Свържи се с нас

Новини

Платените паркинги в Габрово са безплатни!

Published

on

Платените паркинги в Габрово са напълно безплатни! Звучи като оксиморон, но в действителност паркирането на обособените и регламентирани за това общински места в нашия град към днешната дата е в свободен режим, стига разбира се човек да си намери място на тях, където да спре автомобила си.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Оказва се, че на доскоро платените паркинги на Община Габрово, този в района на Халите, зад църквата „Света Троица“ и до Туристическия информационен център, на ул.“Софроний Врачански“, и пред църквата „Успение Богородично“ на ул.“Априловска“ такси за паркиране не се събират.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Това установи репортерска проверка на „Габрово Нюз“, извършена днес, 28 февруари, по темата. Служители на Общината, даващи касова бележка за паркиране, не бяха забелязани, като дори кабинките им, където престояват, се оказаха напълно празни, а гратисчии не липсват.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На нито един автомобил на предния прозорец или задна чистачка нямаше оставен касов бон, което говори достатъчно само по себе си, видя репортер на медията. От така възникналата ситуация обаче се възползват десетки граждани, паркиращи колите си на паркингите без да е необходимо да плащат затова.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според добре запознати източници на „Габрово Нюз“ причината за „гратис паркирането“ на платените паркинги е чисто административна. От 1 януари т.г. служителите, извършващи тази дейност, са били освободени от Общински спортни имоти – Габрово, за да бъдат преназначени в новото Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Драмата обаче става още по-голяма. С решение от вчера, 27 февруари, пред Общински съвет – Габрово кметът Таня Христова изтегли точката от дневния ред на заседанието за въвеждане на т. нар. „синя зона“, с което служителите продължават да не извършват никаква дейност, правейки паркирането по платените паркинги напълно безплатно, но пък получавайки за това заплата.

Отпадането на точката доведе след себе и още последствия. Оказва се, че след оттеглянето на въпроса, който да бъде гласуван в местния парламент, наредбата не е влязла в сила, липсват схема и тарифи, за да започнат да бъдат събирани таксите за паркиране.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По наши сведения проблемът датира още от началото на годината. Съществува реална опасност заложените приходи на ОП „Паркиране и репатриране“ от тази дейност да не се реализират, тъй като поне още месец заседание на местния парламент в Габрово няма да има, който да гласува предложението за „синя зона“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В същото време обаче заплати и осигуровки на преназначените служители в дружеството, отговорно за паркирането и репатрирането, се плащат от Общинския бюджет, формиращ се от данъци на гражданите. Простата сметка показва, че през първите три месеца на 2020 г. ОП „Паркиране и репатриране“ ще реализира нула лева приходи, но пък за сметка на това ще трупа разходи, които ще бъдат платени от джоба на съвестния данъкоплатец.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гражданите обаче тържествуват от възможността да паркират безплатно на удобните паркинги в Габрово, като при извършването на репортажа споделиха мнение пред нашия екип, изразявайки надежда, че тази ситуация ще продължи и занапред.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„И без това вдигнаха данъците. Поне паркингите в Габрово да са безплатни. Тази „синя зона“, паякът и автомобилите за поставяне на скоби допълнително ще изтормозят хората, които и без това не са в хич „розово“ финансово положение. За екология и дума не може да става. Сами виждате, че в България се внасят и горят чужди боклуци, тровейки нашата природа. Това да ми обясняват, че „синята зона“ ще повиши качеството на въздуха и ще намали замърсяването, е пълен абсурд. Хората пак ще си карат колите, само че ще търсят безплатните места или в краен случай ще платят“, коментира пред репортер на медията ни доволен от безплатното паркиране габровец.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Таня Христова стана зам.-председател на Регионалния съвет за развитие

Published

on

На проведеното днес първо заседание на новия състав на Регионалния съвет за развитие в Северен централен район, бяха утвърдени правила за работа, беше избрано ръководство и представители на новия РСР в Комитетите за наблюдение по оперативните програми и в Тематичните работни групи за подготовката на новите програми за периода 2021 – 2027 г.

За заместник-председател на Регионалния съвет за развитие бе избран кметът на Габрово Таня Христова, информираха от местната общинска администрация. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов стана председател на Съвета.

През програмен период 2014-2020 година, НСОРБ, както и Регионалните съвети за развитие, участват със свои представители в общо 12 Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране.

Новите Регионални съвети актуализират и своите представители в структурите, свързани с подготовката и управлението на оперативните програми. В Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж“ мястото на резервен член от квотата на РСР на Северния централен район заема председателят на Общинския съвет – Силистра Мария Димитрова.

Като резервен член на КН на ОП „Околна среда“ влиза кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов, а в КН на ОП „Добро управление“ – кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу. За резервен член в Комитета по координация на прилагането на подхода ВОМР към МОСВ бе избран Неждет Ниази, кмет на община Главиница.

Регионалният съвет актуализира и своите представители в Тематичните работни групи (ТРГ) за изготвянето на Споразумението за партньорство и програмите с европейско финансиране. ТРГ провеждат заседания на два или три месеца, вземат и решения на писмени процедури.

Така председателят на ОС – Силистра Мария Димитрова бе определена за резервен член в ТРГ за ОП „Развитие на регионите“, Валентин Атанасов, кмет на община Сливо поле – за резервен член в ТРГ за ОП „Околна среда“. Като резервен член от квотата на РСР в ТРГ на ОП „Техническа помощ“ влиза кметът на община Цар Калоян Дауд Аляовлу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Възмездие застигна безбожниците, откраднали даренията от Дряновския манастир

Published

on

Полицията установи извършителите, задигнали монети и банкноти от кутията за дарения, поставена в храма на Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“. За дръзкото престъпление ви информирахме в началото на седмицата.

Арестуваните са двама мъже, на 34 години от София и 51 години от Благоевград. Престъпната комбина задигнала общо сумата от 1 800 лева, намиращи се в дарителската кутия на дряновската света обител.

Кражбата била извършена на от 27 декември 2020 г. и на 4 януари. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и са разпитани пред съдия на Районен съд Дряново.

Част от паричната сума е възстановена. Спрямо лицата е наложена полицейска мярка „задържане“ за срок да 24 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 шофьори с превишена скорост за по-малко от седмица в Габровско

Published

on

404 са шофьорите, установени да се движат с превишена скорост за по-малко от седмица.

Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на резултатите от проведена специализирана полицейска операция, имаща за цел ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

Имащата за цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата и ограничаване на предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия полицейска операция бе проведена от 8 до 13 януари на територията на цялата страна, включително и Габровско.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и Районните управления при ОДМВР-Габрово осъществяваха засилен контрол за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

За периода са били проверени общо 594 автомобили, а проверените лица са 719. Съставени са 38 акта и наложени 269 глоби с фиш. За периода са били установени двама водачи с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила.

Установените случаи на управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила също са два. Установени са били и четирима водачи, управлявали след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Служителите от Областната дирекция на МВР – Габрово работиха и за ограничаване на редица други предпоставки за пътни инциденти като отнемане на предимство, неправилно изпреварване, преминаване на забраняващ сигнал на светофара, неспазване на пътни знаци и маркировка, превишена скорост.

В хода на проверките за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски санкционираните лица са седем. Четирима са хванатите неправоспособни водачи, а осем са нарушенията, извършени от пешеходци. За преминаване на забраняващ сигнал на светофарни уредби е санкциониран един шофьор.

Нарушенията за неспазване на пътни знаци и маркировка са общо 62. Водачите, управлявали с превишена скорост са 404. От началото на годината до момента на територията на област Габрово не са регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица