Свържи се с нас

Култура

Мрежата от творчески градове се мобилизира срещу КОВИД – 19

Published

on

Официалният сайта на Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО публикува информация с какви инициативи членовете й реагират в условията на пандемия.

Под общо заглавие „Мрежата от творчески градове се мобилизира срещу КОВИД-19“ са разказани дейностите на различни институции за опазване и популяризиране на културното наследство. Регионален етнографски музей „Етър“, Националният музей на образованието и Регионален исторически музей – Габрово са примерите, с които е представена България.

„Знаете ли, че Габрово (България), град на занаятите и народното изкуство на ЮНЕСКО, мобилизира своите музеи, за да осигури на жителите дигитален достъп до различни колекции на изкуства, архиви и оригинални изложби?

Поредица от инициативи на различни институции допринесоха за популяризиране и по-добро оценяване на културното наследство на града, както и на майсторството на техните занаятчии.

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ е водещ участник в популяризирането на занаятите на Габрово. Едно от основните организирани събития е ежегодният Международен панаир на занаятите, който насърчава майстори от цялата страна и чужбина да показват своите произведения и да обменят умения, свързани с традиционните знания. За да позволи достъп на хората да изследват съхранената в музея култура по време на продължаващата пандемия, от „Етър“ дадоха възможност за виртуални посещения с изображения на 360-градусови снимки. Представени са традиционни съоръжения, базирани на хидроенергия, и други архитектурни обекти.

Националният музей на образованието, разположен в центъра на града, в допълнение осигурява достъп до повече от 200 000 документи, снимки и материали от неговите цифрови архиви, свързани с образователни произведения от десети век до наши дни.

С виртуалния достъп до Регионалния исторически музей жителите могат да се потопят в многобройни изследователски материали и да получат ключова информация за минали исторически събития и инициативи. От 25 март РИМ – Габрово показа нова онлайн изложба, озаглавена „Извезано от габровката“, първа част от цикъла „Сътворено от ръката на габровката“. Посветен на 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, изложбата допълнително подчертава местното материално културно наследство и приемането на населеното място в мрежата на през 2017 г.

В такива времена, с инициативите си, от Габрово потвърждават своята подкрепа за културните и творчески индустрии, използват своя потенциал, като ключов фактор за подобряване на местната и регионална конкурентоспособност и устойчиво развитие.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Йордан Белев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с илюзиониста и организатор на популярния магическия фестивал у нас „Златна котка“ Йордан Белев.

Аз съм – Дани Белев или както повечето хора в Габрово казват – оня фокусника.

Няма по-лесно нещо на света, от това – Да бъдеш Дани Белев, защото с щипка магия всяка врата пред теб е отворена.

Хората ме познават като – Весел и усмихнат човек, като откачалка, правещ щури неща, като шоумен, но всъщност не знаят, че – Понякога съм доста затворен, срамежлив и неконтактен темерут.

Приятелите ми са – Моето богатство. Хората казват: „Нещо, което не става с пари, става с много пари.“, а аз добавям: „Нещо, което не става с много пари, става с приятели!“. Живея за срещите си с тях!

Домът ми е – Светъл, просторен и винаги отворен за точка 4.

Като дете обичах – Да хайманосвам с приятелите по цял ден, да правим бели и да играем на всички възможни детски игри, които се сетите.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Печеното пиле с картофи и пържените кюфтенца на баба Денка!

Когато пътувам – Бързам! Работата ми е свързана с пътуване, постоянно и безкрайно пътуване, за това все съм закъснял и все бързам! Когато пътувам за удоволствие, пак бързам, работата ми е удоволствие.

Често сънувам, че – Летя. Напоследък не само го сънувам!

Ядосвам се – Когато се сблъскам с глупави, нелогични и нетолерантни хора. Ядосвам се, когато нещо не върви по план.

Най-големият ми страх е – Че нямам страхове и някой ден това може да ми изиграе номер.

Мечтая за …

Вярвам – В добрината у хората. Вярвам, че заедно можем повече. Вярвам, че ни чакат хубави времена!

Думата, която искам да чувам за себе си е – Веселяк!

Въпросът, на който все още не съм отговорил и никога няма да отговоря е – „Еее, как го направи това?!“

Моето изречение с думата „ако“ – „Няма ако, КАТО!“.

Моето изречение с думата „ще“ – „Ще продължавам да продължавам!“.

Любимият ми габровски анекдот – Всъщност е крилата фраза, която в превод на английски звучи така: „This having is not from giving!” или на нашенски – „Туй имане не е от даване!“.

Габрово ли? Ами то е – Мястото, на което тежа.

На габровци днес бих казал – Да се усмихват повече и да си хвърлят боклука разделно!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица