Свържи се с нас

Култура

Славейкова вечер в Трявна

Published

on

На 12-ти септември в Трявна се състоя Славейкова вечер. 16-то издание на традиционните Национални Славейкови празници, които се провеждат под патронажа на Президента на Република България, бе съкратено и се състоя само в един ден, поради извънредната епидемична обстановка в страната.

Празникът, посветен на Петко и Пенчо Славейкови, прие формата на Славейкова вечер. Събитието се осъществи с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фирма “ЕМКО” ООД. Президентът на Република България и патрон на празниците Румен Радев посети събитието.

Славейковата вечер започна с откриване на изложбата “Учители и ученици”, което се състоя в музей “Старото школо”. Изложбата представя творби на проф. Антон Дончев, доц. Роберт Цанев и Антон Георгиев.

Славейковата вечер бе открита официално от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

„За мен е чест, че днес тук ни събра едно традиционно събитие за нашия град. Традиционно, защото е в името на Петко и Пенчо Славейков и въпреки, че тази година празниците се провеждат в един по-съкратен формат, аз смятам, че те не могат да бъдат отменени, защото са знакови за нашия град, защото са знакови за България – в името на делата и почитта към баща и син Славейкови. Тук е мястото да отбележа, че Празниците се провеждат под патронажа на Президента на Република България – г-н Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фирма „Емко“, за което им благодарим. Нека не забравяме, че Петко и Пенчо Славейкови оставят ярка диря в историята ни. От техните слова, от техните дела ние можем само да се поучим. Не напразно Петко Славейков е наричан „титан на българското Възраждане“. Той е основоположник на българския книжовен език, публицист, поет, издател, политик. Неговите думи ни учат на ценности, на морал, на вяра, че България има своето място на световната сцена – повод за гордост на всички нас, повод за гордост на България. Един от неговите синове – Пенчо Славейков, тръгва по пътя на своя баща. С поемата си „Кървава песен“ той щеше да е единственият българин, носител на Нобелова награда, но за жалост смъртта му отнема тази възможност. И въпреки това Пенчо Славейков е един изключителен пример за това как в мигове на най-големи изпитания намира сили да твори, да създава и ни учи, че дори пред най-големите изпитания не бива да спираме, а трябва да продължаваме напред.

За мен е радост, че всички вие сте днес тук, в нашия град – един своеобразен символ на българското Възраждане. Възраждане, така необходимо ни и днес. Само преди няколко дни отбелязахме Съединението на България. Тук историята ни сякаш се повтаря. Защото в тези дни на размирици, на бунт, всички ние разбираме, че обединени сме силни и несъкрушими, а разделени сме уязвими. Затова нека не забравяме делата на предците си, за да имаме бъдеще!“, заяви Силвия Кръстева.

Официални гости на Славейковата вечер бяха още народните представители от 7 МИР – Габрово Иглика Иванова-Събева, Кристина Сидорова и Борис Вангелов, Трифон Панчев – кмет на Община Дряново, почетни граждани на Трявна и други.

По традиция камерен хор “Еуфоника” изпълни песента “Стройна се Калина вие” по стихотворението “Неразделни” на Пенчо Славейков.

Състоя се церемония по награждаване на лауреатите на Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.

Наградите обяви и връчи председателят на журито Йордан Ефтимов. Славейкова награда през 2020 г. не се присъжда.

Присъждат се по две втори и трети награди и една награда на публиката. За музикалното оформление на церемонията се погрижи Валентин Геров от “София Квартет” с изпълнения на виола.

Президентът на Република България Румен Радев посети Трявна по повод Славейковата вечер. Държавният глава проведе среща с кмета Силвия Кръстева и с общинското ръководство, след което поднесе цветя пред паметниците на Петко Славейков и Пенчо Славейков.

„Силата на духа е оръжието на почтените. Смелостта им да бранят морални каузи е тяхното предимство пред всеки безпринципен тираничен сговор, подкрепян от тишината на апатията.” По думите на президента, именно хората на духа могат и са призвани да разпалват интелектуалното непокорство, което не руши, а изгражда национална стойност.“ С тези думи Румен Радев поздрави присъстващите на празника.

Държавният глава благодари на всички, които и днес пазят и разпалват огъня на българския талант и родолюбие. „С огромния просветителски мащаб и воля на Славейкови днес ни сродява не само уникалното им литературно наследство, което принадлежи към най-високите стойности на европейската хуманистична мисъл и талант. До нравственото им завещание ни доближава всеки порив на социална енергия и културен заряд, решени да покажат как се гради общество с ценности и бъдеще“, посочи Румен Радев.

Президентът подчерта, че с обществената си дейност Петко и Пенчо Славейкови оставят ярък пример за това, че пътят на нацията не е в притаяването и хитруването, а просветеният разум, който открива хоризонти напред.

Румен Радев напомни и че просветителите от поколенията на Петко и Пенчо Славейкови са виждали своята страна и своите сънародници като личности и общество, чиято сила произтича от устойчиви хуманистични ценности, от общи национални идеали и лична интелектуална висота и смелост.

Празничната програма завърши с концерт на Вокална група “Алгара”, Танцов ансамбъл “Трявна” и Танцов клуб “Тревненски сокай”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Съвместен концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара загора

Published

on

На 22 октомври, четвъртък, от 17.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои съвместният концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора.

Община Габрово отправи покана към музикантите от Стара Загора след техния 50 годишен юбилей, отбелязан наскоро, на който специален гост бе габровският оркестър.

Приятелството между двете формации датира отдавна. Старозагорци са били чест гост на биг-бенд парада, който традиционно се провежда в Габрово по време на майските празници на града и са познати на местната публика.

Съвместният им концерт с Оркестър Габрово обещава много настроение с изпълнения на поп и джаз, популярна музика от 20 век и съвременни композиции.

Не пропускайте възможността да се насладите на добрата музика, подарявайки си един различен есенен час под открито небе. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Народните будители и аз” направи ценно дарение на НМО

Published

on

В навечерието на 1 ноември Националният музей на образованието получи фото и видео материали от десетте издания на националния проект „Народните будители и аз”. Дарението, направено от Ротари клуб „Пловдив – Пълдин”, съдържа пълна информация за старта, провеждането и отчитането на инициативата, записана на единадесет DVD и CD; 4 албума с по 100 снимки; луксозен албум от финала на последното издание и пълната документация на настоящия единадесети проект.

„Народните будители и Аз” се провежда под патронажа на президента на Република България и има за цел да представи на младите хора имената и дейността на българските възрожденци и личности, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.


Николай Аджеларов, издател от Пловдив, предава дарението на директора на НМО Любка Тинчева.

В десетте издания на проекта от 2010 година досега в колективните и индивидуални състезания са участвали над 76 000 ученици от 14 области – Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград, Сливен, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен, Силистра, Габрово. Според доц. Кирчо Атанасов, автор и ръководител на „Народните будители и Аз”, решението всички материали да се дарят на Националния музей на образованието е, защото „музеят е свято, важно и хубаво място, той отразява онова, което плеяда учители и просветители са направили за младите хора”.

За музея, който в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово за трети път ще обяви националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, дарението е изключително ценно като информация, идеи и материали за организиране и популяризиране на събития, свързани с общонародния празник 1 ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обявиха резултатите от конкурса за туристическо лого на Трявна (снимки)

Published

on

I място: №17 – Лила Колева
II място: №8 – „Прим Дизайн“ ООД
III място: №23 – Илиян Начев

Постъпилите за участие в конкурса проекти за туристическо лого са 26. Те бяха оценявани от жури в състав: Председател: Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и членове: Адв. Галин Ненов – юрист при Община Трявна; Даниела Дабкова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна; Арх. Константин Брънеков – общински съветник в Общински съвет Трявна; д-р Добрин Атанасов – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

Припомняме, че след своето заседание, журито излезе с официално предложение към кмета на Община Трявна да се проведе и онлайн гласуване.

За целта допуснатите до класиране в конкурса общо 23 предложения за лого бяха публикувани в официалната страница на Община Трявна във Фейсбук и гласуването продължи от 7-ми до 13-ти октомври.

Бе взето решение събралият най-много гласове проект да получи 3 точки, този на второ място по брой гласове – 2 точки и трето място – 1 точка. Предварително всеки член от журито беше оценил своите трима фаворити с от 1 до 3 точки.

Така след заседанието на журито проектите с №17 и №8 бяха оценени с равен брой точки – по 12, а №23 – с 6 точки.

В онлайн гласуването най-много гласове събра лого №20 с автор Габриела Николова – 1117 гласа:

На второ място е №7 с автор Иваничка Петрова – 904 гласа:

и на трето място – №14 с автор Антония Томова – 750 гласа:

Класираните на първо, второ и трето място в онлайн гласуването получиха съответно по 3, 2 и 1 точки.

Въпреки това, резултатите от онлайн гласуването повлияха в класирането и определиха първото място да бъде за лого №17 с 512 гласа, а лого №8 остана на второ място с 445 гласа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица