Свържи се с нас

Новини

Студенти от университета на посещение в ОИЦ – Габрово

ОИЦ – Габрово представи пред студенти от ТУ – Габрово възможностите на оперативната програма за развитие на човешките ресурси.

Published

on

Студенти от 3 курс, в специалност „Социални дейност“ на Технически университет – Габрово, посетиха Областен информационен център – Габрово, за да се запознаят с възможностите, които предоставя Оперативната програма за развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 в областта на социалната работа, социалната защита и доставката на социални услуги.

В срещата си бъдещите висшисти получиха знания за приоритетните оси на програмата, по която се предоставя финансиране на проектен принцип в жизненоважни сфери за всеки български гражданин, като подобряване достъпа до трудова заетост и качеството на работните места, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

снимка: ОИЦ – Габрово

Студентите се запознаха и с проектите в социалната сфера, по които се работи в Община Габрово. Интерес за тях бе да научат повече за патронажната грижа по домовете за възрастни хора, както и за преустройството на четири етажа в сградата на бившия Дом за медико-социални грижи за деца в кв. „Велчевци“ (дом „Майка и дете“) с цел да бъдат създадени два центъра за социални услуги за възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с деменция.

Обърнато бе внимание и на европейските проекти, насочени към грижи за децата, по какъвто работи Комплекс са социално-здравни услуги за деца и семейства в габровския квартал „Христо Ботев“, както и продължаващата от 2015 г. „Приемна грижа” – социалната услуга, която дава възможност за осигуряване на сигурна и безопасна семейна среда за определен период от време на децата в риск.

снимка: ОИЦ – Габрово

В заключение възпитаниците на габровското висше техническо училище споделиха впечатленията си от ниското възнаграждение на работещите в социална сфера.

Те изразиха надеждите си, че през следващия програмен период 2021 – 2027 г. чрез очаквания по-голям бюджет на оперативната програма за развитие на човешките ресурси ще се постигне устойчив ефект в предоставянето на най-търсените и необходими социални услуги, развитие на социалното предприемачество, качество и ръст на заетите в социалната сфера и по-справедливо заплащане на техния труд.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица