Свържи се с нас

Култура

30 години Синдикат на българските учители – Габрово

Тържество на творческите постижения, респекта към традицията и дръзкия полет на мечтите.

Published

on

Учители, ученици, директори, представители на образователни и културни институции от цялата област Габрово се събраха на 23 юни в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, за да отбележат тържествено 30-годишния юбилей на Синдиката на българските учители – КНСБ, 125 години просветно дело и педагогически печат в България, и 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град.

Срещата бе посветена и на отчитане на високо професионалните умения на учителите и творческите постижения на техните ученици. Вече повече от 30 години СБУ – Габрово работи за реализацията на мисията и целите на най-авторитетната неправителствена организация на учителите в България за защита на социално-икономическия и професионалния статус на учителя в обществото.

Макар Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост да отмина, без да можем да го честваме подобаващо заради пандемията, химнът на светите братя Кирил и Методий изправи на крака всички присъстващи.

Гости на тържеството бяха Невена Петкова – областен управител на Габрово, Георги Маринов – началник на РУО –Габрово, Мариана Кръстева – председател на Комисията по образование към Общински съвет Габрово, Павлина Макашелова – гл.експерт в отдел „Образование и социални дейности“ – община Габрово, Росица Йонкова – председател на РС на КНСБ – Габрово, Савина Цонева – директор на РБ “Априлов – Палаузов“ – Габрово, Любка Тинчева – директор на НМО – Габрово, Цветомира Койчева – началник Държавен архив –Габрово, Евгения Пенчева – председател на Общ.КС на СБУ – Севлиево, Росица Марчева – председател на Общ.КС на СБУ – Дряново, Олга Галенова – експредседател на Общ.КС на СБУ – Габрово, Николай Захариев – съосновател на СБУ – Севлиево и др.

Приветствия към участниците и гостите поднесоха Невена Петкова – областен управител на област Габрово, Георги Маринов – началник на РУО – Габрово , Ренета Колева – председател на Координационния съвет на Синдиката на българските учители, Павлина Макашелова – гл. експерт в отдел „Образование и социални дейности“ на Община Габрово.

Почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН е най-високото отличие, присъждано в образователната система, учредено през 1996 година. Негови носители за 2020 година са учителите от Габрово: Бистра Георгиева – гл. учител в ДГ „Мики Маус”, Евгения Стоичкова – ст. учител в НУ „Васил Левски”, и Диана Дончева – гл. учител по история и цивилизация в ОУ „Христо Ботев”.

От Севлиево отличието получиха Красимира Цонева, Ива Илиева и Диана Николова – ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, както и Миглена Гачева – ДГ „Пролет“.

Традиционното провеждане на 23-то общинско издание на НК „Учител на годината“ 2020 – Габрово, номинира в направление „Предучилищно възпитание и подготовка“ Бистра Георгиева – гл. учител в ДГ „Мики Маус”; Татяна Досева – ст. учител в ДГ „Ран Босилек”; Тодорка Стоянова – ст. учител в ДГ „Явор“.

В направление „Начално образование“ най-добре са се представили Евгения Стоичкова – ст.учител в НУ „Васил Левски” и Йовка Александрова – ст. учител в СУ „Райчо Каролев”.

В „Хуманитарно направление“ грамотите са за Диана Дончева – гл.учител по история и цивилизация в ОУ „Хр.Ботев”, и Цветанка Генчева – ст. учител в ПТГ „Д-р Никола Василиади”.

В направление „Изкуство и спорт“ отличието е за Румен Янчев – учител по физическо възпитание и спорт в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”.

В направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници“ най-добре се е представила Диана Захариева – ст. учител в Център за специална образователна подкрепа.

Габриела Николаева Косева – ресурсен учител от ОУ „Неофит Рилски“, заслужи отличието в направление „Млади учители“. Всички те със своя професионализъм, всеотдайност и преданост към педагогическата мисия се доказват като модерни съвременни будители на нацията, като педагози, посветени на духовното израстване на възпитаниците си и на респекта към традицията, българските корени и дръзкия полет на мечтите.

2020 година е белязана със знакови годишнини за град Габрово и за педагогическата общност в него. В тази връзка в чест на своя юбилейна 30-та годишнина СБУ – Габрово обяви няколко конкурсни надпревари, за да даде възможност за изява на творческите постижения на учителите и учениците от областта.

Акцентът се постави върху конкурса за гимназиална степен за създаване на аргументатиевен текст на тема: „Социалната роля на учителя от Възраждането до 21. век“.

Според класирането на участниците в него на първо място са отличени Габриела Симеонова – 11. „г“ клас, НАГ – Габрово; Теодор Вълев – 12. „а“ клас – ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, второ място завоюва Матей Андреев – 9. „б“, ПТГ „Д-р Никола Василиади” – Габрово, а на трето място са: Василена Шопова – 9 „б“ клас, СУ „Васил Левски“ – Севлиево, и Бранимира Колева – 11.„в“ клас, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово.

Специалната награда на СБУ – Габрово получиха г-жа Силвия Попова – ст. учител в ДГ „Мечо Пух“ – с.Петко Славейков, община Севлиево Мелнур Нуриева – 9. „б“ клас, СУ „Васил Левски“ – Севлиево; Моника Георгиева – 12.„а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново; Кристофър Филчев и Мартин Христов – 8. „г“ клас, ПТГ „Д-р Никола Василиади“; Ганимир Ризов – 9. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново.

В конкурса за прогимназиална степен за създаване на есе на тема: „Моето училище“ отличени са Моника Митева – 5. „в“ клас,ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Габрово, и Теодора Миткова – 6. клас, ОУ „Черноризец Храбър“, Варна.

Специалната награда на СБУ – Габрово е и за Добромира Миткова – 9. клас от ЧПГИКН – Варна за създаване на авторски художествен текст – стихотворението „Учителко, любима“.

Друг формат на конкурсната надпревара е проблемната презентационна аргументация, в който за литературна презентация на тема: „От перото до мишката“ специалната награда получи Цветелина Николова – 9. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, а победителят в надпреварата за създаване на презентация на тема: „Бележити габровци“ е Александър Александров – 12. „а“ клас, ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново.

Вторият акцент на тържеството бе поставен върху вниманието към отличените като вдъхновени синдикални дейци и лидери на СБУ в област Габрово: Олга Галенова – бивш областен координатор на СБУ за област Габрово, Николай Захариев – съосновател на СБУ – Севлиево, както и дългогодишните председатели на СО на СБУ – Габрово: Дияна Картунова – ДГ „Перуника“, Ирина Андреева – ДГ „Мики Маус“, Велимира Петрова – ДГ „Мечо Пух“, Стефка Найденова – ДГ „Ран Босилек“, Стойка Рашева – ДГ „Слънце“, Светлана Василева – ОУ „Неофит Рилски“, Красимир Григоров -ОУ „ЦанкоДюстабанов“, Дончо Дончев – ОУ „Христо Ботев“, Венета Кехайова – СУ „Райчо Каролев“, Веска Блажева – СУ „Отец Паисий“, Стефка Цонева – председател на СО на СБУ в Национална Априловска гимназия.

За проявена професионална компетентност, активен принос като председатели на СО на СБУ за осъществяване на професионално–творческите и социалните политики на Синдикат на българските учители в тридесетгодишната му история от 1990-2020 година грамота получиха: Светла Пашова – ОУ „Неофит Рилски“, Галя Рачева – ДГ „Радост“, Светла Аврамова – СУ „Райчо Каролев“, Надежда Дянкова – ДГ „Дъга“, Десислава Минчева – председател на СО на СБУ в ДГ „Перуника“.

Към участниците в тържествената церемония за отбелязване на 30-та годишнина от създаване на СБУ –Габрово специални поздрави отправиха учениците от 1. „а“ клас на НУ „В.Левски“ – Габрово: Божидар Дойнов с изпълнение на пиано на пиесите „Изненада“, „Войници“ и Виктория Динева с изпълнение на цигулка на „Ода на радостта“, а с възрожденски патос прозвуча рецитацията на стихотворението „Моята учителка“ от Ивайло Пенчев – ДГ „Мики Маус“ – Габрово.

Финалните акорди останаха за изисканите модерни и традиционни танцови изпълнения на КСТ „Ритмика“ и ДФА „Габровче“. Така в едно се обединиха творческите постижения на духа, респектът към традицията и дръзкият полет на младежките мечти към бъдещето на България!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Подредиха изложба за архитекта и ръководител на модерно Габрово Карл Кандулков

Published

on

Снощи, 17 септември, на площад „Възраждане“ в Габрово беше открита изложбата „Карл Кандулков-архитектът и ръководител на модерно Габрово”, посветена на 100-годишнината от рождението му и на 160-годишнина от обявяването на Габрово за град.

Тя е повод да се върнем и припомним, а също така и разкажем на младите хора за него и огромния му принос в модернизацията на нашия град. Изложбата е скромен жест на благодарност, уважение и въведение в голямото му архитектурно наследство.

Избраното място за експонирането не е случайно, площадът, който е административно и културно сърце на града е негово дело. Тук, където се събират освен зданията на Община Габрово, на Областен управител, на Окръжен съд, а над тях и най-емблематичната му сграда – Дома на културата, е най-подходящото за припомняне, за научаване и за предаване на памет.

Експозицията е конструирана на 4 кръгли конструкции, всяка от които съдържа 4 табла. Показани са над 100 снимки, 42 чертежа, още 20 документи и 13 изображения на ордени, значки и др. награди на архитекта.

На площ от общо 16 табла с около 40 линейни метра са проследени най-важните моменти от живота на арх. Кандулков, най-значимите изградени по негови проекти сгради, паметници, мостове и скулптурни композиции в Габрово, както и една малка част от неосъществените му проекти.

Тя не претендира за изчерпателност, от невключените в нея документи може да се изготви още една изложба, в която да присъстват и обекти извън Габрово. Разглеждайки я, се убеждаваме, че всеки ден ние минаваме или влизаме в сгради, минаваме край паметници и скулптури, по мостове, които са неизменна част от заобикалящата ни градска среда и изградили трайно облика на нашия град, които са негово дело.

Трудно се дават описания и определения за делата на големите личности. Затова освен със своите снимки, документи, проекти, планове, арх. Кандулков „разказва” за тях чрез включени цитати на части от негови спомени, бележки и интервюта.

Документалният разказ за делото на арх. Кандулков завършва с кратка информация за даряването на личния му архив от наследниците му в Държавен архив-Габрово и отново с неговите думи, които са като послание към нас и тези, които идват след нас: „Пътят до Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драи вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ….”

В изложбата се използвани документи, съхранявани в Държавен архив-Габрово, личен архив на сем. Кандулкови, както и печатни издания.

Тя е изготвена от Държавен архив – Габрово, графичният дизайн е изготвен безвъзмездно от Силвия Рангелова и е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Изложбата беше представена от началник-отдел на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, към гостите поздравление отправи Таня Христова – кмет на Община Габрово, за делото и личността на своя баща разказа и арх. Орлин Кандулков, който уважи събитието със своята съпруга арх. Йорданка Кандулкова.

На откриването присъстваха още Климент Кунев – председател на Общински съвет – Габрово, Нела Рачевиц и арх. Николай Миразчиев – заместник-кметове на Община Габрово, Невена Петкова – Областен управител на Габрово, представители на Военно окръжие – Габрово, Камарата на архитектите, бивши градоначалници и председатели на Общинския съвет, на образователни и културни и др. институции, както и много граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Таня Христова: И днес градим с мисъл и чувство!

Published

on

„С изложбата за Карл Кандулков почитаме живота и делото на човек, който със своя широк размах на мисълта, със своята последователност, усърдие и професионализъм, оставя трайни следи в цялостното развитие на Габрово като модерен град, превръщайки го в предпочитано място за живеене“, каза в обръщението си към гостите на събитието кметът Таня Христова.

В годините, през които арх. Кандулков е начело на управлението на града ни, Габрово преживява период на бурно развитие в областта на строителството и благоустрояването, преодолява сериозна жилищна криза, а активната работа на неговия екип в сферата на монументалното изграждане придава на Габрово неповторим облик на съвременен европейски град .

Наред с мащабните строителни дейности, приоритет в управлението на арх. Кандулков е и работата в областта на културата. През месец май 1965 г. е поставено началото на габровския карнавал – събитие, което се превръща в емблема на Габрово и което извежда града ни на европейската културна сцена.

„През 2020 година отбелязваме 160 години от обявяването на Габрово за град. Едно от най-емблематичните събития в празничната културна програма на града е днешното, което ознаменува честването на 100 години от рождението на архитект Кандулков. Изправени сме пред толкова наситена история, достижения и смисъл, че неизбежно, струва ми се, е да се почувстваме малки, но сме заедно и това ми дава увереност, че и днес градим, с мисъл и чувство и сме достойни последователи на живелите преди нас“.

С тези думи кметът Таня Христова официално откри изложбата, която е съвместна инициатива на Община Габрово и „Държавен архив“- Габрово и благодари на семейството на арх. Кандулков, че присъства на събитието, както и че е предоставило част от материалите за нейното оформление.

Семейство Кандулкови получи като подарък картина от известния габровски художник Иван Христов – Грога.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“

Фондация „Микеланджело“ стартира дигитално издание – Homo Faber Guide.

Published

on

Европейската фондация „Микеланджело“ стартира днес своето дигитално издание – Homo Faber Guide.

В него са включени членове на творческата мрежа на голямата неправителствена организация – майстори, куратори, галерии и галерийни магазини, музеи и др.

В Homo Faber Guide могат да се намерят визитки на някои от тези членове на „Микеланджело“, като с времето изданието ще бъде допълвано.

Към момента на стартирането на дигиталното издание в него присъстват 10 български представители.

Музей „Етър“ е българският посланик във фондация „Микеланджело“, а директорът проф. д-р Светла Димитрова е българският представител в Съвета по култура към тази организация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица