидуалните и колективни спортувания за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане на заповедта. Състезанията ще се провеждат без публика.

Преустановява се работата на фитнесите.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, игрални зали, казина.

Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

Преустановяват се организираните екскурзии и груповите посещения на туристически обекти.

Според анализите промяна в заболеваемостта ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на мерките.

Храмове, паркове и градинки остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час. Разкриват се 3 нови центъра за даряване на кръвна плазма – в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Официалната заповед ще бъде прикачена веднага след публикуването ѝ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Двама починали и 187 заразени с коронавирус за ден

Published

on

Двама човека са починали, а 187 са новозаразените с КОВИД – 19 през вчерашния ден, 24 ноември, територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 25 ноември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с коронавируса са загубили двама мъже от община Габрово, на 72 и 85-годишна възраст. През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 116 случая. Четиридесет и един са потвърдените в Севлиево, двадесет и четири в Трявна и шест в Дряново.

От потвърдените нови 187 случаи 45 човека са хоспитализирани с вирусна пневмония, 131 са с грипоподобни симптоми и провеждат домашно лечение, а 11 души към момента са без симптоми на заболяването.

Новорегистрираните случаи са епидемиологично проучени. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелите за задължителна 10-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Окошариха укриващ се от закона габровец

Published

on

Криминалисти от габровското полицейско управление задържаха мъж, обявен за общодържавно издирване.

На 9 ноември Областната дирекция на МВР – Габрово е обявила за общодържавно издирване 24-годишен криминално проявен габровец, във връзка с влязла в сила присъда с определено наказание „лишаване от свобода“ за притежание на наркотици.

Вчера, 24 ноември, около 14.00 часа, криминалистите установили издирвания в жилището му на ул. „Младост“.

При извършените действия по задържането му, била намерена и иззета свивка, съдържаща суха зелена листна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на наркотичното вещество „марихуана“.

По случая е образувано бързо производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица