Свържи се с нас

Новини

КПП-та на входовете и изходите на Габрово (снимки)

Published

on

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка с коронавируса, Областната дирекция на МВР – Габрово въведе ограничения на входно-изходните артерии на Габрово за всички автомобили, превозващи пътници, искащи да го посетят без основателна причина. Същото се отнася и за тези, които искат да напуснат областния център.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

На контролно-пропускателните пунктове полицейските служители събеседват с водачите и с пътниците в автомобилите, и ако не е налице основателна причина или неотложност за пътуването, или то не е по причини, изброени в Заповедта от 21 март на министъра на здравеопазването, те ще бъдат връщани.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

КПП-та има изградени на входно – изходните точки на Габрово в посока Велико Търново, Севлиево и Трявна, видя репортер на „Габрово Нюз“. На изхода за Стара Загора пост не е поставен, обяснимо със затворения за движение проход „Шипка“. Към настоящия момент пътуването от кварталите и съставните селища до Габрово и обратно е възможно.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

За да се премине през пропусквателните пунктове пътуването трябва да е свързано с полагане на труд, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, завръщане на пътуващите по постоянен или настоящ адрес, които се удостоверяват с личен документ.

МВР предостави бланка на декларация, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове. Декларацията можете да изтеглете оттук.

Всеки, който работи в Габрово, пътува за работа извън Габрово или има друга неотложна причина за пътуване, ще бъде пропускан. Органите на реда ще съдействат във всички случаи, когато пътуването е свързано с основателна причина. В останалите случаи, ще се изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

От Областната дирекция на МВР – Габрово призовават още гражданите да преустановят посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки, фитнес на открито, беседки, заслони, пикници на открито, обществени места.

При забелязано струпване на повече от двама възрастни на едно място за продължително време, полицейски служители от разстояние ще ги призовават да прекратят събирането и да се разотидат.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

Това ще става посредством оповестителните системи, с които са оборудвани служебните автомобили.

Въведен е разумен час за пазаруване на възрастните хора над 60-годишна възраст, като те ще могат да посещават хранителните магазини и аптеките в удобно за тях време, в интервала от 08.30 до 10.30 часа всеки ден.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

„Апелираме, всеки който не попада в тази възрастова група да се съобразява със забраната, и да посещава изброените обекти преди и след тези часове! Ръководството и служителите на ОДМВР – Габрово призовават всички жители на областта да проявяват гражданска съвест и да не нарушават забраните и обществения ред, в условията на създадената обстановка“, заявяват от полицията.

Напомняме, че служителите на Закона изпълняват своите ежедневни ангажименти по опазване на обществения ред и обслужване на настъпили произшествия, както и съблюдават за реда по време на въведеното извънредно положение в страната.

Copyright © 2020GabrovoNews.bg

Безотговорните граждани, които не изпълняват предприетите мерки и предписания, натоварват с допълнителни сили и средства служителите на реда.

Коронавирусът може да застигне всеки от нас, за това бъдете отговорни към здравето си и към здравето на вашите близки!

„Не напускайте домовете си без причина! Останете в къщи, а ние ще изпълним дълга си, като се грижим за вас!“, заявяват още от полицията.

Тази мярка е в сила до изричната й отмяна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово ще отбележи Деня на труда с информационна кампания

Published

on

По повод 1 май – Деня на труда и международната работническа солидарност, Регионалният съвет на КНСБ – Габрово организира информационна кампания с изнесена приемна, която ще се проведе на 30 април от 13.00 до 16.00 часа пред сградата на бившето НТС на ул. „Брянска“ 30, където се намира и офиса на синдиката в Габрово.

По време на събитието екипът на регионалната структура, заедно с представители на федерации към КНСБ ще дават безплатни консултации свързани с трудовото и осигурителното законодателство и ще информират гражданите за кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“, която КНСБ провежда в цялата страна.

Специално участие в приемната ще вземе психологът Габриела Гатева, която ще дава професионални насоки за разпознаване симптомите на бърнаут, как влияе той на здравето на работниците и начините за справяне с последиците от „прегарянето“.

Зареди още

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица