Свържи се с нас

Новини

С ремонта на яз.“Синкевица“ ще се контролира нивото на водата

Published

on

Започват строително – ремонтните работи по превенцията и управлението на риска от наводнения на язовир „Синкевица“.

Предвидена е рехабилитация на язовирната стена и съоръженията към нея, с което ще се удължи експлоатационният живот и ще се подобри техническото им състояние, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Дейностите са по проект за рехабилитация на язовир „Синкевица“ и съоръженията към него, находящ се в квартал „Славовци“, който беше официално представен в присъствието на общинския екип, фирмите изпълнители, представители на институции, ангажирани с темата, общински съветници и граждани.

снимка: Община Габрово

По думите на ръководителя на проекта инж. Мария Стоева с цялостния ремонт ще се увеличи надеждността и устойчивостта на язовирната стена и преливника, също ще се заздрави водният и сухият откос.

„По проекта ще бъде изградена контролно-измервателна система за наблюдение в реално време на язовирната стена и водохранилището – такава в момента липсва. Ще монтираме и чугунена вертикална рейка на водовземната кула за визуално наблюдение на водното ниво в язовира“, разясни подробностите инж. Стоева.

След рехабилитацията основният изпускател ще заработи на входа с изправен савак, а на изхода с работещ шибърен кран. Преливникът, бързотокът и енергогасителят ще бъдат ремонтирани с почистване на растителността и частичен ремонт на стоманобетоновото тяло на преливника.

снимка: Община Габрово

Заложени са мерки за увеличаване на ретензионната способност на язовира в критични ситуации. Предвидено е още ново електрозахранване и осветление на короната на язовирната стена и стълбището към нея.

Ще бъдат монтирани нови предпазни парапети на моста и по цялата дължина на короната, стъпалата ще бъдат ремонтирани. Обрушените участъци по дренажната призма ще бъдат възстановени. Достъпът на моторни превозни средства към короната на стената ще е регулиран с бариера.

От дясно наляво: ръководителят на проекта инж. Мария Стоева, кметът Таня Христова, представителят на ДЗЗД „КТ Строй“ инж. Георги Димов и специалистът по ХТС в екипа на проекта инж. Любка Райкова

„Синкевица“ е единственият язовир, който остана общинска собственост. Вярвам, че следващите стъпки ще бъдат в посока интелигентни решения – чрез съвременни методи да се предоставя информация за нивото на реките, за да може да се предприемат мерки навреме. Считам, че са необходими повече средства за превенция, отколкото за управление на кризи“, коментира кметът Таня Христова.

Тя съобщи, че облагородяването на общинската територия на прилежащия парк е част от инвестиционните намерения на Община Габрово. През миналата година Община Габрово подписа договор по оперативната програма за околната среда, откъдето ще бъдат предоставени безвъзмездно 350 611.66 лв. за яз. „Синкевица“.

Представителят на ДЗЗД „КТ Строй“ – изпълнител на строително-ремонтните работи, увери, че дейностите ще бъдат извършени качествено, а срокът от 5 месеца – спазен. „За нас това е едно сериозно предизвикателство, но ние разполагаме с необходимите специалисти и техническа обезпеченост, за да се справим със задачата.“, каза инж. Георги Димов.

Той подчерта, че по време на ремонта не се предвижда източване на язовира.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. торо

    17.02.2020 at 16:02

    А въпроса с риболова в язовира как стои?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Защитната маска става задължителна за всички!

Published

on

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Такова нареждане даде днес, 30 март, здравният министър Кирил Ананиев със Заповед.

Издадената заповед ще се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители в страната, които да уведомят заинтересованите лица и да създадат организация за осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Предварителното изпълнение на Заповедта е с цел осигуряване живота и защита на здравето на гражданите. Мерките се приемат с цел ограничаване разпространяване на епидемията от коронавирус, която представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кризисната социална кухня в Габрово заработи

Published

on

Кризисната социална кухня в Габрово заработи, информираха от местната общинска администрация. Първите заявки бяха изпълнени и 25 човека днес получиха храната си за два дни. От услугата могат да се възползват и хора, поставени под карантина.

Това е временна социална услуга на Общината, целяща да подпомогне гражданите на Габрово в епидемиологичната обстановка и спазването на социална дистанция.

Услугата е предназначена за възрастни хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства и пълнолетни лица в риск.

Кризисната кухня е платена услуга и цели да доставя прясно приготвена топла храна, включваща супа и две основни ястия /за обяд и вечеря/, покриващи голяма част от необходимата храна на ден.

снимка: Община Габрово

Доставя се до местоживеенето на лицата трикратно: в понеделник, сряда и петък, като покрива шест дни в седмицата, включително и събота.

При заявено желание за доставка на храна, лицата сключват договор с Община Габрово и предоставят депозит за една седмица, в размер е 21 лв. и се внася при подписването на договора. Социален работник ще занесе документите в дома на желаещото лице.

Дневната таксата за храна е 3,50 лв. Допълнителна информация за услугата Кризисна социална кухня, както и заявяване на желание за записване, може да получите в делнични дни от 8.30 до 17.00 ч. на тел: 066/818 380 и 0882 960 994.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Издаване на едномесечен безплатен електронен подпис

Published

on

Държавна агенция „Електронно управление“ уведомява гражданите и бизнеса, че имат възможност да заявяват административни услуги, без да е необходимо да посещават на място съответната администрация, чрез Единния портал – www.egov.bg – моето пространство.

Достъпът се извършва чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) издаден върху физически носител, облачен, мобилен КЕП или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт.

От 18 март т.г. има постигната договореност за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги, които ще предоставят онлайн възможност за заявяване на подписа. Повече информация може да се намери оттук.

Продиктувана от епидемията корона вирус, гражданите и бизнеса ще могат да получат от „Борика“ АД и „Евротръст Технолъджис“ АД безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги.

Подписването може да се извършва в платформите на тези дружества – https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com, а с КЕП на физически носител по стандартната процедура.

♦ За връзка с Помощния контактен център на ДАЕУ използвайте в работно време от 9:00 до 18:00 и извън работно време от 18:00 до 22:00 телефони: 02 949 2388, 02 949 2392
♦ За връзка с Евротръст: +359 2 448 58 58
♦ За връзка с Борика: 0700 199 10 или *9910

Останете си вкъщи, бъдете дигитални. Заявявайте административни услуги електронно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица