Свържи се с нас

Новини

Грозни сцени по време на протест пред РЗИ – Габрово (Видео)

Published

on

Грозни сцени се разиграха по време на протест на търговци, искащи съботният пазар на открито тип „битак“ да не прекъсва работата си. Протестната акция се състоя тази сутрин, 10 юли, пред сградата на Регионалната здравна инспекция в Габрово, а емоциите се нажежиха до червено.

Служител на държавната институция изпусна нервите си и влезе в пререкание с протестиращите, дърпа и се бута с тях, а за финал вдигна високо средния си пръст на дясната ръка, изразявайки с поведението си открито неуважение.

Все пак страстите бяха овладени и до ескалиране на напрежението не се стигне, въпреки циничния жест, траел няколко секунди. Малко след разигралата се грозна сцена при протестиращите се появи д-р Николай Пенчоков, директорът на РЗИ – Габрово, който влезе в диалог с протестиращите търговци.

Директорът на РЗИ учтиво обясни, че решението съботният пазар в Габрово да не се състои е на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19, с което се забранява провеждането на пазари тип „битак“. Д-р Пенчоков информира, че днес следобед ще се проведе Кризисен щаб, по време на който ще бъде взето решение дали пазарът в събота в Габрово ще бъде разрешен.

Протестиращите му отговориха, че ги приравняват с „панаирите“, а те са търговци на пазар за промишлени стоки, аргументирайки се, че са в същата ситуация като с търговските обекти в МОЛ-вете, но с разликата, че са на открито.

Протестиращите открито заявиха, че има двоен стандарт при избора на това дали да се проведе съботния „битак“, давайки за пример друго събитие от сходен характер, което ще се случи на площад „Възраждане“ същия ден.

„От Общината ни отговориха, че ако фермерският пазар на площада се състои, редно е да има и пазар на ул.“Свищовска“. В случая обаче д-р Пенчоков решава, че за едни може, а за други не! Ние не искаме нищо друго, освен да работим. Никой не ни попита за 3 месеца, докато не работихме, как се справяме и откъде намираме пари, за да живеем. Ако сега не изкараме някой лев, зимата какво ще правим? Институциите се подиграват с нас“, заяви участник в протеста.

От сградата на РЗИ – Габрово събралите се търговци решиха да пренесат своето недоволство пред Община Габрово. На път обаче пред партийната централа на ГЕРБ срещнаха кмета Таня Христова и поискаха да им бъде обърнато внимание на проблема.

Пред хората габровският кмет се ангажира представител на протестиращите търговци да вземе участие в Кризисния щаб, ако всички представители в него дадат разрешение за това, за да дискутират по въпроса.

Обеща, че заедно с всички институции ще преразгледат искания на протестиращите. Таня Христова каза, че каквото и решение да бъде взето, то ще бъде съобразено с обстановката, в която се намираме.

Търговците призоваха кмета да направи всичко възможно повече да не излизат на протест. Съботният пазар да бъде разрешен, да бъдат въведени необходимите противоепидемични мерки, отстояние между щандовете, дезинфектанти, за да може той да функционира.

Каква ще бъде развръзката през днешния ден предстои да разберем.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Режим на водата в още две габровски села

Published

on

Поради намаляване дебита на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване, със заповед на кмета на Община Габрово Таня Христова бе утвърдено режимно водоснабдяване на селата Междени и Узуните.

Водоснабдяване във високата част на Междени ще има на четни дати, а в ниската част на селото – на нечетни дати.

Режимът на Узуните е същият – вода ще има на четни дати във висока част на селото и на нечетни дати – в ниската част.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и др. за посочените села.

В случай на задълбочаване на кризата, режимът ще бъде променен. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на кметския наместник и общински инспекторат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Шест са новите случаи на коронавирус в областта

Published

on

Шест са потвърдените нови случаи на КОВИД – 19 в област Габрово. Данните са за периода от 7 до 9 август и бяха обявени днес, 10 август, от Регионалната здравна инспекция.

Един от новите заразени с коронавирус е 54-годишен мъж, служител в завода за санитарна арматура в Севлиево, с когото общият брои на инфектираните в предприятието става 6.

Освен този епидемичен взрив във фирмата са регистрирани три случая в Габрово и още два в Севлиево.

Потвърдените случаи от Габрово са на две жени на 35 и 44 години, и 60-годишен мъж. Двете положителни проби в Севлиево са на 19-годишна жена и 21-годишен мъж.

От новорегистрираните 6 случая един е хоспитализиран в севлиевската болница. Останалите новорегистрирани провеждат домашно лечение и са поставени с предписание на задължителна 14-дневна домашна изолация.

Изготвени са и връчени предписания до контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица