Свържи се с нас

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица