Свържи се с нас

Новини

Още земни маси се свличат по Обхода на Габрово (снимки)

Published

on

Ден след като информирахме, че кал и камъни се свличат от склоновете на Стара планина, заплашвайки да компрометират пуснатия за движение на автомобили само преди 2 седмици обходен път на Габрово, а Агенция „Пътна инфраструктура“ заяви, че продължава укрепването на скатовете на участъци, ситуацията започва да придобива заплашителни размери.

Преливащи крайпътни канавки и още зони, заринати със земна и скална маси, се появиха по 12-километровата нова отсечка, водеща към бъдещия тунел под Шипка. Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, извършена вчера, 16 юни.

При извършването на репортажа установихме, че свлечената скална маса край пътя от проливните дъждове, за която първоначално съобщихме, действително е почистена, но на нейно място в други зони на Обхода положението е тревожно.

Проблемен се оказва стръмният участък по изкачването към върха, започващ в района край квартал Радецки.

В осеяната със завои отсечка, включваща се в „стария път“ през прохода, на няколко места от страната на планинския скат камъни и земна маса са засипали крайпътното съоръжение, проектирано да отвежда стичащата се от склоновете и пътно платно вода, правейки го на практика неизползваемо.

Големи камъни и пръст дори вече са увредили крайпътна мантинела, а инертен материал и чакъл от крайпътния банкет са разпръснати на доста места по пътното платно.

Положението по т.нар. „по-равнинен“ участък от Обхода е една идея по-добро и приемливо. Свлечени кални маси липсват, но това не може да се твърди за камъните. Голяма канара се е откъртила от планинския склон в близост до изградената зона за паркинг и е препречила крайпътната канавка.

Точно срещу отбивката за паркинга, на планинския скат има изградена предпазна мрежа и е поникнала трева, като това общо доказва, че подобни ситуации, свързани с пропадане на земни маси, могат да бъдат предотвратени. В крайпътното съоръжение обаче също могат да бъдат забелязани дребни камъчета и фракция.

При извършването на репортажа отбили край пътя шофьори споделиха пред „Габрово Нюз“, че недоумяват защо се е стигнало дотук и вместо да са сигурни в безопасността си при преминаване на обходния път ще трябва да разчитат на късмета си при евентуална кризисна ситуация.

Някои от тях заявиха още, че нямат обяснение за всичко и изказаха предположения, че в зоните, където се наблюдават свличания на скални и земни маси вероятно е трябвало да бъдат изградени подпорни стени, които биха изиграли несъмнено своята роля. Други пък казаха, че при тази ситуация ще преосмислят преминаването си през Обхода, тъй като има скрити рискове.

Припомняме, че изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“, с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв.

Какви мерки ще бъдат предприети предстои да разберем. А дотогава Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще продължи да следи случая и да дава гласност.

*Снимки: Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

  1. Maria

    17.06.2020 at 19:00

    Защо ли не се свличат земни маси по старият път за Шипка? Сигурно, защото когато са го строили не са мислили да крадат парите. А и тогава имаше инжиинери, завършили с ума си, а не с рушвети и купени дипломи. Ако майстора на паметника на Шипка беше следвал днешите инжинери, паметника отдавна щеше да е в долината…

  2. Парчо Колибарина

    17.06.2020 at 20:17

    Крадене, крадене, крадене и видимите резИлтати не закъсняват. Гарантирано от ОПГ ГЕРП!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Среща с бизнеса в Габрово за новата кохезионна политика на ЕС

Published

on

В Габрово днес, 8 юли, в зала Възраждане се проведе първата за страната информационна среща за бизнеса, по време на която бяха дискутирани въпроси, свързани с новата кохезионна политика на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. в контекста на Зелената сделка.

Гости на срещата бяха Деница Николова, заместник – министър на регионалното развитие и благоустройството, и Жечо Станков, зам.- министър на енергетиката. Двамата отговаряха на различни въпроси, свързани с темата. На събитието присъстваха още областният управител и кметът на Габрово.

Преди дискусионната част от срещата двамата представиха пред участниците ключови моменти за посоката, която в третия програмен период ще се следва, за конкурентно, икономическо и социално развитие на регионите ни.

Заместник – министърът на енергетиката подчерта, че ще бъдат обособени региони или области, в които средствата от ЕС ще бъдат разходвани и обяви, че област Габрово е идентифицирана като такава област заедно с още 17 такива.

Предстои да бъдат разработени регионални планове – на областно ниво трябва да бъде разписан детайлен план, в който детайлно да бъде разписано какво точно ще бъде инвестирано с цел запазване трансформацията на икономиката от гледна точка на това тя да запази конкурентоспособността си, да продължи да генерира добавена стойност и съответно да продължи да има по – голяма заетост с цел запазване атрактивността на всяка една от областите.

Реалните инвестиции в регионите за следващия програмен период могат да бъдат насочени към бизнеса за Енергийна ефективност; Развойна дейност; Енергийна ефективност в жилищни сгради; Рекултивация на нарушени терени от добив на подземни богатства; Инвестиции в електро и газови мрежи.

Ще бъдат търсени максимални ползи и покриване на специфичните нужди на съответната територия, каза още заместник – министърът на регионалното развитие и допълни, че фокусът на усилията в новия програмен период ще бъде не да се финансира само града Гарово например, а да се търси възможността за финансиране на агломерацията от гледна точка на функционалните връзки на града с останалите селища.

„Партньорството е в основата на всичко – без партньорство между публичните институции и бизнеса и икономическия сектор не би могло да се постигне какъвто и да било икономически напредък и ефект върху териториите“, допълни още Деница Николова.

Принципът заложен по отношение развитието на територията на страната в новия подход на регионалната политика е да фокусира усилията си върху икономическото развитие. Всяка инвестиция, свързана с европейските средства в частност оперативните програми, които ще бъдат управлявани от страна на МРРБ, ще бъдат с ключова думичка „икономическо развитие“, защото това ще е ефектът, който ще се търси от всяка една инвестиция.

Това след себе си предполага, че бизнесът като основен двигател на процеса ще има своята основополагаща роля за инвестиционния процес на територията стана ясно още по време на срещата.

„Новият програмен период има още една промяна и тя е свързана с това, че ние ще се съобразяваме основно с местните нужди т.е. ако до момента централно определяхме мерки за градска среда, за градски транспорт или образователна или социална инфраструктура, сега ние ще търсим механизма отдолу нагоре – от гледна точка на специфичните нужди на всяка територия. Всяка публична инфраструктура, която ще се изгражда от страна на общината ще трябва да е свързана с посоката на икономическия ефект“ – добави зам. – министър Николова и подчерта, че в не малка степен ще бъдат насочени средства по отношение на публична инфраструктура към индустриални паркове.

Акцент в срещата беше поставен и върху ролята на Регионалните съвети за развитие, които реално ще правят предварителната селекция и подбор на проекти за публична инфраструктура на съответните територии.

*Снимки: Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Задържаха под стража извършителя на грабеж

Published

on

Състав на Окръжния съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на мъж от Габрово, с инициали А.К., обвинен в извършване на грабеж, при условията на опасен рецидив.

Лицето е привлечено в качеството на обвиняем за това, че на 5 юни 2020 г. в Габрово, при условията на опасен рецидив, противозаконно отнел лек автомобил „Рено“ от владението на мъж от севлиевското село Батошево като употребил за това сила.

От анализа на събраните до момента доказателства съдът счете, че може да се направи обосновано предположение, че А.К. е извършил престъплението, за което е обвинен. Наказуемо от закона с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Съдебният състав счете, че е налице и другата законова предпоставка за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно – наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, за да осуети започнатото срещу него наказателно преследване или да извърши престъпление.

Предвид изложеното съдът уважи искането на прокуратурата и постанови „задържане под стража” по отношение на А.К. Определението на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музикална четвъртък вечер на пл. Възраждане

Published

on

снимка: Община Габрово

Най – новото от репертоара си с народна музика ще представи пред своите почитатели Оркестър Габрово на 9-ти юли, четвъртък, от 19.00 часа, на площад „Възраждане“.

Солист на оркестъра ще бъде Таня Соколова. Диригентът – Николай Венков, споделя, че аранжиментите са правени през последните месеци на изолация и музикантите са нетърпеливи да ги представят пред публика.

Изберете четвъртък вечер, за да споделите емоцията от един много български и много габровски концерт! Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица