Свържи се с нас

Новини

2 седмици до края на гласуването за „Европейско дърво на годината“

Published

on

По-малко от 2 седмици остават до края на периода за гласуване в 10-ото юбилейно издание на конкурса „Европейско дърво на годината“. Онлайн гласуването се провежда на страница: www.treeoftheyear.org.

Тази година в надпреварата участват дървета от 16 държави, което прави конкурса едно от най-широко разпространените международни състезания на Стария континент.

Организаторите на инициативата – сдружение „Партньорство за околна среда“, Чехия – очакват общият брой на гласувалите да надхвърли миналогодишните резултати, тогава бяха подадени 310 000 гласа.

Гласувайте за Вековния дъб в Ново село

Към момента с убедителна преднина води 350-годишен бял бор от Чехия с над 21 хил. гласа, следван от 242-годишно гинко билоба от Хърватия с почти 18 хил. гласа и 103-годишна лавролистна топола от Русия с над 15 хил. гласа. Българският летен дъб от с. Ново село, област Велико Търново, изостава на 16-о място с близо 7 хил. гласа, въпреки впечатляващата си форма и излъчване, което го прави любимо дърво на местните хора. Но има шансове до края на гласуването да премине напред в класирането, ако бъде подкрепен от повече хора през оставащите 2 седмици.

Най-открояващи се сред старите дървета финалисти са трикрак дъб от Испания, кестен от Португалия, дъб от Италия, вековен бук от Франция и летният дъб от България. За впечатляващия с формите си испански дъб се твърди, че е на 1200 г.

Снимка: Орлин Джомов

За португалския му конкурент – че е отгледан от римляните по времето, когато са разработвали златните мини в района на Валес, преди повече от 1000 години. 700-годишният италиански представител – дъбът в Триказе – е считан за най-старото дърво в Саленто и е не само символ на областта, но и кандидат за национален обект в списъка на ЮНЕСКО.

Френският 450-годишен бук край параклиса на свети Джеймс е преживял периода на Френската революция. Наравно с тези впечатляващи вековни дървета от Европа, застава и българският представител – вековният дъб от с. Ново село – свидетел на изграждането на българското селище в склоновете на Балкана и важен член на общността.

По-младите претенденти за европейската титла, символ на непримиримия дух на своите сънародници, са Дървото на свободата в Капошвар, засадено през 1929 г., за да отбележи основните моменти от унгарската история, и Дървото на свободата на гражданите на Варе в Белгия – символ на отстояването на тяхната селска самобитност от 1796 г. насам.

Всичките 16 истории на интересни дървета, успели да развълнуват най-много приятелите на природата на своето национално ниво, продължават да се съревновават за европейското признание „Европейско дърво на годината 2020“ до 29 февруари 2020 г.

Броят на гласовете ще бъде скрит през последната седмица на конкурса – от 23 до 29 февруари. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване по време на церемонията по награждаване, която ще се състои на 17 март тази година в сградата на Европейския парламент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица