Свържи се с нас

Новини

Продължава „Патронажната грижа“ в Габрово

Published

on

Община Габрово ще продължи да предоставя социално-здравни услуги в домашна среда по сключен договор за патронажна грижа на възрастни и лица с увреждания по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Управляващият орган на програмата няма да спира изпълнението на договорите в условията на обявеното извънредно положение в страната. Предоставянето на услугите продължава съобразно всички указания на Министерството на здравеопазването и на Националния оперативен щаб за коронавируса с цел опазване здравето на потребителите, както и на обслужващия персонал.

Към момента на територията на община Габрово услугата „Патронажна грижа“ се предоставя на 30 души. Назначени са 17 лица за осигуряване на дейностите – санитари, медицински сестри, рехабилитатори, психолог, социален работник, шофьор и ръководител.

Грижата се извършва безплатно в домовете на ползвателите в рамките на до 2 часа дневно. При необходимост могат да бъдат назначени още шест санитари и един рехабилитатор. На национално ниво бюджетът на процедурата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ предстои да бъде увеличен с 20 млн. лева.

Общините ще могат да наемат допълнителен персонал за предоставяне на почасови услуги в дома на потребителите, като закупуване на хранителни продукти и стоки от първа необходимост със средства на лицата или с пари, различни от тези по проекта.

Подкрепата ще може да се използва за възнаграждения и осигуровки на обслужващия персонал, разходи за транспорт до домовете на потребителите, както и за лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Община Габрово ще има възможност да разшири броя на възрастните хора над 65 г. и хората с увреждания, както и с лица в карантинен период, за които да предоставя новите услуги.

Желаещите да подадат документи за ползване на услугата „Патронажна грижа“ могат да го направят чрез електронна поща help@hospisegabrovo.org или на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев“ № 2, ет. 4, офис № 32 (сградата на бившата стоматология), всеки работен ден от 09:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 17:00 ч.

Лице за контакт: Нели Тодорова, моб. тел. 0885 264 386 и тел. 066 993 507.

Заявление

Информация за потребителя

Методика за предоставяне на патронажна грижа

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица