Свържи се с нас

Новини

Новият бюджет не решава проблемите на Габрово и хората, считат от БСП

Published

on

„Новият бюджет на Габрово не решава основните проблеми на града и хората“, заявиха представителите на групата общински съветници от БСП и АБВ в местния парламент.

„Приетата преди дни финансова рамка на общината за 2020 година е пасивен и консервативен бюджет, в който не са отразени основните проблеми. Липсват приоритетите в него“, са категорични от левицата.

Според левицата липсват идеи за приоритетни политики и бюджетът е разработен на принципите: „Продължение на досегашното“, „Всеки да се спасява, както може“ и „Нищо, но от сърце“.

Освен това не е отразен и най–големият проблем на Габрово – демографската катастрофа. Броят на ражданията е в пъти по-малък от броя на починалите наши съграждани.

Предложенията на БСП за премахване на месечните такси за детски ясли, детски градини, како и за млечната кухня отново не бяха приети, а в другите общини на страната масово го правят.

От левицата считат още, че в Бюджета има достатъчно възможности за финансиране и реализацията на техните предложения. Макар те да не са големи, но са жестове най-вече към младите семейства, избрали да отглеждат децата си в Габрово.

Общата сума на годишния общински бюджет се повишава с 6 милиона лева, като половината от тях са от държавната субсидия за заплати, а другата половина – от повишаването на местните данъци и такси в края на 2019 г.

От представената по време на заседанието на Общински съвет – Габрово таблица с разходите не става ясно как приоритетно са разпределени тези средства. Отхвърлено за пореден път беше и предложението за „Културен чек“, което по никакъв начин не нарушава макрорамката на бюджета, обясниха още от левицата.

„Нашето предложение е да бъдат заложени средства от бюджета за култура, които под формата на ваучери да се дават на габровските абитуриенти, за да посещават габровски културни институти“, коментираха за пореден път от БСП. „Парите пак остават в Габрово, но нашите деца са стимулирани да вдъхнат още живот на габровската култура. А и да се възпитават в родолюбие и уважение към традициите“.

Символична е сумата за младежки дейности – едва 30 000 лв. Как да се стимулира младежката активност и творчество със сума, приличаща на подаяние, недоумяват още социалистите. „Или за управляващите от ГЕРБ младите хора са някаква друга категория габровци, които не заслужават внимание и насърчение. И за тази година не са достатъчно заложените средства дори за гробищните паркове, та габровци да могат без притеснения да изпращат близките си в последния им път.“

Липсва приоритетно финансиране и на другия тежък проблем – как да се подобрят обществения транспорт, транспортната схема, организацията на движението в Габрово, обявиха още от БСП и АБВ. Как да се използват ефективно постъпленията от наложената от мнозинството „Синя зона” в града. А и тя е без ясна концепция и няма да реши проблемите, свързани с паркирането в централната градска част. Напротив, може да ги задълбочи, защото не е осигурена с редовен и точен градски транспорт, с изграждането на обществени паркинги, за които не са заделени средства. В резултат ще се провокират нови конфликти. Крайно недостатъчен е и финансовият ресурс за подпомагане на „Общински пътнически транспорт”. Фирмата е пред колапс – автобусите са стари, липсват кадри, наблюдава се неизпълнение на курсовете, заложени в разписанието. В същото време ОПТ е с огромни задължения и няма никаква идея за неговото бъдеще. Налице са поредните обещания за нови автобуси, но не е ясно ще ги има ли през тази година.

Не е ясно работи ли се по нова транспортна схема, търси ли се мнението на хората, ще се подобри ли обслужването или напротив, габрови напразно ще чакат по спирките. Освен това в новата годишна инвестиционна програма се твърди, че ще бъде обърнато внимание на инфраструктурата в кварталите и малките населени места. Но пак парите за селата са нищожни, цели квартали отново са забравени от Бюджета, предложенията и подписките на гражданите пак не са взети под внимание.

Незаслужено са пренебрегнати и публично-частните партньорства, за тях са заделени едва 20 000 лв., а с този механизъм могат да бъдат решени много от проблемите на кварталите и селата.

В новия Бюджет на Община Габрово за 2020 г. на практика е заложено пасивно управление на общинската собственост. Няма свежи идеи, не се търсят инвеститори. Разчита се някой сам да дойде.

Липсва конкретна политика за общинските жилища, които не се стопанисват добре, а нуждаещите се са все повече. Приходите от собственост са малко, но не се търси увеличаването им.

За пореден път няма идеи и предложения за бъдещето на многото пустеещи сгради, които се рушат. Само едно е ясно и конкретно – ликвидираха се окончателно радиопреносната мрежа и радиоточките, заключиха от БСП и АБВ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица