Свържи се с нас

Новини

Преустановяват разглеждането на всички видове наказателни дела

Published

on

Със заповед на административния ръководител – председател на Окръжен съд – Габрово от днес, 16 март, издадена по повод обявеното от Народното събрание на Република България извънредно положение и във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 15 март, в Окръжен съд – Габрово се преустановява разглеждането на всички видове наказателни дела.

Дела няма да се разглеждат периода на обявеното извънредно положение, с изключение на делата, свързани с разглеждане на мерки за неотклонение задържане под стража, мерки за защита на пострадал, разпит на обвиняем или свидетел пред съдия, прилагане на принудителни медицински мерки и други, изрично посочени в заповедта наказателни производства, включително – въззивни наказателни дела с обвинение по чл. 355 от НК за нарушаване на наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората.

За същия период се преустановява разглеждането и на всички видове граждански и търговски дела, с изключение на такива за упражняване на родителски права (само относно привременни мерки); дела по Закона за защита от домашно насилие (само относно заповед за незабавна защита или изменение на същата, както и в случаите на отхвърляне на молбата за защита); дела за допускане на обезпечение по бъдещ и висящ иск и други, изрично упоменати в заповедта на административния ръководител.

Всички останали дела, извън посочените ще се отсрочат за определени дати след края на обявеното извънредно положение, но преди съдебната ваканция за настоящата година.

Забранява се достъпът в съдебната сграда на граждани – страни по дела, вещи лица, преводачи, адвокати и всички други лица, освен призованите по допустимите за разглеждане дела.

Няма да се образуват дела по входираните книжа, иницииращи съдебни дела, с изключение на изрично упоменатите в Заповедта производства. Подаването на всякакъв вид документи трябва да се извършва по пощата или по електронен път на електронните адреси: justice@court-gbr.com, gabrovo-os@justice.bg или delovodstvo-osg@court-gbr.com.

Справките по дела ще се извършват само по телефоните на служба „Деловодство“ – 066 811 109 и служба „Съдебни секретари“ 066 811 115 или по електронен път на обявените по-горе електронни адреси.

Призоваването и изпращането на съобщения за делата, които ще се разглеждат през периода на извънредното положение, ще се извършват по телефон или по електронен път.

Съдиите ще работят по обявените за решаване дела дистанционно, като изготвените съдебни актове ще се предават и резултатите по тях ще се вписват в срочните книгите след отпадане на извънредното положение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица