Свържи се с нас

Новини

Лекари от МБАЛ „Света София“ с безплатни прегледи в МБАЛ „Свети Иван Рилски“

Лекари от МБАЛ „Света София“ с безплатни прегледи на 24 юли в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“

Published

on

МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ работи активно по осигуряването на висококачествена здравна грижа за своите пациенти, като предоставя възможност за консултации на място с водещи медицински специалисти.

По този повод на 24 юли 2020 г., от 11.00 ч. до 18.00 ч., трима лекари от екипа на МБАЛ „Света София“ – д-р Светослав Саджаклиев, д-р Димитър Черкезов и д-р Любен Бозев, ще преглеждат пациенти в базата на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“. От безплатните прегледи могат да се възползват пациенти от Габрово и региона с гастроентерологични и дерматологични проблеми или със заболявания на млечните жлези.

Д-р Светослав Саджаклиев

Д-р Светослав Саджаклиев – началник на сектор Гастроентерология на МБАЛ „Света София“. След като завършва медицина, специализира вътрешни болести, гастроентерология и онкология. С 33-годишен опит в сферата на диагностиката и лечението на гастроентерологични проблеми, ехографска и всички други съвременни методи на диагностика.

Д-р Димитър Черкезов

Д-р Димитър Черкезов – следва медицина в Университет „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, завършва с отличие медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, с втора магистърска степен в Медицински Университет-София, специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Преминал успешно редица практически и теоретични обучения в Белгия, Франция, САЩ, Чехия, Грузия и Германия. Със задълбочени професионални интереси с областта на венерологията, хроничните кожни болести, автоимунните и алергичните дерматози, онкодерматохирургията и кожните прояви при вътрешните болести.

Д-р Любен Бозев

Д-р Любен Бозев – завършил медицина в Медицински университет-Пловдив, от началото на 2019 година е част от екипа на отделението по обща, гръдна и съдова хирургия на МБАЛ „Света София“. Професионалните му интереси са сферата на: оперативното лечение на заболяванията на млечната жлеза; ултразвуковата и мамографската диагностика на заболяванията на млечната жлеза; гръдно-коремната хирургия; клиничните мамологични прегледи; ехография на млечната жлеза; пункционна и отворена биопсия при доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза; оперативно лечение при доброкачествени и злокачествени заболявания на гърдата; следоперативно проследяване; прегледи и диагностика на млечните жлези при деца.

Прегледите са безплатни и ще се извършват след предварително записване на тел. 066 / 99 00 90.

Подробна информация за предстоящите здравни инициативи и за дейностите и услугите на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Новини

„Майчина грижа“ с благотворителна инициатива за Великден

Published

on

За Великден Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ дари хранителни продукти на хора в неравностойно положение. Инициативата „Не сте сами“ е започната от дамите от дружеството през изминалата година за Коледа, когато подпомагат петдесет и шест възрастни и още четири семейства в невъзможност с общо десет деца.

На последвалото общо събрание решават, че тази инициатива трябва да се продължи и провежда два пъти в годината на големите християнски празници – Рождество Христово и Възкресение Христово.

Така днес те раздадоха подготвените пакети, включващи продукти от първа необходимост и разбира се козунак за празника, на шестдесет възрастни самотно живеещи хора без никаква подкрепа и четири семейства с девет деца.

Списъците са определени с помощта на кметските наместници и кметовете, които са най-близо да хората в малките населени места и познават добре техните съдби и нужди.

Освен средствата от благотворителни базари, провеждани от дружеството, в инициативата се включва и една от търговските вериги в нашия град като дарява продукти на стойност 500 лв, а управителят на веригата подпомага каузата с лични средства за деветте деца.

Към използваните средства се добавят и дарените от Германия – инициативна група от гр. Карбен и семейството на Александър и Снежанка Ненови. Подкрепата веднъж или два пъти не е достатъчна, но е важна, защото особено по празниците хората в невъзможност чувстват най-голяма липса и трудност.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ изказва своята най-топла благодарност към всички, които ги подкрепят и чрез тях връщат усмивката на деца и възрастни.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Община Габрово внедрява стандарта ISO 50001

Пита гражданите за енергията и климата.

Published

on

Община Габрово ще прилага система за управление на енергията в общинския сграден фонд по международния стандарт ISO 50001, съобщи Миглена Въгленова от отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

Традиционно стандартът намира приложение в индустриалните процеси и адаптирането му в общинската администрация е пилотнo. Процедурата по получаване на сертификата е във финален етап.

Внедряването му ще подобри контрола над 29 общински сгради и ще подпомогне изпълнението на законодателните и регулаторните изисквания.

Инициативата е в рамките на проект за ообновена, еко, ефективна и активна администрация, който бе изпълнен в сътрудничество с Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

Разработката цели да бъдат въведени иновативни методи за координация в администрацията за дейности в сферата на енергийния преход. Създаден е нов организационен пакет от документи, сред който е Иновационна стратегия за управление на енергията.

Към нея са разработени правила за използване на енергийните ресурси, административен кодекс за устойчива мобилност и кодекс за комуникация с гражданите в сферата на устойчивата енергия.

Основен компонент в проекта е платформата за набиране на предложения от гражданите – т. нар. Градска лаборатория за идеи (Urban Living Lab), за съвместно планиране с акцент върху климата и енергията.

Целта е да сe приложат иновации в градски условия, които са припознати от различни заинтересовани страни (граждани, бизнес, научни и академични среди, публичен сектор).

Идеи вече се приемат чрез онлайн формата в сайта на Община Габрово и регулярно ще бъдат оценявани, обсъждани и реализирани според възможностите, допълват още от администрацията на кмета.

Зареди още

Новини

„Маратон на добротата“ в ДГ „Първи юни“

Published

on

Учители, деца и родители от детска градина „Първи юни“ – Габрово се включиха в инициативата „Маратон на добротата“, която започва със запознаване на малчуганите с историите в книжката „Мечо и добрината обикалят гората“ на авторката Виктория Петрова.

Мотивирани да правят по една добрина всеки ден, децата изработват и картички за предстоящите празници, които са дарени на отделението по педиатрия в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, убедени, че радостта и подкрепата действат като лекарство на всеки болен и помагат за по-бързото му възстановяване.

Жестът предизвикал радост у малките пациенти и екипа на отделението, а техните учители споделят: „Подобни инициативи, които идват от деца за деца са вдъхновяващи.

Изключително е важно, че още от ранна възраст, децата се възпитават в съпричастност към другия, което гарантирано ще ги превърне в добри и отговорни възрастни хора.“

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица