Свържи се с нас

Любопитно

Как да сменим масления филтър?

Published

on

Маслото на двигателя трябва да се сменя през определен период. То е съществен елемент за живота на всеки автомобил. Редовната смяна на маслото е важно за безопасността, безпроблемната работа и дълъг живот на двигателя.

Защо обаче трябва да подменяме моторното масло на своя автомобил? Можем ли сами? Отговорът е да, можем да го направим и сами. Това ще ни спести време, а и пари. Вместо да губим време по опашки и да чакаме да дойде нашия ред за избрания автосервиз, можем да се справим сами. Важно е да се сменя редовно маслото на мотора, тъй като автомобилното масло за двигател най-вече губи качествата си, ако двигателят е подложен на голямо натоварване и му липсва достатъчно смазване.

Следвайки тези три лесни стъпки можете сами да извършите подмяната на маслото на вашия автомобил.

Изображението е взето от euavtochasti.bg

Първо източете старото масло. Това става като намерете капачката за източване на масло и я завъртете, за да изтече цялата налична течност. Второ – заменете стария филтър с нов маслен филтър. Отстранете го с помощта на гаечен ключ. Използването на подходящи инструменти е препоръчително, според ремонтното пространство, с което разполагате. След като отстраните стария филтър, нанесете с пръст тънък слой моторно масло върху уплътнението на новия, за да подобрите работата му. Поставете го ръчно. Не използвайте прекален натиск и сила, но все пак го захванете добре. Препоръчително е да използвате подходящ инструмент. Това е много важно. Резултатът от хлабавото захващане може да доведе до сериозни последствия след себе си.

Трето налейте от новото моторно масло в двигателя. Това става посредством капачката, намираща се в горната част на двигател. Отвъртете я. Преди да излеете маслото се уверете, че това е правилната капачка. След като сте го направили поставете фуния и изсипете течността в мотора. Поставете обратно капачка на двигателя. Последната стъпка е да стартирайте неговата работа.

Функцията на масления филтър е да почиства двигателното масло от чужди материали и остатъци, като метални останки или пясък, невидими за човешкото око. Навременната смята на филтъра ще удължи живота на вашия двигател.

Добре е той да бъде сменян при бензиновите двигатели след 10 000 км пробег, а при дизеловите – след 15,000 км. Изминатите километри не са единственият фактор, определящ навременната му смяна. Други фактори също играят важна роля. При много коли филтрите трябва да бъдат сменяни поне веднъж на година. Производителите също дават инструкции за отразяване на интервалите за смяна. Препоръчително е да бъдат следвани.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Включете се в изработването на Най-дългата празнична гирлянда

Published

on

Гирлянда „Коледно вълшебство“

Община Трявна ви кани да вземете участие в изработването на най-дългата празнична гирлянда, наречена „Коледно вълшебство“.

За да се включите, е необходимо да ни изпратите своите кратки коледни желания, пожелания и други съкровени празнични послания, които ние ще изпишем върху празничната гирлянда, заедно с Вашите имена. Изпращайте своите кратки послания на e-mail: victoria.koleva@tryavna.bg или като съобщение в официалната страница на Община Трявна във Facebook или страницата „Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна“.

Няма възрастови ограничения. Можете да изпратите свое лично послание, послание от всеки член на Вашето семейство или едно общо семейно или групово послание. Развихрете въображението си. Необходимо е само да посочите имената на авторите.

В изработването на гирляндата на Трявна може да се включат всички желаещи, без значение къде по света се намират.

Пожелайте нещо красиво на себе си, своите близки и всички хора за Коледа.

Всички изпратени текстове ще бъдат част от коледната гирлянда, с която заедно ще създадем едно коледно вълшебство, изпращайки общо красиво празнично послание.

Най-оригиналните послания ще публикуваме в навечерието на празниците в официалния сайт на Община Трявна www.tryavna.bg .

Гирляндата ще краси фасадата на НЧ „Пенчо Славейков – 1871“ град Трявна през празничните дни.

Нека заедно създадем празнично настроение отвътре и отвън! Очакваме с нетърпение вашите красиви и щастливи думички, които ще стоплят сърцата на всички и ще станат част от най-дългата празнична гирлянда на Трявна! Бъдете част от коледното вълшебство!

Весело предпразнично настроение!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледно – новогодишна програма на Община Трявна

Published

on

Коледно – новогодишна програма на Община Трявна

През целия месец декември:
Онлайн коледно четене за деца – възрастни четат своите любими детски коледни приказки Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

Традиционен Коледен базар
Място:
Площад пред Народно читалище „Пенчо Славейков – 1871“ – град Трявна

1 – 18 декември
Изработване на най-дългата празнична гирлянда „Коледно вълшебство“, изписана с коледни желания, пожелания и други съкровени празнични послания

За всички, които желаят да се включат: правилата за участие ще бъдат публикувани в официалния сайт и Facebook страница на Община Трявна на 30.11.2020 г.

1 декември
Обявяване на детски коледен конкурс за рисунка или картичка на тема „Зимата ухае на снежинки“
Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

Обявяване на коледен конкурс „Коледа в Трявна“ за най-красива празнична украса на домове, жилищно блокове и витрини или външни фасади на магазини и фирми Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

3 декември
18:00 ч. Светване на градската празнична украса

16 декември
Онлайн коледна работилничка за деца с участието на сдружение „Цветница“
Място: Официален сайт и Facebook страница на Община Трявна – tryavna.bg

22 декември
14:00 ч. Обявяване на „Спортист на годината 2020“ и връчване на наградите на отличените спортисти от община Трявна Място: Община Трявна

1 януари 2021 година
0:00 ч. Новогодишна заря
Място: Площад „Капитан Дядо Никола“ – град Трявна

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица