Свържи се с нас

Новини

Петъчен пазар в Севлиево ще има

Хоталич остава затворен.

Published

on

На заседанието на Общинския кризисен щаб вчера в Севлиево, бяха обсъдени мерките и организацията на контролните дейности, които следва да се предприемат в изпълнение на новите заповеди на министъра на здравеопазването.

Уточнен бе и алгоритъмът за взаимодействие между институциите при решаване на различни казуси, свързани с отпадане на някои от ограниченията и същевременното прилагане на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавирус.

Служителите на РУ-Севлиево и Общински инспекторат ще извършват ежедневен контрол за спазване на противоепидемичните мерки от гражданите, съгласно Заповед №РД-01-247 от 01.05.2020 г., с която се отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места се посочва, че лицата, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки и др.) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица трябва да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Бяха разгледани и мерките, които следва да се приложат в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се дава възможност за посещения на гражданите в национални паркове, природни паркове и други обособени места с паркова среда извън населените места, при стриктно спазване на досегашните противоепидемични мерки.

Хижите в района на общината не работят, с което не се създава предпоставка за посещаване от граждани при разходки из планината. Единодушно е становището на членовете на щаба, че за община Севлиево на този етап следва да остане в сила досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени маршрути.

Във връзка със заповедта на здравния министър, с която се разрешава възобновяването на дейността на заведения с тераси на открито, центровете за шофьорски курсове, практикуването на индивидуални спортове на открито и посещението на самостоятелни плувни комплекси и басейни, представителите в щаба на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Районната здравна инспекция (РЗИ) уточниха, че в момента се подготвят указания и в следващите дни ще бъдат обходени всички обекти, заявили желание и отговарящи на условията за възобновяване на дейността при спазване на всички изисквания за дистанция, използване на предпазни средства и дезинфектанти от персонал и граждани.

Ще бъде изготвен списък с обектите, отговарящи на критериите за безопасност, който ще се предостави на РУ-Севлиево и на Общински инспекторат за осъществяване на контролните им функции – както по отношение спазване на противоепидемичните мерки в работещите обекти, така и за предотвратяването на нерегламентирано отваряне на заведения без разрешение от ОДБХ и РЗИ.

Ще бъде изискана информация от ДАИ за Учебните центрове в общината, които възнамеряват да възстановят дейността си и ще бъдат извършване активни проверки дали осигуряват спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице, дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Щабът реши да отвори няколко обекта за спортуващите – тенис кортовете, лекоатлетическата писта на стадиона, мотополигона и велоалеята, която и в момента е част от маршрута за разходки на гражданите. Спортовете, посочени в министерската заповед, са лека атлетика, колоездене, тенис – при спазване на дистанция от най-малко 2,5 м между спортуващите.

Съществуващите фитнес и спортни площадки на открито остават затворени към момента. На този етап в Севлиево няма да бъдат отворени басейните в общината. На лицата, отговарящи за разрешените спортни обекти, ще се възложат организационно-контролни функции за времето, през което обектите ще се ползват от гражданите, при спазване на противоепидемичните мерки.

снимка: Община Севлиево

Възстановява се петъчният пазар, на който производители на земеделска продукция да предлагат стоката си директно на потребителите, съгласно заповедта на кмета от 13 март 2020 г., с ограничен достъп за външни търговци.

„Общински пазари – Севлиево“ ЕООД ще възобнови организирането и провеждането на пазарния ден, като осигури достъп на производители за времето от 8:00 часа до 14:00 часа. Разстоянията между щандовете ще бъдат по-големи, посетителите и търговците задължително трябва да са с лични предпазни средства и да спазват дистанция.

В сила остава досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени за целта маршрути.

Средновековният град и крепост „Хоталич“ остава затворен за посетители. Служители на Общински инспекторат и РУ – Севлиево ще организират и реализират охранителните мерки, и ще продължат с ежедневния контрол по спазване на противоепидемичните мерки от гражданите.

Общинският кризисен щаб призовава гражданите да спазват стриктно всички мерки, да бъдат отговорни към своето здраве и към здравето на останалите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица