Свържи се с нас

Новини

Ремонтират пропадналия участък в прохода Шипка

Published

on

7 938 000 лв. с ДДС са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ по програма „Аварийни ремонти“ за трайно укрепване на пропадането на пътя Габрово – Шипка, става ясно от отговор на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

На въпрос на народния представител от БСП – Габрово Кристина Сидорова кога ще бъде извършен ремонт на Шипченския проход, защото и към днешна дата на пътя има пропадания, асфалтовата настилка е компрометирана и е предпоставка за ПТП, министър Аврамова заяви, че след направена справка в Регистъра на свлачищата на Република България е установено, че в компрометирания участък на републикански път „Габрово – Шипка – Казанлък“ не е регистрирано свлачище.

В случая се касае за пропадане на пътното платно в частта на банкета. Отнесени са бордюри и водещи ивици. Дължината на участъка с пропадането е около 10 метра, но настилката е напукана в участък с дължина около 50 м, на около 1 м от външния й ръб.

Основната причина за деформацията е преовлажняване на пътния насип от значителни количества валежи от дъжд, през последните години, интензивното снеготопене, както и динамичното натоварване от преминаващите моторни превозни средства.

От отговора на министър Аврамова до народния представител Кристина Сидорова става известно още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела незабавни действия за краткосрочни мерки за осигуряване на пътната безопасност.

В засегнатия участък е изградена преграда от чували с пясък, поставени са бализи и предпазна лента. Монтирана е съответната вертикална сигнализация: знаци А8 „Платно за движение, стеснено отдясно“, В26 „Забранено е движение със скорост, по-висока от означената“, в случая до 40 км/ч, и Г10 „Преминаване отляво на знака“.

Забранено е движението на камиони над 12 тона, като срокът е целогодишен. В дългосрочен план и за цялостно решаване на проблема с трайното укрепване на пътя са предприети конкретни действия.

Между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор на 23.10.2019 г. за изпълнение на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) за обект: „Трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно на републикански път I-5/Е-85 „Габрово – Шипка – Казанлък“, при км 164+150“.

Подготвено е задание за проектиране и то е утвърдено. След приключване на проучвателно-проектантските работи, изготвянето на технически проект, на базата на който ще бъдат извършени укрепителни дейности и превантивни мерки по републиканския път, след одобряването му, при предаване на проекта и комплексния доклад за оценка на съответствието и издаване на разрешение за строеж ще започнат строително-монтажни работи за трайното укрепване на пропадането.

Към момента предстои да бъде обявена открита процедура, съгласно Закона за обществените поръчки, за изпълнение на строителен надзор на обекта. Общата стойност на обекта е 7 938 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ по програма „Аварийни ремонти“.

Предвижданията са през втората половина на 2020 г. да започнат реалните строителни дейности, отговаря до депутата от левицата регионалният министър Аврамова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Започва ремонтът на моста край Дряновския манастир

Вижте как ще изглежда новото мостово съоръжение, свързващо Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро.

Published

on

Мостът при Дряновския манастир беше разрушен от наводненията през юни месец миналата година.

След получено финансиране от страна на държавата и изготвяне на проект, съгласуван с всички институции, ремонтът ще започне в началото на юли месец.

Мостът, който свързва Дряновския манастир с пещерата „Бачо Киро“. Визуализация: Община Дряново

Кметът на Дряново Трифон Панчев представи визуализацията на проекта на моста, който свързва манастира с пещерата „Бачо Киро“ и туристическите маршрути в региона.

„Надявам се скоро хиляди туристи да посетят нашата прекрасна община и да си направят красиви снимки за спомен на новия мост“, сподели в социалната мрежа кметът Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи

Published

on

Проверка по обезопасяване на басейна в Плачковци и неохраняемите водни площи бе извършена в средата на тази седмица.

Комисия в състав: председател – Михаил Йорданов Минчев – гл.специалист „ПБЗН” в Община Трявна и членове инсп.Донка Бойчева – Представител на РЗИ – Габрово, Тотка Христова Димитрова – Председател на ОбС на БЧК-Трявна, п.инсп. Владимир Георгиев – РУ Полиция – Трявна и инсп. инж.Стоян Рачев Стоянов – РС „ПБЗН”- Трявна, обходи открития градски басейн в Плачковци и възможните места за нерегламентирано къпане.

При проверката на басейна комисията не е установила нарушения. Той ще започне да функционира от събота, 6 юни, с разрешение на Комисията за водноспасителна дейност.

снимка: Община Трявна

Възможните места за нерегламентирано къпане са: водоемът в близост до SOS „Детско селище” – Трявна; микроязовир „ Трявна“; водната площ „Яза“; водната площ „Черпи вир“; и водна площ „Минкин бат“.

На посочените обекти има поставени табели, указващи забраната за къпане. Всички условия са спазени.

Дежурните екипи на полицията и специалистите по опазване на чистотата на териториите и контрол на общинските наредби към Община Трявна ще извършват по време на дежурство периодични проверки на бреговата ивица за направени нарушения. При констатиране на такива, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първо класиране за първокласниците приключи

Published

on

Триста петдесет и три деца са класирани на първо класиране за прием в първи клас в училищата на община Габрово, информираха от администрацията на кмета.

Тринадесет деца не са класирани, като причината за това е, че при кандидатстването е посочено само едно училище.

Обявените места за първокласници са 422. Резултатите от класирането може да видите оттук.

Записването в първи клас ще се проведе от 8 до 10 юни, а на 11 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране.

Системата ще се отвори за регистрации на нови заявления на 12 юни. Във второ класиране могат да участват неучаствали в първо класиране деца и да бъдат редактирани заявления на некласираните на първо класиране.

Графикът на дейностите по приема можете да следите в линка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица