Свържи се с нас

Новини

Глоба до 1000 лв за изхвърляне на едри и строителни отпадъци

Published

on

Нерегламентираното изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци се наказва с глоба от 300 до 1000 лева, напомниха от Община Габрово.

Изхвърлянето на строителни отпадъци и земни маси извън местата, определени за обезвреждането и/или оползотворяването им, строителни отпадъци в и до контейнерите за отпадъци и на други нерегламентирани места, оставянето на едрогабаритни отпадъци в и до съдовете за отпадъци и на други нерегламентирани места, както и замърсяването на уличните платна при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси подлежи на санкции.

Община Габрово информира още, че домакинствата са задължени да събират отпадъците си разделно, както и да спазват правилата за изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци.

При извършване на дребни ремонти и освежителни дейности в домакинствата е необходимо да се спазва установения ред за транспортиране, предаване и изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци.

Оставянето на строителни отпадъци, мебели, матраци и други едри отпадъци на контейнерните площадки или други нерегламентирани места е забранено и подлежи на санкция.

Този тип отпадъци може да предадете безплатно, като е нужно да спазвате няколко основни правила. Установените правила при извършване на текущи ремонти са съгласно Наредба за Управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Габрово /приета с решение № 119/26.06.2019 г. на Общински съвет – Габрово.

Необходимо е да уведомите домоуправителя/управителя на етажната собственост, че предстои да извършите ремонт на жилището.

При ремонт строителните отпадъци трябва да се събират разделно. Това означава, че отпадъци от: бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия, и др. трябва да са отделено събрани, без да се смесват с пластмасови, картонени, метални, стъклени и изолационни материали.

Отпадъците след ремонта трябва да се предават за транспортиране на лица, притежаващи документ за транспортирането им или самостоятелно да извършите транспортирането на разделно събраните (образувани от ремонтната дейност) строителни отпадъци до площадки за временно съхранение или до инсталации за третиране на строителни отпадъци, или до депа за отпадъци. За общините Габрово и Трявна – до Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово.

Физически лица с адресна регистрация в община Габрово или притежаващи собственост на територията на община Габрово, удостоверено по надлежен ред със съответните документи, предават безвъзмездно, въз основа на писмен договор, разделно събраните отпадъците от ремонтната дейност на Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово.

Физически лица с адресна регистрация в община Габрово или притежаващи собственост на територията на община Габрово, удостоверено по надлежен ред със съответните документи, предават безвъзмездно едрогабаритни отпадъци (мебели, матраци и др.) на двете обособени площадки в: Регионално депо за неопасни отпадъци и в стопанския двор на ОП „Благоустрояване“.

Допълнителна информация за правилата и изискванията при изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци може да намерите на сайта: www.chisto.gabrovo.bg/otpadatsi/, както и на следните телефони: ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ – 066 985 029, ОП „Благоустрояване“ – 066 801 435.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица