Свържи се с нас

Новини

20 години Дентален център „Свети Иван Рилски“

Published

on

Днес, 18 август, се навършват 20 години от създаването на Дентален център „Свети Иван Рилски“ – Габрово. Как е започнало всичко, пред какви предизвикателства се е изправил екипът и какво си пожелава за следващите 20, разговаряме с Гергана Дошкова, мениджър на Денталнен център „Свети Иван Рилски“.

Как започна всичко преди 20 години?
С голям ентусиазъм… Преди 20 години на 18 август, когато се почита успението на светеца Иван Рилски ние стартирахме дейността на Денталния комплекс. Започнахме да сбъдваме мечтите си, дадохме живот на идеите си и така бе поставено началото.

Как оценяване пътуването на Вашия екип през тези 20 години, през призмата на времето от гледна точка на днешния ден?
Като градивно. Всички нас ни обединява любовта към науката, естетиката, познанието на биомеханиката, които с финес претворяваме в денталната практика. Ние не сме спирали да работим и да се развиваме професионално. Всички сме влагали усилия в повишаване на квалификацията си. В продължение на години сме посещавали различни курсове за следдипломна квалификация у нас и в чужбина, с идеята да следваме пулса на времето и бурното развитие на стоматологията през последните 20 години. Най-хубавото е, че освен в работна атмосфера, членовете на екипа се чувстват комфортно заедно и извън работна среда. Имаме прекрасна традиция да пътуваме със семействата си. Посетили сме заедно Рилски манастир, Рупите, църквата “Св. Георги” в Златолист, Перперикон, пещера Утробата… Всички сме били много позитивно заредени, завръщайки се от тези специални места.

С кое вашата клиника се различава от предлагането в региона?
Най-вече с мултидисциплинарния подход към денталния проблем на пациента. Когато един пациент дойде при нас, ако денталният му проблем изисква комплексно решение, той може да получи такова без да бъде пренасочван към друга практика. Ние изготвяме лечебен план, който следваме до приключване на лечението. Например, ако един възрастен пациент със струпани зъби иска те да бъдат подредени и подобрена естетиката първо, ортодонтът ще направи подредбата, а след това колега, който извършва естетически възстановявания ще възстанови износените от неправилната преди това захапка зъби, чрез фасети, корони или композитни изграждания, а всичко това може да бъде предварително планирано и дигитално.

Когато е необходимо още по-високо ниво на специализирана компетентност ние каним външни специалисти, например Центърът се посещава от лицево-челюстен хирург (завършил със златен Хипократ дентална медицина, а след това и медицина, защитил докторска дисертация), което дава възможност габровци да не пътуват до София, а да имат привилегията да бъдат обслужени тук от специалист от най-висок ранг.

А може ли да се каже, че в Дентален център „Свети Иван Рилски“ стоматолозите имат една допълнителна специализация по съответните различни проблематики, които могат да бъдат причина да бъде избран Вашият дентален център?
Да, в Денталния център освен обща се извършва и специализирана дентална дейност. С д-р Дошков през годините сме посещавали множество европейски и световни конгреси. Стараем се да прилагаме науката в практиката.

През 2018 г. научният комитет на европейската алайнер асоциация (EAS) отличи мое резюме с покана за устна презентация. Така на втория конгрес на асоциацията, провел се във Венеция, Италия пред международна аудитория представих мой клиничен случай, лекуван с прозрачни шини (алайнери) по системата Dent@line.

По настоящем д-р Дошков е национален консултант по имплантология на израелската система Алфа био.

Поредица обучения по имплантология в Израел е преминал и д-р Радков, който спечели доверието на много пациенти.

Д-р Тодоровски е много амбициозен в обучението по ендодонтия. Извършва първична обработка на коренови канали и релечения под микроскоп, запълва по метода на латерална кондензация с топла гутаперка, което дава възможност за много по-голяма прецизност на кореновото лечение и дълготрайна устойчивост на зъба при възстановяване с корона.

Д-р Мусева има клиничен опит от работа в специализиран детски център в Германия и има алтернативен подход към детското зъболечение. Използва специален гел, който разтваря кариозната маса и така се свежда до минимум употребата на ротационни инструменти.

Защо Свети Иван Рилски е името на Вашия център?
Някак си спонтанно дойде идеята, породена от това, че светецът е закрилник на лекарите. Беше вътрешно усещане. Нека и занапред закриля делата ни!

Какво си пожелавате за следващите 20 години на Вас и екипът на Дентален център „Св. Иван Рилски“?
Пожелавам си да бъдем отговорни към себе си и към пациентите, за да бъдем здрави, да приемаме предизвикателствата на времето и с лекота да преминаваме през тях. Да съхраним традицията и да има приемственост в практиката, защото опитът и иновациите могат да удовлетворят повишените изисквания на пациентите.

На кого искате да благодарите за всичките 20 години в този момент?
С любов на семейството, на д-р Дошков за ентусиазма, упоритостта и силния дух! На децата ни, които винаги са били съпричастни към проектите ни. На хората, от които сме се учили, а ние сме имали привилегията да се учим от най- добрите в денталната професия! На партньорите ни, в лицето на зъботехническите лаборатории, с които заедно сътворяваме красиви усмивки. Най-вече благодаря на членовете на екипа за лоялността, на всички колеги бивши и настоящи, с които извървяхме пътя на две десетилетия! Щастлива съм, че всички заедно изградихме една устойчива дентална практика, защото да се работи усилено е трудна задача! Да се гради екип не е работа за всеки, но ние успяваме в името на Негово Величество Пациента! Продължаваме заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Първият от ново поколение автомат за вода е в Габрово

Published

on

Първият от ново поколение автомат в България за газирана и филтрирана вода е монтиран в Габрово.

Машината е снабдена с двойна филтрация на водата на вход – чрез линейна система за дезинфекция с UV лампа и охлаждаща система с Ice Bank технология.

Автоматът доставя 4 вида вода – охладена, студена, леко газирана и много газирана.

Съдовете, в които може да се пълни са рециклируема чашка, която се подава от машината, собствена чаша или бутилка и термос, който може да се закупи на място.

Идеята на компанията, монтирала съоръжението, е да се намали колкото се може повече консумацията на пластмаса, като се стимулира използването на собствена бутилка или закупуването на термос. Менюто има опция за инвалиди и е разположено по – ниско.

Автоматът разполага със слънчев фотоволтаичен панел, който позволява на машината да функционира в рамките на светлата част на деня. В останалото време превключва автоматично към електрическата мрежа.

Максималното количество вода, което може да се напълни еднократно е до 1 литър. Плащането става с монети или чрез фирмено приложение Si.Spot Pay , което може да бъде безплатно изтеглено през AppStore или Google Play на телефона.

Машината е монтирана в парк „Градинката с мечето“ и вечер, след 22.00 часа, се затваря. Тя ще бъде на разположение на габровци в топлите месеци, с изключение на зимния период, когато температурите са минусови.

В съседство с автомата за вода е разположена и машина за рециклиране на кенчета и пластмасови бутилки.

Доставчикът на съоръжението Si Vending Spot и Община Габрово вярват, че там ще попадат само отпадъци по предназначение и това е малка, но важна стъпка към намаляване на пластмасата в нашето ежедневие.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица