Свържи се с нас

Новини

Напусна ни Христо Коев, бащата на габровския женски хандбал

Published

on

Отиде си една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в габровския спорт – Христо Коев. Господ прибра при себе си вечно позитивния и усмихнат хандбален мечтател с лулата малко преди да навърши 77 години. Каквото и да се каже и напише за един от най-емблематичните и авторитетните хандбални треньори в България и неговата пребогата кариера, ще бъде малко.

Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва тук средното си образование, а по-късно и ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА). Създател е на ХК „Габрово“, чиито отбори за подрастващи в женския пол са постоянни медалисти. Под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др.

Открил е и шлифовал огромен брой хандбални таланти, като голяма част от подготвените от него състезателки в последствие направиха успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от момичетата донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 година в Габрово и Велико Търново.

Печелил е титли и купи на страната с отборите на „Шогун“ (Нови Пазар) и „Пирин“ (Благоевград), Купа България с ХК „Габрово“. Оставил е светла диря и в търновския хандбал. Заедно със своя най-ярък диамант и голяма любов в живота – Росица Бакърджиева, от 1990 до 1999 година работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е не само треньор, а и методист и провежда обучителни семинари на местните кадри.

След завръщането им в Габрово двамата създават Хандбален клуб „Бъки“, който много бързо се превръща в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 година ХК „Бъки“ спечели шампионските титли във всички възрастови групи в женския профил, включително и тази при в „А“ РХГ – първа в историята на габровския спорт в колективен спорт на ниво жени и мъже.

Многократно е бил треньор на различни национални гарнитури. Воден от него тим е и последният, който успя да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 година.

Като треньор на женския национален отбор през 2012 година спечели турнира EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово и Велико Търново, през 2014-та повтори успеха в Лариса, Гърция, а през 2013-та триумфира и в световната надпревара, проведена в Мексико. Благодарение на своите огромни хандбални познания и опит Христо Коев беше постоянен лектор на треньорските семинари, организирани от Българска федерация по хандбал. Бил е председател на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил. През 2014 година беше удостоен със званието почетен гражданин на Габрово за огромния си принос към развитието и популяризирането на габровския и българския спорт.

Христо Коев отиде да преподава с усмивка любимата игра на едно по-добро място. Ще липсваш много, Христо! Почивай в мир!

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките, колегите и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Изпращането ще бъде в събота, 26 септември, от 13 часа в църквата „Успение Богородично“.

Източник: sport-gabrovo.com.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица