Свържи се с нас

Новини

Чистотата в Габрово – водеща за управлението на кмета Георги Бочаров

Published

on

снимка: Община Габрово

Георги Бочаров е роден около 1855 г. в Габрово. Участник e в националноосвободителното движение и активен обществен деец.

Първоначално учи в Главното мъжко училище, а след това – бояджийство в Прага. При завръщането си става член на Габровския революционен комитет. По време на Априлското въстание е помощник – войвода и писар в четата на Цанко Дюстабанов. След потушаване на въстанието емигрира в Румъния. Участва в Руско – турската война. След Освобождението се занимава активно с обществена дейност. Един от основателите на Демократическата партия, околийски началник и народен представител.

Два пъти е заемал кметския пост на Габрово – от януари 1899 г. до 25 март 1899 г. и от юни 1899 г. до октомври 1902 г.

Още в началото на първия си мандат Георги Бочаров определя като водещ приоритет в своето управление подобряването на хигиенните условия в града. Запазени са няколко негови заповеди, които задължават гражданите да чистят площите пред къщите си и да не допускат излизане на домашни животни извън дворовете си. Забранява се изхвърлянето на отпадъци в реката. За нарушителите били предвидени парични санкции. Особено строго звучи заповедта, свързана с безстопанствените кучета. Според нея „…Ако се намерят по улиците скитащи кучета, те ще да се убиват на място…“. За изпълнението на тази заповед е оторизирано Градското околийско ловно дружество.

Големи усилия за доброто представяне на града Георги Бочаров полага през 1902 г. при организирането на 25-тата годишнина от Шипченските боеве, на които Габрово е един от домакините. Тогава гости на града са княз Фердинанд, княз Николай Николаевич, граф Игнатиев и генерал Столетов.

Неговият дневник „Записки на Георги Бочаров за дейността на Габровската чета“ остава ценен исторически извор за участието на габровци в Априлското въстание. Днес той е част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

Източници:
Търновски, Д. – „Габровските градоначалници 1879-1946 г.“, Габрово, 2005 г.
Стефанов, Р. – „Управление на Габровската община“, Габрово, 1976 г.
Книга на габровската индустрия,1934 г.
Петров, Ц. – Документи от фонда на Георги Бочаров по въпроси на стопанския, културния и политическия живот преди Освобождението. — Изв. Държ. архиви, 24, 1972, с. 167—196.
Бочаров, Г. – „Сладко нещо е свободата. Дневник „Габровското въстание 1876 г. априлий 30-ий“, съст. Даниела Цонева, Габрово 2011.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Трима починали и 30 заразени с коронавирус за ден в региона

Published

on

Тридесет са новите потвърдени случай на КОВИД – 19 през последните 24 часа на територията на област Габрово, а трима души загубиха битката за живота с вирусната инфекция. Данните бяха съобщени днес, 14 април, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Починали са двама мъже и една жена, съответно на 72, 75 и 78 години от Габрово и Севлиево.

Според данните на здравните власти през последното денонощие, 17 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, а останалите 13 установени случаи на КОВИД – 19 са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Според информацията по отношение на разпределението на потвърдените нови 30 заразени в четирите общини на област Габрово става ясно, че най-много заболели има в Габрово, общо 20 случая. Значително по-малко на брой – 7, са регистрирани в Севлиево, две са положителните проби, отчетени в Трявна и една в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Отличиха победителите в детския конкурс „Вълшебният свят на книгите“

Published

on

Днес жури определи отличените творби в литературния конкурс „Вълшебният свят на книгите“, организиран от Община Трявна и библиотеката при НЧ “Пенчо Славейков 1871” – град Трявна.

В конкурса се включиха 54 деца. Тричленното жури бе, в състав: председател – Кольо Дабков – ст. експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“, и членове – Марина Гашпарова – управител и гл. редактор на в. „Тревненска седмица“ и Стефка Тодорова – библиотекар в библиотеката при НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

След като обсъдиха своите становища, членовете на журито отличиха следните участници в двете възрастови групи – раздел Проза и раздел Поезия:

Първа възрастова група – 7 – 10 г.

Проза
Валерия Стефанова Цанкова – гр. Трявна
Николая Христова Димитрова – гр. Бургас
Дария Добромирова Ганева – гр. Бургас

Поезия
Рая Енева – гр. Казанлък
Петя Добромирова Димитрова – гр. Русе
Моника Мирославова Георгиева – гр. Бургас

Втора възрастова група – 11 – 14 г.

Проза
Владимира Владимирова Начева – гр. Русе
Симона Василева Василева – гр. Сливен
Константин Китодаров Тодоров – гр. София

Поезия
Николай Милков Хаджистойчев – гр. Сливен
Фая Гератлиева – гр. Казанлък
Ивайло Валентинов Георгиев – гр. София

Честито на отличените и благодарност към всички участници в литературния конкурс!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиево ще финансира реконструкцията на уличните си водопроводи

Published

on

Със спестени 732 148 лева се разрешава на община Севлиево да финансира реконструкцията на улични водопроводи в града.

За целта Министерският съвет промени свое постановление от 2020 г., с което чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на общинската администрация бяха предоставени 3 900 000 лв. за източен водопроводен клон от Пречиствателна станция за питейни води „Стоките“.

След проведени обществени поръчки, община Севлиево е подписала договор за изпълнение на дейностите на стойност 3 167 852 лв. Затова сега се разрешава реализираните спестявания от 732 148 лв. да бъдат насочени към проекта за реконструкцията на уличните водопроводи, за който има издадено разрешение за строеж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица