Свържи се с нас

Новини

Кои са основните видове защитни медицински облекла?

Published

on

Ролята на защитното медицинско облекло е да предпази медицинските специалисти от високорисковата заобикаляща ги среда, но също така да предпази и пациентите от евентуална инфекция или зараза. Днес на него се гледа с особено внимание, а отделни компоненти намират ефективно приложение и в ежедневието ни, в други сфери естетичните студиа например, а дори и сред професии, далеч от медицината, но налагащи общуване с много хора. А кои са основните видове защитни облекла?

Ръкавици
Медицинските ръкавици са за еднократна употреба и предпазват медиците и техните пациенти от замърсяване, интеракция с бактерии или други вредни организми. Най-разпространени са ръкавиците, изработени от латекс, но за хората с алергия към този материал има разработени и други решения. Днес медицинските ръкавици намират приложение и в ежедневните ни дейности като пазаруване или придвижване с градски транспорт.

Калцуни
Подобно на ръкавиците, калцуните целят да ограничат разпространението на бактерии и микроорганизми в стерилна среда, но този път идващи от обувките ни. Те също са за еднократна употреба, изработват се от леки материи и могат да бъдат поставяни както върху обувки, така и директно върху чорапи/ходила. Калцуните са широкоразпространени сред посетителите на медицински, стоматологични и козметично обекти, за да предпазят помещенията от замърсяването на външната среда.

Шапка
Медицинската шапка е задължителен елемент от защитното облекло при редица процедури, най-вече сред стоматолози, лекари и медицински персонал. Подобно на работещите в ресторанти и кухни, медицинските специалисти използват шапките предимно за задържане на косата по време на операции и различни други интервенции. Те са предимно за многократна употреба, като се изработват най-често от памук, но има такива и за еднократна, съставени от лек синтетичен материал. Медицинските шапки освен защитна, от години имат и допълнителна функция – да внасят добро настроение сред притеснителната медицинска обстановка, което постигат с цветни и забавни щампи, които пациентите обожават.

Предпазни очила
Очите са изключително чувствителна и уязвима зона, която в медицината бива предпазвана чрез защитни очила. Те са за многократна употреба, обикновено изработени от пластмаса, но могат да изолират и цялата околоочна зона с помощта на гума. Очилата защитават очите от химически и физически наранявания, пръски, прах и други. Предпазните очила са често използвани и в козметиката при лазерни процедури или маникюр. Очилата не бива да бъдат пренебрегвани като елемент от защитното облекло, те са задължителни и предпазват едно от сетивата ни, на което ежедневно разчитаме – нашето зрение.

Маска
Разбира се, няма да пропуснем медицинската маска, която неочаквано навлезе в ежедневието ни с настъпването на световна пандемия. Правилното приложение на маската е да покрива носа и устата, като нейната роля е да предпазва нас и околните от попадане на вируси, бактерии и замърсяване от околната среда в тялото ни. Маските могат да бъдат за еднократна или многократна употреба, с или без филтър, с добавен активен въглен и много други. Най-важното при тях е да бъдат правилно използвани, за да са и ефективни, а имено да бъдат с плътно прилепени краища по лицето с помощта на вградени ластици и метални частици, покривайки ноздрите и устните.

Облекло
За разлика от преди, вече има широко разнообразие от медицинско облекло, различно от класическата бяла манта, която сме приели за нарицателно на медицински работник. Сега медицинските лица могат да изберат цветни туники, удобни комплекти или цели гащеризони, в зависимост от нуждите и предпочитанията им. Разбира се, според спецификата на работата, облеклата имат различни кройки и елементи, а ако говорим за защитно предпазно облекло при медиците на първа линия, там изискванията са строги, а използваните материи често са непромокаеми, с вградени ластици и ципове.

В общия случай е важно медицинското облекло да бъде изработено от дишащи, леки и за предпочитане естествени материи, за да осигури необходимия комфорт по време на дългите и изтощителни смени, имайки предвид, че обикновено се облича като втори слой. Придружено е от дълбоки и удобни джобове за да събере задължителните химикалка, стетоскоп и други малки уреди. Подобно на шапките, тенденциите при медицинското облекло са за запазване на класическите бял, син и зелен цвят, но навлизане и на много нови свежи елементи, анимирани щампи и цветни кантове.

Обувки
Не бива да забравяме и обувките, които в най-общия случай са специфичен тип кожени чехли – сабо. Важно е материята да не запарва, поради което често се наблюдават малки дупчици по повърхността, но още по-важно е подметката да бъде ергономична, за предпочитане с повдигната пета и свод. Ролята на ,медицинското само е да замени ежедневните обувки и да бъде ползвано единствено в работна среда, чрез което да я предпази от замърсяване.

Ако работите в лечебно заведение, стоматологичен кабинет, ветеринарна клиника, масажно или естетично студио – разгледайте широкото разнообразие на медицинско облекло и аксесоари в магазин Mazalat. Посъветвайте се на консултантите и се доверете на качеството – гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или телефон 088 801 6816; 066 985 336.

Новини

Продължават да издирват изчезналата Яна Пайнарова от Габрово

Published

on

Продължава да се издирва изчезналата Яна Пайнарова. 88-годишната жена от Габрово е в неизвестност от 14 ноември т.г., когато последно е била в дома си, на адрес град Габрово, ул.“Юрий Венелин“ № 14, ет.4.

Издирваната жена е с ръст среден, около 150 см. Лицето й е овално, с къса чуплива коса и зелени очи.

Гражданите, които имат информация за нея, могат да сигнализират на спешния телефон 112 или в най-близкото Районно управление МВР.

*Снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трима загинали при пожари за седмица

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон.

Published

on

За изминалата седмица, 30 ноември – 4 декември, на територията на област Габрово, при два пожара загинаха трима души.

Първият инцидент бе в Севлиево, станал на 30 ноември, при който в следствие на пожар живота си загубиха двама души – майка и син, а вчера, 3 декември, при пожар в къща, намираща се в град Трявна, загина възрастна жена.

Статистика на произшествията за периода от 23 ноември до 4 декември се допълва от още 5 пожара със значителни загуби: пожар в гъбарник в Габрово на 25 ноември; пожар в магазин в Дряново на 26 ноември; пожар в сервиз за бяла и черна техника в Севлиево 27 ноември; пожар в къща в Габрово на 30 ноември; пожар в къща в село Валевци на 1 декември.

За същия период, в областта са възникнали още 19 пожара без големи материални загуби, но свързани с отоплителния сезон – 7 пожара, свързани с непочистени комини и 12 пожара в отпадъци или контейнери за битови отпадъци, където неправилно се изхвърля горими отпадъци и жерава от отоплителни уреди на твърдо гориво.

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон, като особено внимание да се обръща на по-възрастната част от населението.

За вашата безопасност стриктно спазвайте мерките за пожарна безопасност през отоплителния сезон!

Мерки за пожарна безопасност: Мерки за пожаробезопасно отопление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подаръци ще има за всички от сърце

Published

on

В празничната неделя, 6 декември, Държавен куклен театър – Габрово е подготвил нови изненади за своите малки зрители.

В 11.00 часа ще започне срещата с любим герой – Мечо Пух, а после забавлението ще продължи със снежна викторина, с много песни и танци.

„С любезното съдействие на издателство „Фют“ сме подготвили подарък за всяко дете“ – споделят от културния институт и добавят „в работилничката ще бъдем трудолюбиви и усърдни като джуджетата на Дядо Коледа, ще се веселим, докато майсторим и времето ще мине неусетно! Очакваме ви с нетърпение. А вие?!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица