Свържи се с нас

Новини

Жълт код за жега в Габрово

Температури между 34 и 39 градуса.

Published

on

Жълт код за горещо време е сила за габровска област. Според прогнозата за времето днес атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за месеца.

Ще е слънчево, след обяд и горещо. В повечето райони максималните температури ще са между 34° и 39°. Над планините ще бъде предимно слънчево.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 19°.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Новини

Пролетен празник на Географията се проведе в Габрово

Published

on

Отлични знания показа отборът на ОУ „Неофит Рилски“ на проведения „Пролетен празник по География“. Инициативата се проведе по случай Деня на Земята в Ритуалната зала на Община Габрово.

Във викторината, на тема „Габрово в географията и историята на България“ взеха участие осем отбора от училищата в Габрово. Това бяха ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „“Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“.

Учениците демонстрираха своите знания по География, както и своето отношение към екологичните проблеми на планетата ни. Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас.

Бяха наградени ученици, които са постигнали успехи по География и икономика за учебната 2022-2023 г, между които и Андреана Иванова Косева, ученичка от 7 „Б“ клас на ОУ „Неофит рилски“, за спечелено второ място за рисунка на конкурса на АПГР през май 2023 г.

Проф. Марин Русев връчи грамоти от името на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и на учителите, които подготвят учениците.

Благодарствени грамоти за цялостен принос за популяризиране на географската наука получиха организаторите на събитието, а именно кметът, заместник – кметът по образование на града, главният експерт г-жа Макашелова, областният и зам. областният управител, началникъ на РУО – Габрово, началникът на отдела в РУО и ст. експерт г-н Деян Дойнов в Габрово и Моя Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски“ град Габрово.

Награди от Община Габрово, Областна управа и ОУ „Неофит Рилски“ получиха всички участници във викторината. Участниците в празника имаха възможността да видят документалния екологичен филм „Море на вятъра“. С музикални и танцови изпълнения талантливите ученици на ОУ „Неофит Рилски“ поздравиха всички.

Събитието се организира от Община Габрово, Областна администрация-Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) в Габрово.

Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас. Учениците показаха много добри знания и дори и да не бяха сигурни в някои отговори, чрез разсъждения достигаха до тях.

Класирането в двете групи е както следва:

5-7 клас

1 място ОУ „Христо Ботев“
2 място ОУ „Иван Вазов“
3 място ОУ „Неофит Рилски“
4 място СУ „Райчо Каролев“
5 място СУ „Отец Паисий“

8-12 клас
1 място ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2 място Национална Априловска гимназия
3 място ПГТ „Пенчо Семов“

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица