Свържи се с нас

Новини

20 години Дентален център „Свети Иван Рилски“

Published

on

Днес, 18 август, се навършват 20 години от създаването на Дентален център „Свети Иван Рилски“ – Габрово. Как е започнало всичко, пред какви предизвикателства се е изправил екипът и какво си пожелава за следващите 20, разговаряме с Гергана Дошкова, мениджър на Денталнен център „Свети Иван Рилски“.

Как започна всичко преди 20 години?
С голям ентусиазъм… Преди 20 години на 18 август, когато се почита успението на светеца Иван Рилски ние стартирахме дейността на Денталния комплекс. Започнахме да сбъдваме мечтите си, дадохме живот на идеите си и така бе поставено началото.

Как оценяване пътуването на Вашия екип през тези 20 години, през призмата на времето от гледна точка на днешния ден?
Като градивно. Всички нас ни обединява любовта към науката, естетиката, познанието на биомеханиката, които с финес претворяваме в денталната практика. Ние не сме спирали да работим и да се развиваме професионално. Всички сме влагали усилия в повишаване на квалификацията си. В продължение на години сме посещавали различни курсове за следдипломна квалификация у нас и в чужбина, с идеята да следваме пулса на времето и бурното развитие на стоматологията през последните 20 години. Най-хубавото е, че освен в работна атмосфера, членовете на екипа се чувстват комфортно заедно и извън работна среда. Имаме прекрасна традиция да пътуваме със семействата си. Посетили сме заедно Рилски манастир, Рупите, църквата “Св. Георги” в Златолист, Перперикон, пещера Утробата… Всички сме били много позитивно заредени, завръщайки се от тези специални места.

С кое вашата клиника се различава от предлагането в региона?
Най-вече с мултидисциплинарния подход към денталния проблем на пациента. Когато един пациент дойде при нас, ако денталният му проблем изисква комплексно решение, той може да получи такова без да бъде пренасочван към друга практика. Ние изготвяме лечебен план, който следваме до приключване на лечението. Например, ако един възрастен пациент със струпани зъби иска те да бъдат подредени и подобрена естетиката първо, ортодонтът ще направи подредбата, а след това колега, който извършва естетически възстановявания ще възстанови износените от неправилната преди това захапка зъби, чрез фасети, корони или композитни изграждания, а всичко това може да бъде предварително планирано и дигитално.

Когато е необходимо още по-високо ниво на специализирана компетентност ние каним външни специалисти, например Центърът се посещава от лицево-челюстен хирург (завършил със златен Хипократ дентална медицина, а след това и медицина, защитил докторска дисертация), което дава възможност габровци да не пътуват до София, а да имат привилегията да бъдат обслужени тук от специалист от най-висок ранг.

А може ли да се каже, че в Дентален център „Свети Иван Рилски“ стоматолозите имат една допълнителна специализация по съответните различни проблематики, които могат да бъдат причина да бъде избран Вашият дентален център?
Да, в Денталния център освен обща се извършва и специализирана дентална дейност. С д-р Дошков през годините сме посещавали множество европейски и световни конгреси. Стараем се да прилагаме науката в практиката.

През 2018 г. научният комитет на европейската алайнер асоциация (EAS) отличи мое резюме с покана за устна презентация. Така на втория конгрес на асоциацията, провел се във Венеция, Италия пред международна аудитория представих мой клиничен случай, лекуван с прозрачни шини (алайнери) по системата Dent@line.

По настоящем д-р Дошков е национален консултант по имплантология на израелската система Алфа био.

Поредица обучения по имплантология в Израел е преминал и д-р Радков, който спечели доверието на много пациенти.

Д-р Тодоровски е много амбициозен в обучението по ендодонтия. Извършва първична обработка на коренови канали и релечения под микроскоп, запълва по метода на латерална кондензация с топла гутаперка, което дава възможност за много по-голяма прецизност на кореновото лечение и дълготрайна устойчивост на зъба при възстановяване с корона.

Д-р Мусева има клиничен опит от работа в специализиран детски център в Германия и има алтернативен подход към детското зъболечение. Използва специален гел, който разтваря кариозната маса и така се свежда до минимум употребата на ротационни инструменти.

Защо Свети Иван Рилски е името на Вашия център?
Някак си спонтанно дойде идеята, породена от това, че светецът е закрилник на лекарите. Беше вътрешно усещане. Нека и занапред закриля делата ни!

Какво си пожелавате за следващите 20 години на Вас и екипът на Дентален център „Св. Иван Рилски“?
Пожелавам си да бъдем отговорни към себе си и към пациентите, за да бъдем здрави, да приемаме предизвикателствата на времето и с лекота да преминаваме през тях. Да съхраним традицията и да има приемственост в практиката, защото опитът и иновациите могат да удовлетворят повишените изисквания на пациентите.

На кого искате да благодарите за всичките 20 години в този момент?
С любов на семейството, на д-р Дошков за ентусиазма, упоритостта и силния дух! На децата ни, които винаги са били съпричастни към проектите ни. На хората, от които сме се учили, а ние сме имали привилегията да се учим от най- добрите в денталната професия! На партньорите ни, в лицето на зъботехническите лаборатории, с които заедно сътворяваме красиви усмивки. Най-вече благодаря на членовете на екипа за лоялността, на всички колеги бивши и настоящи, с които извървяхме пътя на две десетилетия! Щастлива съм, че всички заедно изградихме една устойчива дентална практика, защото да се работи усилено е трудна задача! Да се гради екип не е работа за всеки, но ние успяваме в името на Негово Величество Пациента! Продължаваме заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Бъдни вечер е! Денят преди Рождество Христово!

Published

on

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Зареди още

Новини

Виктор Меразов е Спортист на Габрово за 2025 година

Published

on

Завоювалият златото при младежите до 21 години от първенството на планетата на Световната киокушин федерация в Саудитска Арабия Виктор Меразов е №1 в класацията „Спортист на Габрово“ за 2025 година. Той получи отличието си кмета на Община Габрово Таня Христова на стилна церемония, който се проведе в зала „Възраждане“. Новината съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Специален гост на събитието беше световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов – създател на фондация, която подкрепя талантливите деца на България. Неговото присъствие бе вдъхновяващо послание към всички млади таланти, че пътят към върха започва от вярата в собствените сили.

Изборът на Виктор Меразов за „Спортист №1 на Габрово“ е напълно заслужен. Габровският талант изпраща една много силна година. Той беше и осминафиналист при мъжете на Световното първенство на Международната федерация по карате (IFK) в Лайпциг, Германия и бронзов медалист от Световната купа за младежи в Камчия. Стана държавен шампион за мъже и бе определен за най-добър състезател в мъжкия профил от Българската карате киокушин федерация за 2025-та година. Награден бе и на ежегодната тържествена церемония „Спортист на годината на НСА“, като в тази класация зае второто място.

Цялата статия за Спортист на Габрово за 2025 година, както и кои останаха негови подгласници можете да прочетете оттук.

Зареди още

Крими

Пиян водач без книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево

Published

on

Пиян водач без шофьорска книжка причини тежка катастрофа със загинал край Севлиево. Трагичният инцидент е станал снощи, около 20:46 часа, на пътя между село Богатово и Севлиево.

На място изпратеният полицейски екип, установил, че 32-годишен мъж, управлявайки лек автомобил „Опел Астра“ в посока към Севлиево, предприел маневра „изпреварване“, загубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в крайпътно дърво.

В резултат на удара починал 49-годишен мъж, пътувал на задната седалка на автомобила. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като техническото средство отчело 2,74 промила. Същият е дал кръвна проба за химически анализ.

При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че водачът е и неправоспособен. 32-годишният мъж бил настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, в хирургично отделение, без опасност за живота.

Две жени – на 32 и 35 години, пътували в автомобила, също прегледани от медицински екип, след което били освободени без установени наранявания.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по него продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица