Свържи се с нас

Новини

Платените паркинги в Габрово са безплатни!

Published

on

Платените паркинги в Габрово са напълно безплатни! Звучи като оксиморон, но в действителност паркирането на обособените и регламентирани за това общински места в нашия град към днешната дата е в свободен режим, стига разбира се човек да си намери място на тях, където да спре автомобила си.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Оказва се, че на доскоро платените паркинги на Община Габрово, този в района на Халите, зад църквата „Света Троица“ и до Туристическия информационен център, на ул.“Софроний Врачански“, и пред църквата „Успение Богородично“ на ул.“Априловска“ такси за паркиране не се събират.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, извършена днес, 28 февруари, по темата. Служители на Общината, даващи касова бележка за паркиране, не бяха забелязани, като дори кабинките им, където престояват, се оказаха напълно празни, а гратисчии не липсват.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На нито един автомобил на предния прозорец или задна чистачка нямаше оставен касов бон, което говори достатъчно само по себе си, видя репортер на медията. От така възникналата ситуация обаче се възползват десетки граждани, паркиращи колите си на паркингите без да е необходимо да плащат затова.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според добре запознати източници на „Габрово Нюз“ причината за „гратис паркирането“ на платените паркинги е чисто административна. От 1 януари т.г. служителите, извършващи тази дейност, са били освободени от Общински спортни имоти – Габрово, за да бъдат преназначени в новото Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Драмата обаче става още по-голяма. С решение от вчера, 27 февруари, пред Общински съвет – Габрово кметът Таня Христова изтегли точката от дневния ред на заседанието за въвеждане на т. нар. „синя зона“, с което служителите продължават да не извършват никаква дейност, правейки паркирането по платените паркинги напълно безплатно, но пък получавайки за това заплата.

Отпадането на точката доведе след себе и още последствия. Оказва се, че след оттеглянето на въпроса, който да бъде гласуван в местния парламент, наредбата не е влязла в сила, липсват схема и тарифи, за да започнат да бъдат събирани таксите за паркиране.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По наши сведения проблемът датира още от началото на годината. Съществува реална опасност заложените приходи на ОП „Паркиране и репатриране“ от тази дейност да не се реализират, тъй като поне още месец заседание на местния парламент в Габрово няма да има, който да гласува предложението за „синя зона“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В същото време обаче заплати и осигуровки на преназначените служители в дружеството, отговорно за паркирането и репатрирането, се плащат от Общинския бюджет, формиращ се от данъци на гражданите. Простата сметка показва, че през първите три месеца на 2020 г. ОП „Паркиране и репатриране“ ще реализира нула лева приходи, но пък за сметка на това ще трупа разходи, които ще бъдат платени от джоба на съвестния данъкоплатец.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гражданите обаче тържествуват от възможността да паркират безплатно на удобните паркинги в Габрово, като при извършването на репортажа споделиха мнение пред нашия екип, изразявайки надежда, че тази ситуация ще продължи и занапред.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„И без това вдигнаха данъците. Поне паркингите в Габрово да са безплатни. Тази „синя зона“, паякът и автомобилите за поставяне на скоби допълнително ще изтормозят хората, които и без това не са в хич „розово“ финансово положение. За екология и дума не може да става. Сами виждате, че в България се внасят и горят чужди боклуци, тровейки нашата природа. Това да ми обясняват, че „синята зона“ ще повиши качеството на въздуха и ще намали замърсяването, е пълен абсурд. Хората пак ще си карат колите, само че ще търсят безплатните места или в краен случай ще платят“, коментира пред репортер на медията ни доволен от безплатното паркиране габровец.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Община Севлиево: Спазвайте противоепидемичните мерки и си остане вкъщи!

Published

on

Във връзка с разпространението на коронавируса у нас и предотвратяване на разрастването на епидемията, Община Севлиево призовава жителите да спазват ограниченията, наложени със Заповед на министъра на здравеопазването от 12 март, с която се удължава срокът на всички противоеоидемични мерки до 12 април, включително.

Припомняме, че разходките в парковете са забранени, а достъпът до всички паркове на територията на общината е ограничен.

На пейките има предупредителни надписи, че там се разпространява зараза, а съоръженията за деца са недостъпни.

снимка: Община Севлиево

Всички граждани трябва максимално да се самоизолират, а при необходимост от храни или медикаменти – трябва да спазват дистанция от поне 1,5 м по между си и да не се допуска струпване на хора.

Във всички търговски обекти са сложени предупредителни табели, а на земята са очертани указателни линии.

Община Севлиево се обръща към жителите с призив да не се изкушават от топлото време за разходки навън, а да спазват изолацията, за да преминем възможно най-бързо през тази криза и да се върнем към нормалния си начин на живот.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Една проба за коронавирус в Трявна е отрицателна

Published

on

Днес, 30 март, се състоя заседание на Общинския оперативен щаб в Трявна. Повод за извънредното заседание е удълженият срок на противоепидемичните мерки, във връзка с обявеното извънредно положение на територията на Република България.

снимка: Община Трявна

Бяха обсъдени мерките, които са предприети на територията на Община Трявна. Управителят на МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“ д-р Татяна Станчева информира, че през миналата седмица е изпратена за изследване една проба със съмнение за коронавирус, която е отрицателна.

снимка: Община Трявна

Като основен проблем бе подчертано струпването на много хора на едно място, особено през почивните дни.

снимка: Община Трявна

Екипите на трененската полиция са реагирали своевременно на подадени сигнали от граждани. Набелязани са участъците в градовете Трявна и Плачковци, където се забелязва най-голямо струпване на хора. Тези райони ще бъдат проверявани и в случай на нарушение, вече ще бъдат налагани и глоби.

снимка: Община Трявна

От Община Трявна припомнят, че гражданите могат да подават сигнали, в случай че станат свидетели на нарушение на мерките, денонощно на телефон 067762494, както и в рамките на работния ден на телефон 067762496.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общинският съвет подкрепи финансови облекчения

Published

on

Общинският съвет в Габрово подкрепи предложението на кмета на града, с което ще се облечи финансовата тежест на лицата, пряко засегнати от въведеното извънредно положение.

Местният парламент гласува решението, според което няма да се начисляват наеми/такси на определени категории наематели/ползватели на общинска собственост, информираха от администрация на кмета.

В допълнение през 2020 г. отстъпка 5 на сто ще се прави на лицата, предплатили до 30 юни такса битови отпадъци за цялата година.

Облекченията ще бъдат в сила до отмяна на забраната за упражняване на съответните дейности.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица