Свържи се с нас

Новини

Кои са основните видове защитни медицински облекла?

Published

on

Ролята на защитното медицинско облекло е да предпази медицинските специалисти от високорисковата заобикаляща ги среда, но също така да предпази и пациентите от евентуална инфекция или зараза. Днес на него се гледа с особено внимание, а отделни компоненти намират ефективно приложение и в ежедневието ни, в други сфери естетичните студиа например, а дори и сред професии, далеч от медицината, но налагащи общуване с много хора. А кои са основните видове защитни облекла?

Ръкавици
Медицинските ръкавици са за еднократна употреба и предпазват медиците и техните пациенти от замърсяване, интеракция с бактерии или други вредни организми. Най-разпространени са ръкавиците, изработени от латекс, но за хората с алергия към този материал има разработени и други решения. Днес медицинските ръкавици намират приложение и в ежедневните ни дейности като пазаруване или придвижване с градски транспорт.

Калцуни
Подобно на ръкавиците, калцуните целят да ограничат разпространението на бактерии и микроорганизми в стерилна среда, но този път идващи от обувките ни. Те също са за еднократна употреба, изработват се от леки материи и могат да бъдат поставяни както върху обувки, така и директно върху чорапи/ходила. Калцуните са широкоразпространени сред посетителите на медицински, стоматологични и козметично обекти, за да предпазят помещенията от замърсяването на външната среда.

Шапка
Медицинската шапка е задължителен елемент от защитното облекло при редица процедури, най-вече сред стоматолози, лекари и медицински персонал. Подобно на работещите в ресторанти и кухни, медицинските специалисти използват шапките предимно за задържане на косата по време на операции и различни други интервенции. Те са предимно за многократна употреба, като се изработват най-често от памук, но има такива и за еднократна, съставени от лек синтетичен материал. Медицинските шапки освен защитна, от години имат и допълнителна функция – да внасят добро настроение сред притеснителната медицинска обстановка, което постигат с цветни и забавни щампи, които пациентите обожават.

Предпазни очила
Очите са изключително чувствителна и уязвима зона, която в медицината бива предпазвана чрез защитни очила. Те са за многократна употреба, обикновено изработени от пластмаса, но могат да изолират и цялата околоочна зона с помощта на гума. Очилата защитават очите от химически и физически наранявания, пръски, прах и други. Предпазните очила са често използвани и в козметиката при лазерни процедури или маникюр. Очилата не бива да бъдат пренебрегвани като елемент от защитното облекло, те са задължителни и предпазват едно от сетивата ни, на което ежедневно разчитаме – нашето зрение.

Маска
Разбира се, няма да пропуснем медицинската маска, която неочаквано навлезе в ежедневието ни с настъпването на световна пандемия. Правилното приложение на маската е да покрива носа и устата, като нейната роля е да предпазва нас и околните от попадане на вируси, бактерии и замърсяване от околната среда в тялото ни. Маските могат да бъдат за еднократна или многократна употреба, с или без филтър, с добавен активен въглен и много други. Най-важното при тях е да бъдат правилно използвани, за да са и ефективни, а имено да бъдат с плътно прилепени краища по лицето с помощта на вградени ластици и метални частици, покривайки ноздрите и устните.

Облекло
За разлика от преди, вече има широко разнообразие от медицинско облекло, различно от класическата бяла манта, която сме приели за нарицателно на медицински работник. Сега медицинските лица могат да изберат цветни туники, удобни комплекти или цели гащеризони, в зависимост от нуждите и предпочитанията им. Разбира се, според спецификата на работата, облеклата имат различни кройки и елементи, а ако говорим за защитно предпазно облекло при медиците на първа линия, там изискванията са строги, а използваните материи често са непромокаеми, с вградени ластици и ципове.

В общия случай е важно медицинското облекло да бъде изработено от дишащи, леки и за предпочитане естествени материи, за да осигури необходимия комфорт по време на дългите и изтощителни смени, имайки предвид, че обикновено се облича като втори слой. Придружено е от дълбоки и удобни джобове за да събере задължителните химикалка, стетоскоп и други малки уреди. Подобно на шапките, тенденциите при медицинското облекло са за запазване на класическите бял, син и зелен цвят, но навлизане и на много нови свежи елементи, анимирани щампи и цветни кантове.

Обувки
Не бива да забравяме и обувките, които в най-общия случай са специфичен тип кожени чехли – сабо. Важно е материята да не запарва, поради което често се наблюдават малки дупчици по повърхността, но още по-важно е подметката да бъде ергономична, за предпочитане с повдигната пета и свод. Ролята на ,медицинското само е да замени ежедневните обувки и да бъде ползвано единствено в работна среда, чрез което да я предпази от замърсяване.

Ако работите в лечебно заведение, стоматологичен кабинет, ветеринарна клиника, масажно или естетично студио – разгледайте широкото разнообразие на медицинско облекло и аксесоари в магазин Mazalat. Посъветвайте се на консултантите и се доверете на качеството – гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или телефон 088 801 6816; 066 985 336.

Новини

Удължават срока за електронното преброяване

Published

on

Удължава се срокът за електронно преброяване до края на месец септември. От старта на преброяването – 7 септември, досега преброилите се онлайн лица от област Габрово са 16 686, като от тях 7 851 са мъже и 8 835 са жени. Домакинствата са 7 574 а жилищата – 6 980.

Справката по общини показва най – много преброени в Габрово – 4 746, в Севлиево – 1 382, в Дряново – 447 лица, в Трявна – 486, а в Плачковци – 60. По селата най – активни са били в с. Поповци, община Габрово – 36, и в севлиевското с. Горна Росица – 29.

Въпреки трудностите със системата, особено в първите дни, за които от Националния статистически институт /НСИ/ докладват, че са причинени от огромен изкуствено генериран злонамерен трафик, всеки ден числото на преброилите се от област Габрово се повишава с около 2 000 души.

Областна админстрация – Габрово отново призовават всеки, който все още не се е преброил електронно – да го направи, защото това е най – безопасният начин в условията на епидемична обстановка.

Въпросите, които се попълват в анкетната карта не са сложни, не изискат специфични познания, единственото задължително е да притежавате валиден електронен адрес, ЕГН, и български документ за самоличност.

Преброяването изисква регистрация в портала, за която е разработен инструкция за улеснение, достъпна на следния адрес: https://census2021.bg/…/Instrukcia_elektronno_prebroyavane… Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението.

То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Нови светлоотразителни фигури на деца по пешеходните пътеки в Трявна и Плачковци

Published

on

С началото на новата учебна година служители на община Трявна, с подкрепата на фирма “ЕМКО”, поставиха нови пътни светлоотразителни фигури.

Те са част от мерките, които ръководството предприема за повишаване на безопасността по пътищата и намаляване на рисковете от пътнотранспортни произшествия.

Под наслов “Животът е с предимство” ярките и искрящи детски макети са разположени до пешеходни пътеки на три възлови места в град Трявна и град Плачковци – до НГПИ “Тревненска школа”, до кръстовището на ул. “Крайбрежна” и ул. “Стара планина” и до ОУ “Васил Левски” гр. Плачковци.

Според законоустановените нормативни уредби, състоянието на всички пешеходни пътеки в община Трявна вече е проверено.

В периода от 11.08.2021 г. до 18.08.2021 г. междуведомствена комисия, назначена от Областния управител на област Габрово, извърши контрол на сигнализацията на пътищата с пътна маркировка и пътни знаци, възможности за допълнително изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта.

Издадено е предписание до Община Трявна с нужните препоръки и констатации, което ще бъде изпълнено в най-кратък срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Областният свиква консултации за състава на РИК

Published

on

Областният управител на Габрово Борислав Бончев свиква консултации за състава на Районната избирателна комисия, във връзка с провеждането на изборите за президент и вицепрезидент на Република България на 14 ноември 2021 г. (обн. ДВ, бр. 73 от 03.09.2021 г.) и тези за предстоящото насрочване на избори за народни представители.

Консултациите с представителите на парламентарно представените партии и коалиции при областния ще се проведат тази неделя, 19 септември, от 10.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

В тях може да участват и други партии и коалиции. Съгласно указание на Централната избирателна комисия ще бъде приложен § 5, т. 2 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, съгласно която „При произвеждане едновременно на избори за народни представители или за президент и вицепрезидент на републиката или за членове на Европейския парламент от Република България се назначава една обща районна избирателна комисия за всеки изборен район (район)”.

Редът, условията и представителството за провеждане на консултациите, както и необходимите документи, са посочени в чл. 60 от Изборния кодекс и съответните решения на ЦИК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица