Свържи се с нас

Новини

Зад свикването на ВНС прозира желание да се удължи животът на този кабинет

Published

on

Зад свикването на Велико народно събрание (ВНС) прозира желание да се удължи животът на този кабинет. Това е мнението на народния представител от БСП Кристина Сидорова, която коментира внесеното от ПП ГЕРБ в Народното събрание предложение за нова конституция на Република България.

Социалистите не подкрепят предложението на ГЕРБ и призовават за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

Левицата отхвърля поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ конституция и настоява всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

Кристина Сидорова напомни, че още през през април премиерът Борисов каза, че има една мечта и тя е да изкара пълен мандат. „А знаете, че до сега и двата негови мандата приключват предсрочно. Очевидно е, че и неговият трети мандат върви към подобен край. Но в стремежа си да запази властта на всяка цена Борисов прибегна и до искане за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Очевидно, че зад тези му действия прозира желание да протака, за да удължи живота на този кабинет. Естествено, нито Конституцията, която предлага, нито свикването на Велико Народно събрание са решенията, от които има нужда българското общество в момента. От текста на предлаганата нова конституция, освен миш-маша, който е вътре в нея, извън грешките, свързани с герба на България, в нея има откровени недомислици“, заяви габровският депутат.

Според Сидорова нито един уважаващ себе си юрист-конституционалист не подкрепя идеята за нова Конституция, като всички изразяват негативни становища по отношение на текста, който бе внесен в Народното събрание.

„БСП няма да участва нито в консултации за нова конституция, нито ще подкрепи това предложение на ГЕРБ и на премиера“, категоричен е народният представител. „Както се изрази Екатерина Михайлова „проектът за „нова конституция“ е копие на Димитровската от 1947 година, с която се легитимира тоталитарната власт“. Цитирам нейното мнение, тъй като тя е професор по Конституционно право. В предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията се ограничават правата на президента, текстът в него е разбъркан, няма никаква логическа последователност. Прилича на написан набързо, буквално „на крак“ текст, само и само да има някакво предложение, което да бъде обсъждано в парламента и единствената цел, на което е да печели време на кабинета и на Борисов. Защото никой уважаващ себе си юрист или уважаващ себе си политик не би сложил подписа си под нещо толкова сгрешено“, допълни още Сидорова.

По думите ѝ чрез предлаганите промени върви към авторитарен режим. Нещо, което никой демократично мислещ човек не би могъл да подкрепя и не би трябвало да бъде подкрепян от нито един свободомислещ човек. „А и цялото управление на Борисов „върви“ натам – и със завземането на бизнеси, и с ограничаване свободата на словото…“, аргументира се Кристина Сидорова.

Според габровския депутат и цялата парламентарна група на социалистите предложението за промяна в Конституцията не трябва дори да бъде обсъждано, тъй като е обидно за всички български граждани.

„Не искам да коментирам, че и един от атрибутите на държавността – герба на страната, е объркан в предложението за промени в Конституцията. В предложението за промени фигурира стария герб на страната, който от 1997 г. е променен. Всичко в предложенията за промени е объркано, разменени са отделни глави и параграфи. Единственото, което разбрахме от изявленията на управляващите е, че то е писано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Но дори вицепремиерът Захариева отбеляза, че предлаганата Конституция е пълна с грешки. А всичко това е обидно не само за Парламента, но и за цялата държава. Излиза, че 30 години сме в преход към демокрация, а накрая получаваме – авторитарен режим и конституция написана на крак от Данаил Кирилов…Наистина живеем в абсурдни времена и колкото по-бързо приключи това управление, толкова по-добре за България“, каза още Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков

Published

on

За пръв път пред севлиевска публика ще покаже свои творби пловдивският художник Христо Бозуков, един от най-ярките представители на новото поколение български художници.

„Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката е не само неговото изкуство като краен продукт, а самия подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него галериите са като свещени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада“, казва за автора Джей Хaуари, негов мениджър и партньор в живота, който работи на свободна практика по арт проекти в Нидерландия.

В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта.

Като всяка негова проява, и изложбата в галерия Видима ще бъде много интригуваща, прогнозира управителят на галерията Сава Христов.

С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание.

Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина, те прекарват последните месеци заедно, като съчетават служебните и лични ангажименти без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом.

Изложбата се открива на 26 януари 2021 г. в 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тревненски хотелиер дари средства за обзавеждането на тематични стаи в градините

Published

on

Управителят на хотел „Калина Палас“ в Трявна Валентин Йосифов дари средства на трите детски градини в общината за обзавеждане на тематични стаи.

На 26 септември миналата година Валентин Йосифов отпразнува своя 70-годишен юбилей. Към своите гости той бе отправил предложение средствата за подарък да бъдат поставени в специално предвидена кутия.

Събрани бяха 8 050 лева, разпределени между детските градини „Светлина“ и „Калина“ в Трявна, и Детска градина „Осми март“ в Плачковци.

В ДГ „Калина“ е обзаведена стая по изобразително изкуство с 3 специални маси, 21 стола, арт секция и стативи за рисуване. За ДГ „Светлина“ са закупени детски съоръжения за игра на открито, които ще бъдат монтирани в двора на детската градина през пролетта.

С дарените за ДГ „Осми март“ в Плачковци е закупено цялостно обзавеждане за занималнята: 2 къта по интереси – лекарски кабинет и фризьорски салон, 4 многофункционални маси, 2 модулни секции, холна маса с фотьойли и детско диванче.

Вчера, 18-ти януари, кметът на община Трявна Силвия Кръстева връчи на Валентин Йосифов благодарствен адрес като го поздрави за ценния дарителски жест и добрия личен пример.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 3 500 човека смениха лекаря си през декември

Published

on

В област Габрово 3 506 здравноосигурени граждани използваха правото да сменят общопрактикуващия си лекар, показа приключилата обработка на регистрационните форми, постъпили през декември в РЗОК Габрово.

Записаните при нов общопрактикуващ лекар в община Габрово са 2 559. Броят им е значително по-висок от предходни периоди, защото през декември две лекарски практики прекратиха работа.

670 от здравноосигурените жители на община Севлиево се възползваха от правото си на нов избор. Данните за община Трявна показват, че здравноосигурените лица, направили промяна в избора си са 134 от фигуриращите в лекарските списъци. И в двете общини тези цифри са обичайните за период за смяна.

За община Дряново, числата сочат, че през декември 2020г., са гласували доверие на нов общопрактикуващ лекар 143 осигурени. И тук, както в Габрово, са повече от предходните юни и декември, вероятно, защото и в Дряново, през септември беше преустановена дейността на една практика.

Следващият период, през който здравноосигурените граждани ще могат по свое желание да сменят лекаря си е юни 2021 г.. Извън регламентираните срокове за това, промяна може да се осъществява при промяна на адреса от едно населено място в друго или при трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си.

Когато лекарят е прекратил практиката си и договора си с РЗОК, пациентите могат да изберат нов лекар веднага, без да изчакват периодите за смяна и без да подават специална молба.

На сайта на Националната здравноосигурителна каса, в секцията „Услуги за граждани“ функционира електронна справка, чрез която всеки може лесно да провери кой е неговия общопрактикуващ лекар, както и да види адреса и телефона на практиката, които лекарят е обявил в РЗОК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица