Свържи се с нас

Новини

Габрово е финалист за „Европейски зелен лист“

Габрово е сред петте финалиста за еконаградата „Европейски зелен лист“.

Published

on

Габрово е един от петте града, които са избрани да се състезават във финалния етап за екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист 2021“, информира Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

От общо 18 кандидатури сред класираните са и градовете Елсинор, Нюборг и Ринкобинг-Скьерн от Дания, както и Лапеенранта от Финландия. След техническото оценяване Габрово е с най-висок резултат от 36 точки, следван от Нюборг с 30 точки.

Финалистите са поканени да направят презентации пред журито на конкурса, за да потвърдят ангажимента си за постигане на устойчиво градско развитие, стратегии за комуникация с гражданите и изпълнение на екологични дейности, ако станат носители на наградата.

В зависимост от развитието на кризата с коронавируса се предвижда защитата на концепциите да се състои през есента в португалския град Лисабон, който е Зелена столица на Европа за 2020 г.

снимка: Община Габрово

Габрово е единственият български град, който за трети път се бори за наградата „Европейски зелен лист“.

Акцентът в кандидатурата са постиженията в енергийната ефективност, благоустрояването на градската среда, придобивките в градския транспорт, разделното събиране на отпадъците и обществената осведоменост.

Посочени са три добри практики – детска градина „Слънце“, която е първата публична пасивна сграда, проект „Цветен град“ с кампаниите за озеленяване на междублокови пространства и инициативата „Приеми ме на село“ с фокус върху екологията.

През 2018 г. Габрово отново бе сред финалистите, които се състезаваха за наградата за 2019 г. Конкурсът „Европейски зелен лист“ е отворен към градове с население между 20 000 и 100 000 души. Инициативата оценява постигането на ,,зелен растеж“ и отличава града, приложил най-добре зелените идеи. Могат да бъдат избрани до два финалиста, наградата е 75 000 евро.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица