Свържи се с нас

Новини

Ремонтират пропадналия участък в прохода Шипка

Published

on

7 938 000 лв. с ДДС са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ по програма „Аварийни ремонти“ за трайно укрепване на пропадането на пътя Габрово – Шипка, става ясно от отговор на Министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

На въпрос на народния представител от БСП – Габрово Кристина Сидорова кога ще бъде извършен ремонт на Шипченския проход, защото и към днешна дата на пътя има пропадания, асфалтовата настилка е компрометирана и е предпоставка за ПТП, министър Аврамова заяви, че след направена справка в Регистъра на свлачищата на Република България е установено, че в компрометирания участък на републикански път „Габрово – Шипка – Казанлък“ не е регистрирано свлачище.

В случая се касае за пропадане на пътното платно в частта на банкета. Отнесени са бордюри и водещи ивици. Дължината на участъка с пропадането е около 10 метра, но настилката е напукана в участък с дължина около 50 м, на около 1 м от външния й ръб.

Основната причина за деформацията е преовлажняване на пътния насип от значителни количества валежи от дъжд, през последните години, интензивното снеготопене, както и динамичното натоварване от преминаващите моторни превозни средства.

От отговора на министър Аврамова до народния представител Кристина Сидорова става известно още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е предприела незабавни действия за краткосрочни мерки за осигуряване на пътната безопасност.

В засегнатия участък е изградена преграда от чували с пясък, поставени са бализи и предпазна лента. Монтирана е съответната вертикална сигнализация: знаци А8 „Платно за движение, стеснено отдясно“, В26 „Забранено е движение със скорост, по-висока от означената“, в случая до 40 км/ч, и Г10 „Преминаване отляво на знака“.

Забранено е движението на камиони над 12 тона, като срокът е целогодишен. В дългосрочен план и за цялостно решаване на проблема с трайното укрепване на пътя са предприети конкретни действия.

Между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор на 23.10.2019 г. за изпълнение на проучвателно-проектантски работи и строителство (инженеринг) за обект: „Трайно укрепване на проявени деформации на пътното платно на републикански път I-5/Е-85 „Габрово – Шипка – Казанлък“, при км 164+150“.

Подготвено е задание за проектиране и то е утвърдено. След приключване на проучвателно-проектантските работи, изготвянето на технически проект, на базата на който ще бъдат извършени укрепителни дейности и превантивни мерки по републиканския път, след одобряването му, при предаване на проекта и комплексния доклад за оценка на съответствието и издаване на разрешение за строеж ще започнат строително-монтажни работи за трайното укрепване на пропадането.

Към момента предстои да бъде обявена открита процедура, съгласно Закона за обществените поръчки, за изпълнение на строителен надзор на обекта. Общата стойност на обекта е 7 938 000 лв. с ДДС. Средствата са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ по програма „Аварийни ремонти“.

Предвижданията са през втората половина на 2020 г. да започнат реалните строителни дейности, отговаря до депутата от левицата регионалният министър Аврамова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица