Свържи се с нас

Новини

ПГТ „Пенчо Семов“- едно достъпно, толерантно и модерно училище

Published

on

ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово

Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово обучава над 400 ученици, в 20 паралелки. Тридесет и седем педагози осигуряват организацията и провеждането на учебната и извънкласна дейност, разработката и реализацията на разностранни проекти в професионалната и хуманитарната сфера.

Гимназията подготвя кадри за икономиката и туризма чрез актуални и необходими за пазара на труда специалности: „Икономика и мениджмънт“, „Организация на туризма и свободното време“, „Организация на хотелиерството“, „Екскурзоводство“, „Туристическа анимация“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“, „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Производство на хляб и хлебни изделия“, „Кетъринг“, „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“.

Училището разполага с 2 компютърни кабинета, учебен хотел с 80 места, 3 работилници по готварство, 2 кабинета по сервиране и барманство, учебен ресторант, общежитие с 60 места. Всички те са реновирани и модерно оборудвани със средства по национални програми на МОН и европейски проекти.

Учениците развиват творческите си умения в извънкласни дейности в областта на кулинарното изкуство, историческото наследство, природните науки, анимацията, спорта и туризма.

Професионалната гимназия, единствена в страната, спечели две първи места в националните състезания по професии през 2018 г. и продължава да печели призове до трето място през 2019 г. в направленията „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад барман“, „Най-добър млад хотелиер“, „Туристическа анимация“, „Най-добра бизнес идея“.

Училището провежда активна стратегия за интернационализация чрез редица международни проекти по програма Еразъм+. Вече три години ПГТ „Пенчо Семов“ е организация – домакин и предоставя работни места за производствени практики на ученици от професионалното училище Михай Танчич в Шалготарян, Унгария, Млекарска школа и Икономска школа в Пирот, Сърбия. С трите училища се планират и провеждат ученически обмени за изучаване на добри практики в професионалните знания и умения.

В годината на 57 си рожден ден ПГТ „Пенчо Семов“ продължава успешната традиция за обучение на своите ученици в реална мултикултурна среда – проект „Млади предприемачи в областта на туризма“ по програма Еразъм+ създаде възможност на 14 ученици и 7 преподаватели да се запознаят с организацията на работа и обучение в град Брага, Португалия.

Предстои и ученическа практика и професионален тренинг на учители град Лайпциг, Германия.

Дългосрочно и ползотворно е партньорството на професионалната гимназия с бизнеса в сферата на икономиката и туризма – ежегодни ученически производствени практики в Приморско клуб ЕООД, надграждане на професионални знания и умения на територията на габровски фирми като ЕЛВИ ЕООД, хотел Габрово, хотел Балкан, ресторант Гурме, пицария Темпо, ресторант Рест, счетоводни фирми и кантори.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица