Свържи се с нас

Новини

Кметът на Дряново: Неприсъственото заседание на ОС е незаконосъобразно!

Published

on

Провеждането днес, 22 април, на неприсъствено заседание на Общинския съвет в Дряново е незаконосъобразно. Тази позиция изрази по-рано през деня кметът Трифон Панчев.

Сред съображенията му за незаконосъобразността на неприсъствената сесия на местния парламент той посочва получената в администрацията едва днес, 22 април, електронна покана от председателя на ОбС – Дряново, насрочващ заседанието за същия ден.

Сред мотивите Трифон Панчев, намиращ за нередно провеждането на това заседание, са и несъответствия с Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация, в който не е предвидена възможност, ред и процедура за провеждане на неприсъствени заседания и вземане на неприсъствени решения.

Освен това към настоящия момент ОИК – Дряново е изготвила решение за предсрочното прекратяване пълномощията на общинския съветник д-р Нено Ненов, във връзка с решение от 15 април т.г. на Върховния административен съд, което предстои да бъде оповестено.

„В този случай считам, че е незаконосъобразно и неразумно провеждане на неприсъствено заседание, в което да участва и гласува общински съветник, чийто правомощия ще бъдат прекратени непосредствено след това“, коментира Трифон Панчев.

Дряновският кмет счита още, че след прекратяване пълномощията на друг общински съветник – Цветан Йорданов, на негово място от квотата на МК „БСП за България“ (АБВ, Български социалдемократи, Движение ЗАЕДНО за промяна), в състава на ОбС следва да влезе Стефка Пенкова, чийто пълномощия възникват от деня на полагане на клетва, като при тези обстоятелства това на практика не може да се случи.

Липсата на провеждане на заседание на ОбС ще отнеме възможността на Пенкова да положи клетва и да участва в сесията, което според кметът Панчев означава, че се отнема възможността на законно избран представител от гражданите на общината да участва и гласува в заседание на местния парламент.

„Връчването на покана и провеждане на заседание на днес, 22 април, нарушава редица разпоредби и правила на цитирания по-горе правилник, категоричен е кметът на Дряново. – Някои от по-съществените, от които са липса на информиране на обществеността и кмета на Община Дряново за предстоящото заседание и дневния му ред, най-малко три дни преди заседанието. Не са проведени комисии на ОбС. Дневният ред включва материали, по които не са приети становища на комисиите. Опорочава се процедурата по приемане на решения от ОбС, като изцяло се отнема възможността на общинските съветници да се изказват и да се обсъждат точките от дневния ред. Лишава се обществото от възможност да присъства или поне да наблюдава заседанието, като се отнема публичността и прозрачността.“

Действително в чл. 6а, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., е предвидена възможност до отмяната на извънредното положение местни органи да могат да провеждат заседания от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване изискванията за кворум и лично гласуване, или да приемат решения неприсъствено.

За да бъдат проведени обаче такива заседания, респ. да се приемат решения неприсъствено, е необходимо преди това механизмът и правилата им за провеждане и приемане да бъдат подробно, точно и ясно разписани в Правилника за организацията и дейността на съответния ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация, каквито в Дряново няма.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица