Свържи се с нас

Новини

20 години Дентален център „Свети Иван Рилски“

Published

on

Днес, 18 август, се навършват 20 години от създаването на Дентален център „Свети Иван Рилски“ – Габрово. Как е започнало всичко, пред какви предизвикателства се е изправил екипът и какво си пожелава за следващите 20, разговаряме с Гергана Дошкова, мениджър на Денталнен център „Свети Иван Рилски“.

Как започна всичко преди 20 години?
С голям ентусиазъм… Преди 20 години на 18 август, когато се почита успението на светеца Иван Рилски ние стартирахме дейността на Денталния комплекс. Започнахме да сбъдваме мечтите си, дадохме живот на идеите си и така бе поставено началото.

Как оценяване пътуването на Вашия екип през тези 20 години, през призмата на времето от гледна точка на днешния ден?
Като градивно. Всички нас ни обединява любовта към науката, естетиката, познанието на биомеханиката, които с финес претворяваме в денталната практика. Ние не сме спирали да работим и да се развиваме професионално. Всички сме влагали усилия в повишаване на квалификацията си. В продължение на години сме посещавали различни курсове за следдипломна квалификация у нас и в чужбина, с идеята да следваме пулса на времето и бурното развитие на стоматологията през последните 20 години. Най-хубавото е, че освен в работна атмосфера, членовете на екипа се чувстват комфортно заедно и извън работна среда. Имаме прекрасна традиция да пътуваме със семействата си. Посетили сме заедно Рилски манастир, Рупите, църквата “Св. Георги” в Златолист, Перперикон, пещера Утробата… Всички сме били много позитивно заредени, завръщайки се от тези специални места.

С кое вашата клиника се различава от предлагането в региона?
Най-вече с мултидисциплинарния подход към денталния проблем на пациента. Когато един пациент дойде при нас, ако денталният му проблем изисква комплексно решение, той може да получи такова без да бъде пренасочван към друга практика. Ние изготвяме лечебен план, който следваме до приключване на лечението. Например, ако един възрастен пациент със струпани зъби иска те да бъдат подредени и подобрена естетиката първо, ортодонтът ще направи подредбата, а след това колега, който извършва естетически възстановявания ще възстанови износените от неправилната преди това захапка зъби, чрез фасети, корони или композитни изграждания, а всичко това може да бъде предварително планирано и дигитално.

Когато е необходимо още по-високо ниво на специализирана компетентност ние каним външни специалисти, например Центърът се посещава от лицево-челюстен хирург (завършил със златен Хипократ дентална медицина, а след това и медицина, защитил докторска дисертация), което дава възможност габровци да не пътуват до София, а да имат привилегията да бъдат обслужени тук от специалист от най-висок ранг.

А може ли да се каже, че в Дентален център „Свети Иван Рилски“ стоматолозите имат една допълнителна специализация по съответните различни проблематики, които могат да бъдат причина да бъде избран Вашият дентален център?
Да, в Денталния център освен обща се извършва и специализирана дентална дейност. С д-р Дошков през годините сме посещавали множество европейски и световни конгреси. Стараем се да прилагаме науката в практиката.

През 2018 г. научният комитет на европейската алайнер асоциация (EAS) отличи мое резюме с покана за устна презентация. Така на втория конгрес на асоциацията, провел се във Венеция, Италия пред международна аудитория представих мой клиничен случай, лекуван с прозрачни шини (алайнери) по системата Dent@line.

По настоящем д-р Дошков е национален консултант по имплантология на израелската система Алфа био.

Поредица обучения по имплантология в Израел е преминал и д-р Радков, който спечели доверието на много пациенти.

Д-р Тодоровски е много амбициозен в обучението по ендодонтия. Извършва първична обработка на коренови канали и релечения под микроскоп, запълва по метода на латерална кондензация с топла гутаперка, което дава възможност за много по-голяма прецизност на кореновото лечение и дълготрайна устойчивост на зъба при възстановяване с корона.

Д-р Мусева има клиничен опит от работа в специализиран детски център в Германия и има алтернативен подход към детското зъболечение. Използва специален гел, който разтваря кариозната маса и така се свежда до минимум употребата на ротационни инструменти.

Защо Свети Иван Рилски е името на Вашия център?
Някак си спонтанно дойде идеята, породена от това, че светецът е закрилник на лекарите. Беше вътрешно усещане. Нека и занапред закриля делата ни!

Какво си пожелавате за следващите 20 години на Вас и екипът на Дентален център „Св. Иван Рилски“?
Пожелавам си да бъдем отговорни към себе си и към пациентите, за да бъдем здрави, да приемаме предизвикателствата на времето и с лекота да преминаваме през тях. Да съхраним традицията и да има приемственост в практиката, защото опитът и иновациите могат да удовлетворят повишените изисквания на пациентите.

На кого искате да благодарите за всичките 20 години в този момент?
С любов на семейството, на д-р Дошков за ентусиазма, упоритостта и силния дух! На децата ни, които винаги са били съпричастни към проектите ни. На хората, от които сме се учили, а ние сме имали привилегията да се учим от най- добрите в денталната професия! На партньорите ни, в лицето на зъботехническите лаборатории, с които заедно сътворяваме красиви усмивки. Най-вече благодаря на членовете на екипа за лоялността, на всички колеги бивши и настоящи, с които извървяхме пътя на две десетилетия! Щастлива съм, че всички заедно изградихме една устойчива дентална практика, защото да се работи усилено е трудна задача! Да се гради екип не е работа за всеки, но ние успяваме в името на Негово Величество Пациента! Продължаваме заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Затварят временно ул.“Чардафон“ заради новото кръгово

Published

on

Във връзка с извършване на изкопни работи по новата пътна връзка между ул. „Скобелевска” и ул. „Емануил Манолов“, на 29 и 30 октомври, в рамките на работния ден, ще бъде ограничено движението на МПС по ул.“Чардафон“ в една лента за движение, с пропускане на насрещно движещото се превозно средство.

Пропускането превозните средства ще бъде извършвано от сигналисти, уточниха от администрацията на кмета.

Община Габрово призовава да се спазва поставената временна организация на движение и при възможност да се използват алтернативни маршрути.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха готовността за зимата

Published

on

Днес, в зала „Възраждане“, се проведе работна среща с представители на дружества и фирми за проверка на готовността им за предстоящия зимен сезон, съобщиха от Община Габрово.

Според представените доклади всички образователни, детски заведения, културни институти и социални услуги на територията на общината са извършили профилактика на отоплителните си системи.

Машините на ОП „Благоустрояване“ и Областно пътно управление са приведени и окомплектовани за зимен режим на работа, осигурени са първоначални количества от инертни материали за почистване и опесъчаване.

Почистването на КК „Узана“ ще се изпълнява от фирма „Димас“, а в почивните дни спасителният отряд на Планинската спасителна служба ще дава дежурства.

Кметствата и кметските наместничества на територията на общината ще получат допълнителни количества от инертни материали за ръчно опесъчаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Федерацията по лека атлетика ще достави оборудването за новата писта на ст.“Хр. Ботев“

Published

on

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и и.д. президент на Европейската централа по този спорт (ЕА) се срещна с кмета на Габрово Таня Христова.

Дни след като министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновения терен с изкуствена трева и пое ангажимент за ремонт на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“, президентът на Федерацията обеща да достави необходимото оборудване за нея, информираха от адмистрацията на кмета.

Пистата, която ще разполага със шест коридора ще бъде изпълнена и сертифицирана по всички стандарти за провеждане на лекоатлетически турнири. На нея ще могат да се провеждат дисциплините бягане – спринт, средни и дълги дистанции, щафети и бягане с препятствия, ще бъде обособен сектор за хоризонтални и високи скокове.

Обсъдени бяха възможностите за включване на училищата и детските градини към програмите на Федерацията за развитие на детската атлетика.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица