Свържи се с нас

Новини

Термометри за дистанционно мерене на температура в училищата

Published

on

На среща с кмета на града Таня Христова, РУО Габрово и РЗИ, директорите на училищата, детските градини и ясли в Габрово получиха указания за работа и спазване на основни правила за възстановяване на нормалния учебен процес.

При започването на учебния процес детските градини и ясли ще ограничат достъпа на външни лица в сградите, включително и на родителите.

Децата ще минават на задължителен медицински филтър на входа, а тези с температура или други неразположения, ще бъдат връщани вкъщи. Служителите в детските заведения ще минават през същия контрол.

От директорите беше изискано да създадат организация за редовна дезинфекция на помещенията и санитарните възли, съблекални, уреди за гимнастика, брави, масички, столчета, играчки. Плюшените играчки временно ще бъдат прибрани.

Напомнени бяха и редовните хигиенни дейности, редовното миене на ръцете на децата, проветряване на помещенията, дезинфекция на моповете и др.

В училищата температурата на децата и учителите също ще бъде мерена редовно, макар че поради големия им брой, това няма да може да се случва на входа. За тях важат същите здравни и дезинфекционни мерки, като в тоалетните задължително трябва да има миещи средства и резервна вода.

Ще има и сериозни проверки за хигиената и дезинфекцията в столовете. От инспектората призоваха всяко училище да прецени най-удачния начин за работа и преструктуриране на материала според нуждите си. Когато това е възможно, учителите да влизат в класните стаи, а не учениците да се местят в различните кабинети.

снимка: Община Габрово

Да бъдат въведени по-чести индивидуални консултации за учениците по различните предмети, да бъдат използвани по-активно електронните платформи за обучение.

Желателно е салоните по физическо възпитание и спорт да не бъдат използвани от два класа едновременно, а от медицинския персонал се очаква да проведе беседи с децата, на които да бъдат напомнени хигиенните правила.

Първоначално дворните пространства, салоните и училищните автобуси ще бъдат дизенфекцирани от Община Габрово. След това задължението се поема от учебните заведения.

Общината ще осигури по един термометър за дистанционно измерване на температура на всяко учебно заведение. Ще съдейства и при поръчването на дезинфектанти и маски.

Празненства, зелени училища и екскурзии за ученици са отменени до края на учебната година.

Басейнът на математическата гимназия в Габрово остава затворен. На срещата с директорите кметът на града призова всеки ръководител да създаде стройна организация, контрол и ангажираност за спазването на разпоредбите.

Предстои и среща с медицинските лица от детските градини, яслите и училищата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Днес е Голяма Богородица

Published

on

На 15 август Българската православна църква чества празника Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден се почита Божията майка, майката на земята, покровителката на майчинството и жените.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.

Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка – на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът “Успение Богородично” в Йерусалим.

В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено празникът се отбелязва в Троянския манастир.

На обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.

Честит имен ден на всички с имената Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара! Бъдете живи и здрави!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица