Свържи се с нас

Любопитно

Детска фотоизложба подредиха в ДГ „Мечо Пух“

Снимките са от различни места на Габрово.

Published

on

снимка: Александър Петров
снимка: Адел Митрофанова
снимка: Александрина Ангелова
снимка: Александър Петров
снимка: Александър Петров
снимка: Александър Петров
снимка: Алиса Събчева
снимка: Белослава Славова
снимка: Борис Димитров
снимка: Боян Борисов
снимка: Виктор Спасов
снимка: Габриела Борисова
снимка: Йоан Вилянов
снимка: Камен Цонев
снимка: Максим Хубчев
снимка: Мартин Цонев
снимка: Ники Петков
снимка: Никол Тодорова
снимка: Нина Донован
снимка: Нина Донован
снимка: Нина Чън
снимка: Стефан Бойновски
снимка: Стефан Савов
снимка: Тервел Венков
снимка: Тодор Колев
снимка: Христо Стаменов
снимка: Христо Стаменов
снимка: Христо Стаменов

В самия център на България, в полите на хайдушкия Балкан стои от древни времена град с уникална история, започваща някъде в средния палеолит /100 000-40 000 г.пр.н.е./.

Минават векове, а гордите планинци остават верни на свободния си дух, на силно развитото си чувство за български етнически произход. Много чуждестранни пътешественици преди 1860 г. и след това, минавайки през селището, по-късно град, в своите пътеписи са единодушни в описанията си .

„Габровци са свободолюбиви и с бунтовен дух….Боже, прости ми, но селото е бунтовническо…”-пише през 1662 година Евлия Челеби и това е първата народопсихологическа черта на габровци, която се появява в старата пътеписна литература.

През 17 век Йохан фон Киндсперг пише, че габровци се определят като истински българи и храбри хора, а Уилям Макмайкъл пише за Габрово”…красив град, известен със своята чистота…”

През 1871 година Ф.Каниц нарича Габрово „свободомислещо”, а габровци „…свободолюбиви, с предприемчив дух…” Елизе Реклю: „…жизнерадостен, речта му е жива, отговорът – прям и сполучлив…често се срещат най-красиви лица и облича се тукашният българин с голям вкус.” К.Иречек:”…град достоен за уважение, има италиански характер – гиздави къщи, черкви с елегантни камбанарии,мостове…напомня някои немски или швейцарски индустриални градове…”

В.Априлов:”…Габрово е главен разсадник на новобългарското образование…” Това е Габрово, това са габровци през вековете – любознателни, отворени към света, с буден ум и високо самочувствие.

Характеристиката на техния свободен български дух не се променя през каквито и перипетии да преминава животът им, дори след векове чуждо владичество.

Ние, днешните габровци, се гордеем с предците си и от факта, че сме потомци на горди и смели, достойни за уважение „истински българи и храбри хора”!

Педагогическите специалисти от ДГ „Мечо Пух“ отправиха поредното предизвикателство към децата и техните родители. Да направят направят снимки или да нарисуват своя роден град, както го виждат сега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Открива се младежка зона „Щайгата“ в Габрово

Published

on

Куиз „160 години град Габрово“ и „Шифърът на зоната“ ще са само част от предизвикателствата, в които могат да се включат младите хора по време на хепънинг на открито, на 12 август, от 18.00 часа, в градинката на мечето. Чрез веселото и шумно събитие официално ще бъде открита младежка зона „Щайгата“.

Идеята за подобно място, на което да се събират младите хора, да обсъждат идеи, да планират инициативи и да осмислят свободното си време по желан от тях начин, се зароди по време на провелия се през 2019 г. „Габрово Иновейшън Камп“ (GABROVO INNOVATION CAMP).

Тя бе подкрепена от екипа на Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към Община Габрово, които през месец март обособиха две помещения и ги обзаведоха за дейността на зоната.

Мястото на „Щайгата“ сега е на втория етаж на зала „Възраждане“ и всички участници на хепънинга ще могат да видят как изглежда тя, както на снимки, разположени на мястото на събитието, така и „на живо“, за което ще се погрижат доброволците на организациите.

Но преди това всички активно ще се включат в двете подготвени състезания: Куиз „160 години град Габрово“ и „Шифърът на зоната“. Първото от тях ще провери познанията на участниците за родния град, а второто ще ги отведе в зоната на загадките и ще ги превърне в истински откриватели. Разбира се най-добрите ще получат награди.

Ако искате да научите повече за младежка зона „Щайгата“, да участвате в игрите, да дадете своите идеи за бъдещи успешни младежки инициативи и да чуете прекрасните изпълнения на вокална формация „Upstream voices“, бъдете точно навреме в градинката на мечето – 12 август, в 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица