Свържи се с нас

Новини

Кметът обеща да защити искания на хората по въпроса с винетките

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова обеща, че ще защити справедливите искания на хората, живеещи в отдалечения от центъра квартал „Войново“, както и на други райони, чието придвижване с автомобил до града или от един краен квартал до друг да се осъществява без винетка.

„Аз, като кмет, ще предприема действия, които ще бъдат в посока да защитя интересите и справедливи искания на всички, които живеят на територията на община Габрово“, каза пред журналисти стопанинът на Габрово, която коментира въпроса.

По думите на Таня Христова необходимо е да се направи изключително детайлен анализ, тъй като, ако до скоро се говореше за един или два квартала, сега ситуацията е много по-комплексна. Ще трябва да се отчетат възможностите и да се прецени ограничението на гражданите да ползват достъп до града само по републиканска пътна мрежа или наличие на алтернативен път.

„Нужно е да проведем, а и ще настоявам за срещи с немалко институции. Ако се наложи ще искам и среща с премиера на държавата, за да може наистина правомощията и справедливостта да бъде с еднакъв характер по отношение на всички. Прилагането на ограничения или облекчения да бъде базирано на справедлив и еднакъв принцип“, допълни още Христова.

Габровският кмет информира, че вече е започнал изготвянето на такъв анализ, за да може да се яви подготвен пред институциите. В процес на съставяне е писмо, което ще бъде изпратено до Националното сдружение на общините в България, министъра на Регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и министър – председателя Бойко Борисов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Целта е в създадената ситуация, в която има много питания от страна на гражданите, голяма част от които справедливи, да се намери устойчиво решение за всички. „Защото правото да преминаваме или да си поискаме пътищата да станат общински, и да бъдат ангажимент за общинска поддръжка, означава гражданите да бъдат освободени от съответните видове такси. Но всички ние като граждани трябва да знаем, че това натоварва Общината с изключително тежки ангажименти да се поддържа съответната мрежа“, поясни още Таня Христова, като за това посочи, че ще трябва да се „отвоюват“ средства, в зависимост от варианта, който ще бъде най-добър за всички.

„Поддръжката на тази пътна мрежа е сериозен финансов ангажимент. Тя включва много компоненти – снегопочистване, поддържане и развитие на състоянието на мрежата, поддържането на канавки и зеленина. Това е един огромен ресурс. В момента правим анализ. Ще видим каква е като километри мрежата и респективно ще направим предварителни разчети за разходите, за които ще настояваме за финансова подкрепа“, допълни още кметът.

Таня Христова сподели, че една от обсъжданите идеи е размерът на ТОЛ-таксите от тежкотоварните автомобили, които се движат по общинската пътна мрежа, да бъдат насочени към Общината.

„Едно е да искаме да бъдем освободени от даден вид такса, друго е наред с това да очакваме справедливо тези пътища да бъдат в добро състояние и безопасни за използване“, коментира Христова.

Според нея е право на всеки гражданин да иска и да предлага, а право и най-вече задължение е на институциите да намерят най-доброто и справедливо решение, за да има баланс между очакванията, възможностите и развитието на тези задължителни дейности.

Пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова не отрече, че проблемът на гражданите от квартал „Войново“ е отсега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Габровец пренебрегна карантината си и го хванаха

Published

on

42-годишен мъж от Габрово е третият установен случай в областта, който пренебрегна въведените противоепидемични мерки в борбата с коронавируса. Мъжът не е бил открит на посочения от него адрес при проверка от служители на местната полиция.

Габровецът, поставен под домашна карантина с предписание на Регионалната здравна инспекция, бил проверен в понеделник вечерта, около 18.15 часа, но полицаите установили, че мъжът е напуснал дома си.

С това си действие той нарушил предписанието и е осъществил състава на чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово. Започнато е досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

347 човека в област Габрово остават под карантина

Published

on

347 човека в област Габрово остават под домашна карантина. Цифрата е нараснала от вчера, 31 март, до днес (1 април) с 23-ма души.

Информацията до медиите предоставиха от РЗИ – Габрово. Припомняме, че здравни инспектори и полицейски служители извършват ежедневни проверки за спазване на въведените противоепидемични мерки в борбата с коронавируса.

При неспазване на домашната карантина, нарушителите ги грози наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Глоба до 1000 лв за изхвърляне на едри и строителни отпадъци

Published

on

Нерегламентираното изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци се наказва с глоба от 300 до 1000 лева, напомниха от Община Габрово.

Изхвърлянето на строителни отпадъци и земни маси извън местата, определени за обезвреждането и/или оползотворяването им, строителни отпадъци в и до контейнерите за отпадъци и на други нерегламентирани места, оставянето на едрогабаритни отпадъци в и до съдовете за отпадъци и на други нерегламентирани места, както и замърсяването на уличните платна при транспортиране на строителни отпадъци и земни маси подлежи на санкции.

Община Габрово информира още, че домакинствата са задължени да събират отпадъците си разделно, както и да спазват правилата за изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци.

При извършване на дребни ремонти и освежителни дейности в домакинствата е необходимо да се спазва установения ред за транспортиране, предаване и изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци.

Оставянето на строителни отпадъци, мебели, матраци и други едри отпадъци на контейнерните площадки или други нерегламентирани места е забранено и подлежи на санкция.

Този тип отпадъци може да предадете безплатно, като е нужно да спазвате няколко основни правила. Установените правила при извършване на текущи ремонти са съгласно Наредба за Управление на отпадъците, поддържане и опазване на чистотата на територията на община Габрово /приета с решение № 119/26.06.2019 г. на Общински съвет – Габрово.

Необходимо е да уведомите домоуправителя/управителя на етажната собственост, че предстои да извършите ремонт на жилището.

При ремонт строителните отпадъци трябва да се събират разделно. Това означава, че отпадъци от: бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия, и др. трябва да са отделено събрани, без да се смесват с пластмасови, картонени, метални, стъклени и изолационни материали.

Отпадъците след ремонта трябва да се предават за транспортиране на лица, притежаващи документ за транспортирането им или самостоятелно да извършите транспортирането на разделно събраните (образувани от ремонтната дейност) строителни отпадъци до площадки за временно съхранение или до инсталации за третиране на строителни отпадъци, или до депа за отпадъци. За общините Габрово и Трявна – до Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово.

Физически лица с адресна регистрация в община Габрово или притежаващи собственост на територията на община Габрово, удостоверено по надлежен ред със съответните документи, предават безвъзмездно, въз основа на писмен договор, разделно събраните отпадъците от ремонтната дейност на Регионално депо за неопасни отпадъци – Габрово.

Физически лица с адресна регистрация в община Габрово или притежаващи собственост на територията на община Габрово, удостоверено по надлежен ред със съответните документи, предават безвъзмездно едрогабаритни отпадъци (мебели, матраци и др.) на двете обособени площадки в: Регионално депо за неопасни отпадъци и в стопанския двор на ОП „Благоустрояване“.

Допълнителна информация за правилата и изискванията при изхвърляне на едрогабаритни и строителни отпадъци може да намерите на сайта: www.chisto.gabrovo.bg/otpadatsi/, както и на следните телефони: ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ – 066 985 029, ОП „Благоустрояване“ – 066 801 435.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица