Свържи се с нас

Любопитно

Детска фотоизложба подредиха в ДГ „Мечо Пух“

Снимките са от различни места на Габрово.

Published

on

снимка: Александър Петров
снимка: Адел Митрофанова
снимка: Александрина Ангелова
снимка: Александър Петров
снимка: Александър Петров
снимка: Александър Петров
снимка: Алиса Събчева
снимка: Белослава Славова
снимка: Борис Димитров
снимка: Боян Борисов
снимка: Виктор Спасов
снимка: Габриела Борисова
снимка: Йоан Вилянов
снимка: Камен Цонев
снимка: Максим Хубчев
снимка: Мартин Цонев
снимка: Ники Петков
снимка: Никол Тодорова
снимка: Нина Донован
снимка: Нина Донован
снимка: Нина Чън
снимка: Стефан Бойновски
снимка: Стефан Савов
снимка: Тервел Венков
снимка: Тодор Колев
снимка: Христо Стаменов
снимка: Христо Стаменов
снимка: Христо Стаменов

В самия център на България, в полите на хайдушкия Балкан стои от древни времена град с уникална история, започваща някъде в средния палеолит /100 000-40 000 г.пр.н.е./.

Минават векове, а гордите планинци остават верни на свободния си дух, на силно развитото си чувство за български етнически произход. Много чуждестранни пътешественици преди 1860 г. и след това, минавайки през селището, по-късно град, в своите пътеписи са единодушни в описанията си .

„Габровци са свободолюбиви и с бунтовен дух….Боже, прости ми, но селото е бунтовническо…”-пише през 1662 година Евлия Челеби и това е първата народопсихологическа черта на габровци, която се появява в старата пътеписна литература.

През 17 век Йохан фон Киндсперг пише, че габровци се определят като истински българи и храбри хора, а Уилям Макмайкъл пише за Габрово”…красив град, известен със своята чистота…”

През 1871 година Ф.Каниц нарича Габрово „свободомислещо”, а габровци „…свободолюбиви, с предприемчив дух…” Елизе Реклю: „…жизнерадостен, речта му е жива, отговорът – прям и сполучлив…често се срещат най-красиви лица и облича се тукашният българин с голям вкус.” К.Иречек:”…град достоен за уважение, има италиански характер – гиздави къщи, черкви с елегантни камбанарии,мостове…напомня някои немски или швейцарски индустриални градове…”

В.Априлов:”…Габрово е главен разсадник на новобългарското образование…” Това е Габрово, това са габровци през вековете – любознателни, отворени към света, с буден ум и високо самочувствие.

Характеристиката на техния свободен български дух не се променя през каквито и перипетии да преминава животът им, дори след векове чуждо владичество.

Ние, днешните габровци, се гордеем с предците си и от факта, че сме потомци на горди и смели, достойни за уважение „истински българи и храбри хора”!

Педагогическите специалисти от ДГ „Мечо Пух“ отправиха поредното предизвикателство към децата и техните родители. Да направят направят снимки или да нарисуват своя роден град, както го виждат сега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровци ще очертаят пътя на светлината пред библиотеката на Университета

Published

on

Габровци ще очертаят пътя на светлината пред библиотеката на Техническия университет. В четвъртък, 29 октомври, от 18.30 часа, на същото място ще се състои представянето на книгата „Манол Цоков. Джазът – Мисията на един живот“.

Преди събитието, за пръв път в Габрово ще се състои виртуален концерт в реката. Членове на читалище „Будителите 2017“ в Габрово, приятели и съмишленици, съседи, граждани, които преминават в този час наблизо, ще бъдат поканени да запалят свещичка в памет на личностите, носители на високия български дух, да я поставят в редичка по стълбите към Техническия университет в Габрово, единственото висше учебно заведение в града.

Същият ден в 17.30 часа на новия пешеходен мост в река Янтра (до НТС) ще се състои виртуален концерт с Манол Цоков. Зрителите, които ще присъстват на това първо по рода си събитие в реката, ще се отправят към библиотеката на Техническия университет и ще участват в „очертаването“ на Пътя на светлината.

Представянето на книгата за Маестрото е с участието на автора и изпълнения на джаз музиканти. Ще гостуват изпълнителите Мими Николова и Петър Железаров-пиано. Книгата е издадена като част от инициативата „Габрово -160 години творчески град“, проект на НЧ“Будителите 2017″, реализиран по Програма „Култура“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

„Манол Цоков е една от малцината личности в българската култура, която надскочи своята артистична суетност и посвети таланта и усилията си в културното строителство. Направи го в област, която поне до 80-те години на 20-ти век не се радваше на държавно внимание и подкрепа. Значимостта на неговото дело се измерва не само с локални мерки, но отива и много по-далеч – в национален и международен мащаб“ е оценката на автора на изследването Владимир Гаджев.

По време на събитието и по повод своя патронен празник – 1-ви ноември, читалището ще обяви своята нова инициатива – провокация към децата и младежите на Габрово.

В разгара на подготовката на Хелоуин, НЧ „Будителите 2017“ предизвикват децата, младежите и родителите да насочат енергията и вниманието си към предстоящия български празник, да се запознаят с личностите на българските будители, с живота и сътвореното от тях, да ги познават на снимка и чрез постъпките им.

Настоятелството на читалището обявява конкурс, в който могат да участват всички на възраст до 29 години и да изпратят на електронния адрес на читалището buditelite@mail.bg рисунка, колаж, или снимка на възстановка на портрет на будител, видеозапис на изпълнение на музикална, поетична или друга творба, авторско произведение – стихотворение, есе, разказ и т.н.

Участниците могат да проявят творчество и нестандартно мислене и да участват с фото и видео снимки на различни инициативи, стига да са свързани с будителството, като традиция и съвремие.

Заради епидемията конкурсът ще се проведе онлайн, срокът е до 31.12.2020, а резултатите ще бъдат обявени по повод 14 януари, рождения ден на Васил Априлов. Творците с най-оригинални произведения, участвали в конкурса, ще бъдат поканени да се включат в еднодневно пътешествие до паметните за историята на региона места, свързани с будителите и оставеното от тях духовно наследство.

„Каним ви отново да повървим заедно в светлината на стъпките на българските будители и да предадем огъня на будителството от ръка на ръка!“ – призовават от читалището по повод събитието в четвъртък.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Деца празнуват Хелоуин с костюми и рисуване

Published

on

Един от най-вълнуващите празници за децата е Хелоуин. Те обичат да се преобразяват в различни герои и да печелят лакомства.

Нашето отбелязване на празника ще бъде с картина, посветена на тиквените фенери и Хелоуин животинките.

Обстановката ще бъде празнична и всеки малък художник може да заповяда със своя празничен костюм на 31 октомври, събота, от 17.00 часа в Ресторант „Рефреш“, Мол-Габрово, ет.4.

Всеки малък творец ще хапне вкусно парче пица и ще събере сили да направи най-красивата Хелоуин картина.

Цената е 28 лв, в която са включени парче пица, бутилка минерална вода, всички консумативи по създаването на картината и картината, с която си тръгва детето накрая и разбира се изненада – лакосмство, за да няма пакости.

Време е децата да рисуват. За да запазите място изпратете съобщение на „Art&WineV“ или си обадете на: 0893565600!

Местата са ограничени.

Зареди още

Култура

Премиера на филма „160+ Габрово грда“ ще има! И на живо и online!

Published

on

Екипът на Фондация „От БГ“ съобщава, че премиерата на филма „160+ Габрово град“ ще се състои на 28 октомври (сряда) от 18.00 часа в зала „Възраждане“ при спазване на всички противоепидемични мерки, препоръчани в заповедта на директора на Районната здравна инспекция, а именно – запълване на залата 30 % и задължителни маски.

Събитието ще бъде предавано в реално време на You Tube канала на сайта на Община Габрово.

Филмът ще бъде разпространен и през социалните медии.

Въпреки големия интерес към концерта „Пъстроцветен наниз от българско и европейско класическо вокално наследство“, той ще бъде отложен за неопределено време. Отлага се също и участието на ФТА „ Сивек“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица