Свържи се с нас

Новини

Ремонтират и осъвременяват Историческия музей в Габрово

Published

on

Община Габрово подаде за оценка проектно предложение за ремонт, оборудване, нова експозиция и създаване на съвременни условия в Регионалния исторически музей, който е недвижима културна ценност от национално значение. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрация на кмета.

Кандидатстването е по процедурата за развитие на туристически атракции на оперативната програма за региони в растеж 2014-2020 г. Ако проектът бъде одобрен, се предвиждат ремонтно-реставрационни дейности по покрива и мансардния етаж, покривното осветление, подмяна на дограмите, цялостно вътрешно пребоядисване, частично изкърпване на компрометираните мазилки на всички етажи в музея.

снимка: Община Габрово, Архив

Фасадите ще се пребоядисат, повтаряйки съществуващите цветове. Благодарение на ремонта, след като се подобри температурният режим и спрат течовете и разрушаването на стените, залата за събития и предвиденият център за работа с деца ще могат да се ползват целогодишно.

Планирано е обновяване на оборудването на експозиционните площи и закупуване на техника за конферентния салон. Посетителите ще могат да ползват двуезичен дигитален гид за историята на всеки експонат, ще бъдат поставени и информационни табели.

Предвиден е 3D принтер за изработване на музейни сувенири, ще има и нов щанд за рекламни материали. В експозицията за османския период атракции са 3D екрани с наслагване на стъкла, които ще показват габровските дервентджии и габровка в сокай.

Чрез специално холограмно изображение на стъкло посетителят ще може да се заснеме с ефектното сокайно забраждане. 3D екран с наслагване на стъкла ще пресъздава и отбраната на Шипченския проход от българските опълченци. Мултимедия за 3D прожекция ще представя възрожденски дюкян с вграден оригинален шкаф с непознати габровски стоки, които ще бъдат отваряни, докосвани и разгадавани.

снимка: РИМ – Габрово

Друга атракция ще позволи на посетителя да се качи на емблематичната сграда „Парахода“ на индустриалеца Пенчо Семов и да го управлява. Предвижда се доразвиване на постоянната експозиция „Габрово и габровци“. Културните ценности ще бъдат представени в модерни витрини с реактивни стъкла за увеличение на образа, с подходящо осветление, реквизит и текстове.

Атракция в експозицията с археологически ценности ще е прожекция за праисторическите обитатели на пещерата Бачо Киро. Ще бъде обособен кметски кабинет с възможност за посетителите да се заснемат в ролята на кмет.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Дечковата къща, която е част от Историческия музей, ще бъде газифицирана и ще се осигури достъпна среда за хората с увреждания чрез две мобилни рампи. На първия етаж в сградата ще се обособи и ретро кафене.

Прогнозната стойност на проекта „РИМ-Габрово – познание, участие, преживяване“ е 1 615 008,40 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 365 008,40 лв., а 250 000 лв. трябва да бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата.

Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години. Според насоките за кандидатстване по процедурата общият предвиден размер на безвъзмездната финансова помощ е 98 530 686,39 лв.

Подборът е конкурентен, като проектите се разглеждат по реда на подаването им. Към момента заявеният за предоставяне ресурс е достигнал 54,6% от предвидения, уточняват от Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица