Свържи се с нас

Новини

Укрепването на скатовете не било включено в проекта за обхода на Габрово

Published

on

Укрепването на планинските скатове, които се свлякоха по чисто новото трасе на обходния път на Габрово, въведено в експлоатация в началото на юни т.г., не било включено в дейностите и изпълнението на самия проект по изграждането на пътната отсечка.

Това става ясно от отговор на регионалния министър Петя Аврамова до народния представител Кристина Сидорова, която постави въпроса, свързан със спешните укрепителни мерки по обхода на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, които ще се извършат за сметка на държавния бюджет и от джоба на данъкоплатеца.

Габровският депутат недоумява как при бюджет от 92 940 000.00 лева за изграждането на Обхода не са били предвидени мерки за извършване на необходимите укрепителни дейности в участъците, в резултат на които само две седмици след пускането за движение на отсечката пътното платно бе затрупано от свличаща се земна маса.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството признава, че при строителството на обхода са възникнали проблеми от геоложко естество, но тъй като настаналите обстоятелства не били в обхвата на текущия проект, не би предвидени обезопасителни съоръжения, предотвратяващи свличането на земна маса.

В отговора до Кристина Сидорова министър Аврамова се оправдава, че свличането на кал и камъни по Обхода се дължи на интензивни дъждове, цитирайки падналите количества валежи на 12 юни в района на Габрово – 45 л/кв.м, което било близо до месечната сума за месеца за региона.

Според Аврамова това е довело до силно преовлажняване на терени и е създало предпоставки за свличането на скалните маси. По думите й с оглед на безопасността, Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела незабавни действия за обезопасяване на скатовете в проблемните участъци и осигуряване на дълготрайна устойчивост на откосите.

Министър Петя Аврамова информира Сидорова още, че към настоящия момент всички дейности, включени в предмета на договор с изпълнителя, са завършени съгласно сроковете и условията, залегнали в договорната документация към проекта за изграждането на обходния път на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бързи антигенни тестове ще се правят и в КОВИД-кабинета

Published

on

След разкриването на КОВИД-кабинет в Първа база на Диагностично – консултативен център – Габрово, освен преглед и консултация, пациентите ще имат възможността да бъдат тествани и с бързи антигенни тестове.

В тази връзка, Община Габрово ще закупи 500 антигенни комбинирани бързи тестове Covid-19 и грип А+В, част от които ще бъдат предоставени на ДКЦ – I, а останалите ще се използват за тестване на бездомните лица, настанени временно в общинско помещение.

Решението беше взето вчера, 26 ноември, след проведеното редовно заседание на Общински съвет – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Детската млечна кухня в Габрово продължава да работи

Published

on

Детската млечна кухня в Габрово ще продължи работата си с нормалната си ежедневна организация и в периода на действие на допълнителните противоепидемични мерки, който бяха наложени със заповед на министъра на образованието.

Тя предлага обедно меню за деца в три възрастови групи- малки /от 10 м. до 1 г./, преходни /от 1 г. до 1,5 г./ и големи /1,5 г.до 3 г./.

Менюто на млечната кухня в Габрово можете да следите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неделина Райчева: Научих се на работа в екип!

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, в която се обучват ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Габрово.

Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина. Ето какво отговори на три от въпросите в анкетата Неделина Райчева, ученичка от 11, „а“ клас, специалност „Производство на хлебни и сладкарски изделия“.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Научих, че в днешно време не е необходимо да имаш голям опит, важното е да имаш желание да се учиш и знания, които да превръщаш в умения с опитен професионалист до теб. Хората в Германия бяха отзивчиви и толерантни, и ни показаха какво означава да се работи в екип в една натоварена кухня – аз работих в кухнята в базата на Виталис, организацията, която ни осигури работните места.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Тя ми показа как да се усмихвам дори когато режа лук. Всъщност, разбирам, че и други съученици са го забелязали – в Германия работят с настроение и усмивка дори и в напрегнати ситуации.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Беше невероятно преживяване. Всеки, който има възможността да участва в подобен проект, трябва да го направи!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица