Свържи се с нас

Новини

Първа копка на военно исторически парк „Кръстец“

Published

on

Символична първа копка по изграждането на военно исторически парк в района на Кръстец бе направена вчера, 28 юли. Началото поставиха кметът на Трявна Силвия Кръстева и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната Иво Антонов.

Присъства и Валентин Николов – представител на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“. Целта на проекта е изграждане на военно исторически парк „Кръстец“ за отдаване почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България и повишаване на патриотичното възпитание за съхраняване, запознаване и популяризиране сред младите хора, традиционните български духовни и културни ценности и славната ни история.

Проектът предвижда в района на вр. Кръстец до Трявна, където някога е имало лагер за охрана на Тревненския проход, да се изгради паметник. Паметникът ще бъде с височина 4 метра от камък, а в основата ще има надпис със златни букви.

Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени. Ще бъде изградена площадка, покрита с дребен натрошен камък.

Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и до сградата на Община Трявна.

До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г. Отстрани ще бъде изградена покрита беседка за 10-12 души и маси с пейки от дървен материал за почивки, закуски и обяд и провеждане на беседи.

Отпред и отстрани на пътя ще се изгради площ за паркиране в рамките на съществуващия път. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират.

След Решение на Общинския съвет в Трявна за одобрение за изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ инициативният комитет е получил разрешения за изграждане от МОСВ и МЗХГ.

Съгласно Закона за военните паметници за действията по изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ е уведомен Министърът на отбраната, който е и патрон на проекта.

Има отпуснати средства от Министерство на отбраната, в размер на 15 000 лева, за разчистване и възстановяване на окопите. Средствата са отпуснати с договор за финансиране от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната на Съюза на военноинвалидните кооперации, след кандидатстване за годишно финансиране дейността на военно патриотичните организации за 2020 година.

След кандидатстване от Северно-централно държавно предприятие ДП – Габрово са били разрешени първите 50 кубични метра дървен материал, безвъзмездно за облицоване на окопите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица