Свържи се с нас

Новини

Чистотата в Габрово – водеща за управлението на кмета Георги Бочаров

Published

on

снимка: Община Габрово

Георги Бочаров е роден около 1855 г. в Габрово. Участник e в националноосвободителното движение и активен обществен деец.

Първоначално учи в Главното мъжко училище, а след това – бояджийство в Прага. При завръщането си става член на Габровския революционен комитет. По време на Априлското въстание е помощник – войвода и писар в четата на Цанко Дюстабанов. След потушаване на въстанието емигрира в Румъния. Участва в Руско – турската война. След Освобождението се занимава активно с обществена дейност. Един от основателите на Демократическата партия, околийски началник и народен представител.

Два пъти е заемал кметския пост на Габрово – от януари 1899 г. до 25 март 1899 г. и от юни 1899 г. до октомври 1902 г.

Още в началото на първия си мандат Георги Бочаров определя като водещ приоритет в своето управление подобряването на хигиенните условия в града. Запазени са няколко негови заповеди, които задължават гражданите да чистят площите пред къщите си и да не допускат излизане на домашни животни извън дворовете си. Забранява се изхвърлянето на отпадъци в реката. За нарушителите били предвидени парични санкции. Особено строго звучи заповедта, свързана с безстопанствените кучета. Според нея „…Ако се намерят по улиците скитащи кучета, те ще да се убиват на място…“. За изпълнението на тази заповед е оторизирано Градското околийско ловно дружество.

Големи усилия за доброто представяне на града Георги Бочаров полага през 1902 г. при организирането на 25-тата годишнина от Шипченските боеве, на които Габрово е един от домакините. Тогава гости на града са княз Фердинанд, княз Николай Николаевич, граф Игнатиев и генерал Столетов.

Неговият дневник „Записки на Георги Бочаров за дейността на Габровската чета“ остава ценен исторически извор за участието на габровци в Априлското въстание. Днес той е част от фонда на Регионален исторически музей – Габрово.

Източници:
Търновски, Д. – „Габровските градоначалници 1879-1946 г.“, Габрово, 2005 г.
Стефанов, Р. – „Управление на Габровската община“, Габрово, 1976 г.
Книга на габровската индустрия,1934 г.
Петров, Ц. – Документи от фонда на Георги Бочаров по въпроси на стопанския, културния и политическия живот преди Освобождението. — Изв. Държ. архиви, 24, 1972, с. 167—196.
Бочаров, Г. – „Сладко нещо е свободата. Дневник „Габровското въстание 1876 г. априлий 30-ий“, съст. Даниела Цонева, Габрово 2011.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица