Свържи се с нас

Новини

Петъчен пазар в Севлиево ще има

Хоталич остава затворен.

Published

on

На заседанието на Общинския кризисен щаб вчера в Севлиево, бяха обсъдени мерките и организацията на контролните дейности, които следва да се предприемат в изпълнение на новите заповеди на министъра на здравеопазването.

Уточнен бе и алгоритъмът за взаимодействие между институциите при решаване на различни казуси, свързани с отпадане на някои от ограниченията и същевременното прилагане на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавирус.

Служителите на РУ-Севлиево и Общински инспекторат ще извършват ежедневен контрол за спазване на противоепидемичните мерки от гражданите, съгласно Заповед №РД-01-247 от 01.05.2020 г., с която се отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места се посочва, че лицата, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки и др.) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица трябва да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Бяха разгледани и мерките, които следва да се приложат в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се дава възможност за посещения на гражданите в национални паркове, природни паркове и други обособени места с паркова среда извън населените места, при стриктно спазване на досегашните противоепидемични мерки.

Хижите в района на общината не работят, с което не се създава предпоставка за посещаване от граждани при разходки из планината. Единодушно е становището на членовете на щаба, че за община Севлиево на този етап следва да остане в сила досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени маршрути.

Във връзка със заповедта на здравния министър, с която се разрешава възобновяването на дейността на заведения с тераси на открито, центровете за шофьорски курсове, практикуването на индивидуални спортове на открито и посещението на самостоятелни плувни комплекси и басейни, представителите в щаба на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и Районната здравна инспекция (РЗИ) уточниха, че в момента се подготвят указания и в следващите дни ще бъдат обходени всички обекти, заявили желание и отговарящи на условията за възобновяване на дейността при спазване на всички изисквания за дистанция, използване на предпазни средства и дезинфектанти от персонал и граждани.

Ще бъде изготвен списък с обектите, отговарящи на критериите за безопасност, който ще се предостави на РУ-Севлиево и на Общински инспекторат за осъществяване на контролните им функции – както по отношение спазване на противоепидемичните мерки в работещите обекти, така и за предотвратяването на нерегламентирано отваряне на заведения без разрешение от ОДБХ и РЗИ.

Ще бъде изискана информация от ДАИ за Учебните центрове в общината, които възнамеряват да възстановят дейността си и ще бъдат извършване активни проверки дали осигуряват спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице, дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Щабът реши да отвори няколко обекта за спортуващите – тенис кортовете, лекоатлетическата писта на стадиона, мотополигона и велоалеята, която и в момента е част от маршрута за разходки на гражданите. Спортовете, посочени в министерската заповед, са лека атлетика, колоездене, тенис – при спазване на дистанция от най-малко 2,5 м между спортуващите.

Съществуващите фитнес и спортни площадки на открито остават затворени към момента. На този етап в Севлиево няма да бъдат отворени басейните в общината. На лицата, отговарящи за разрешените спортни обекти, ще се възложат организационно-контролни функции за времето, през което обектите ще се ползват от гражданите, при спазване на противоепидемичните мерки.

снимка: Община Севлиево

Възстановява се петъчният пазар, на който производители на земеделска продукция да предлагат стоката си директно на потребителите, съгласно заповедта на кмета от 13 март 2020 г., с ограничен достъп за външни търговци.

„Общински пазари – Севлиево“ ЕООД ще възобнови организирането и провеждането на пазарния ден, като осигури достъп на производители за времето от 8:00 часа до 14:00 часа. Разстоянията между щандовете ще бъдат по-големи, посетителите и търговците задължително трябва да са с лични предпазни средства и да спазват дистанция.

В сила остава досегашната организация, въведена със заповед на кмета и позволяваща достъп на гражданите до двата парка в определен часови диапазон и по обособени за целта маршрути.

Средновековният град и крепост „Хоталич“ остава затворен за посетители. Служители на Общински инспекторат и РУ – Севлиево ще организират и реализират охранителните мерки, и ще продължат с ежедневния контрол по спазване на противоепидемичните мерки от гражданите.

Общинският кризисен щаб призовава гражданите да спазват стриктно всички мерки, да бъдат отговорни към своето здраве и към здравето на останалите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

58-годишен наду дрегера след пладне и остана без книжка

Published

on

58-годишен мъж от Севлиево остана без книжка, след като бе установен да шофира под влиянието на алкохол.

Пиятният шофьор бил хванат от полицаи в събота, 19 юни, около 15.15, при проверка лек автомобил „БМВ“ на ул.“Стара планина“ в Севлиево.

Шофьор се „отчел“ пред дрегера с 1,43 промила алкохол в количеството издишан въздух.

На пияния водач бил издаден талон за медицинско изследване, но същият отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано бързо производство по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Мира Добрева представя „Столетниците“ в Габрово

Published

on

На 23 юни, сряда, Габрово ще се състои представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от популярният водещ и журналист Мира Добрева. Събитието е от 17.30 ч. в зала „Възраждане“.

Гостуването е по покана на литературния сайт Тetradkata.com и се осъществява със съдействието на Община Габрово и изд. „Книгомания“ „Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“.

През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект.

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории. Входът за събитието е свободен.

Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Петър Витанов: Директивата Евровинетка може да доведе до по-ниски цени на някои пътни такси

Published

on

Цената на дневната, седмичната и месечната винетка ще стане по-ниска, ако директивата Евровинетка влезе в сила. Това съобщи в предаването на БНР „Хора, пътища, автомобили“ Петър Витанов.

Лидерът на социалистите в ЕП беше единственият български депутат, който участва в преговорите за директивата Евровинетка. А тя трябва да реши проблемите с емисиите на парникови газове, задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура.

Витанов даде пример какво ще е отражението върху българските автомобилисти. „Ако цената на годишната винетка остане непроменена, то тогава дневната, седмичната и месечната винетка ще стане значително по-евтини. Това процентно съотношение ще гарантира и по-справедлива цена за потребителите съобразно времето, в което те ползват пътната инфраструктура“, коментира Петър Витанов.

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде фиксиран процент от този на годишната винетка, съответно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за десетдневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка.

Цената на винетките ще се решава, както и досега, от съответните компетентни национални институции, тоест няма да е еднаква за 27-те държави от Съюза. Вече няколко години унифицирането на правилата на Европейския съюз е обект на преговори.

„Имаме 27 различни подхода, колкото са страните от ЕС. Идеята е да се върви към един много по-справедилив принцип, а именно – ползвателят или замърсителят да плащат повече от тези, които ползват по-рядко пътищата или имат екологично чисти коли“, каза още Витанов.

В следващите осем години всички държави от Европейския съюз ще трябва да въведат тол системи за тежкотоварните автомобили и да се откажат от винетките.

„Тази стъпка се прави, защото Европейският съюз смята, че тол системата е по-справедлива“, каза още Витанов и добави, че цените на пътните такси ще зависят от два компонента – от изминатото разстояние и от въглеродния отпечатък върху околната среда. „Ако споразумението бъде препотвърдено на равнище Европейски съвет и Европейски парламент, то ще гарантира прозрачност за това, за какво се харчат парите от пътните такси“, каза още Витанов и даде пример с налог, който съществува в други европейски държави.

„Ако има такса за задръстване например, то държавата, която я е въвела, трябва да похарчи парите от нея целенасочено за решаване на конкретния проблем. А това в случая е инвестиция в инфраструктура и мерки за пречистване на въздуха“, добави Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица