Свържи се с нас

Новини

Читател пита: Докога ВиК-аварии по Водния цикъл?

Published

on

„Докога ще търпим да бъдем подложени на тормоз, в резултат на ВиК-аварии, там където е минал Водният цикъл на Габрово?“ Отговор на този въпрос потърси читател на „Габрово Нюз“, който ни изпрати снимки, направени тази сутрин, и своя коментар по отношение на проблем с извираща под асфалтовата настилка на бул.“Априлов“ вода.

„Вдигнаха данъците. Не почистиха на време улиците на Габрово при последния снеговалеж, а сега за огромно съжаление ще стоим и без вода, докато аварията не бъде отстранена, чиито натрупани водни загуби ще бъдат начислени в нашите сметки и ще трябва ги платим от джоба си. Недопустимо е, там където подмениха старата водопреносна мрежа с нова по Водния цикъл и положиха изцяло нов асфалт, да ставаме свидетели на такива гледки, свързани с аварии след аварии и разкопки, говорещи сами по себе си за некадърност“, коментира читателят, чиято сдържаност вече е изчерпана и пожелал да дадем гласност проблема.

По думите му сегашната ВиК-авария е само на метри от мястото или вероятно на същото, където минава главният водопровод, който през 2012 година даде дефект и наводни бул.“Априлов“, в частта му пред бившия машинен завод, а водната маса стигна чак до Централната поща. Ремонтните дейности тогава, чиито следи са видими и до днес, тъй като асфалтът бе нарязан, за да се отстрани проблемът, наложиха незабавното разкопаване на пътната настилка и преустановяване водоподаването на голям район на Габрово.

Бликналата на повърхостта сега вода от дълбините под бул.“Априлов“ е заледила частично дясната лента в посока центъра, което прави мястото изключително опасно, с предпоставки за катастрофи и инциденти, тъй като температурите вечер, през нощта и рано сутрин са ниски, алармира още читателят.

Зоната на теча е сигнализирана с оранжеви конуси, предупреждаващи шофьорите на автомобили да бъдат внимателни и да се престроят в лявата лента, за да преминат покрай ВиК-аварията, установи незабавната репортерска проверка на екип на „Габрово Нюз“. За жалост обаче пилеенето на безценния воден ресурс можеше да се види в часовете преди обед и с невъоръжено око, тъй като водата продължаваше да се стича по булеварда.

Пред представител на медията граждани не скриха огорчението си от ситуацията и недоумявайки за пореден път подложиха на съмнение качеството на вложените по Водния цикъл материали, и най-голямата инвестиция от последните години в Габрово. Те с неудоволствие прогнозираха, че отново ще им се наложи да трошат автомобилите си по дупки и да стоят без вода.

Изпращайте ни Вашите сигнали за всякакви нередности на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица