Свържи се с нас

Новини

Кристина Сидорова: Нужни са ефективни действия за намаляване на жертвите по пътищата

A не само административни мерки.

Published

on

„Инцидентите по българските пътища през последната година не само не намаляват, а напротив – увеличава се броят на тежките катастрофи с фатален край, както и на ранените в тях. Жертвите по българските пътища не са суха статистика, а жестоки човешки съдби. От същия период своята дейност развива поредната държавна агенция – тази по безопасност на движение по пътищата”.

Това заяви от трибуната на НС депутатът от ПГ на „БСП за България” Кристина Сидорова. По думите й за изминалата 2019 година, въпреки издръжката на Агенцията, която възлиза на стойност 2 096 944 лева, няма предприети реални действия, които да доведат до намаляване на произшествията и жертвите.

„За периода на съществуването си, агенцията не успя да отговори на никакви конкретни нужди, не успя да предложи адекватно ново законодателство, а напротив – на нашето внимание е предложен поредният ЗиД на Закона за движнение по пътищата, кръпки на един отдавна доказал се неработещ закон – след обществен натиск, след поредния ужасен инцидент. Нужни са ефективни действия за намаляване на жертвите по пътищата, а не само административни мерки”, категорична е Сидорова.

„В предложението на Агенцията и МВР за промени в закона липсва логика и взаимозависимост между отделните наказания и глоби спрямо степента на обществена опасност”, смята още Полина Шишкова, депутат от левицата.

По думите й пример за това е, че в новите текстове е заложено да не се отнема книжката на водачите, които нямат задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Тя обърна внимание, че когато отпаднат контролни и санкционни разпоредбри, те трябва да бъдат заменени с други, които да предоставят ефективна система за контрол.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Потвърдиха КОВИД – 19 при 30-годишен

Published

on

30-годишен мъж от Севлиево е новият потвърден случай на коронавирус в област Габрово. Това показват данните на на Министерството на здравеопазването, които са към вчерашна дата, 23 септември, цитирани днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Севлиевецът е бил изследван за КОВИД – 19 поради грипоподобни симптоми. Към момента той е хоспитализиран в Инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ст. Христов“ в Севлиево.

Случаят е епидемиологично проучен, уточниха от РЗИ – Габрово. Изготвени са и връчени предписания на контактните лица на заболелия за задължителна 14-дневна домашна изолация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица