Свържи се с нас

Култура

Проектът за обновяване на „Етър“-а е подаден за оценка

Published

on

Община Габрово подаде за оценка проектно предложение за обновяване, реставрация, консервация и създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Кандидатстването е по процедурата „Развитие на туристически атракции“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ако проектът бъде одобрен, се предвижда създаването на модерна експозиционна площ в най-голямата сграда в музея – Кръстник Колчовия хан, където сега се помещава администрацията.

Там ще се осигури достъп за хора с увреждания и ще бъде изградена липсващата вътрешна връзка между етажите.

снимка: РЕМО „Етър“, Архив

Предвиден за цялостен ремонт е създаденият през 1981 г. хотел „Странноприемница“. Базата трябва да придобие съвременен вид с обновена хотелска част, конферентен център и стаи за администрацията на музея.

Заложена е реставрация и консервация на 10 обекта и съоръжения, задвижвани с вода. Ще се подменят амортизираните луминисцентни лампи с архитектурно-художествено осветление на експозициите, алеите и фасадите.

снимка: РЕМО „Етър“, Архив

Къщите по чаршията ще претърпят освежителен ремонт. Оранжерията за цветя и декоративни храсти ще бъде преустроена. На територията на музея ще се осигурят достатъчно тоалетни, включително за хора със специални нужди и за деца. Към тях ще бъдат монтирани малки пречиствателни съоръжения.

Предвижда се обновяване и оборудване на неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие. Чрез съвременни средства, но запазвайки автентичната атмосфера на „Етър“-а, ще бъдат представени изчезнали вече занаяти.

Музейният детски обучителен център ще бъде изграден наново и съобразен с цялата архитектура на „Етър“-а. Центърът ще се разшири и ще се разнообразят възможностите за работа с деца по народно творчество.

Проектът предвижда създаване на разглобяема сцена на открито, която ще предоставя професионални условия за сценични изяви и удобство за публиката. Сградата на бившето училище в кв. „Етъра“, която е предоставена за стопанисване на музея, ще бъде изцяло ремонтирана.

В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, дворът ще стане място за изяви на различни творци. В сградата ще се позиционират фондохранилищата на културната институция.

В района на музея е предвидено изграждане на паркинги, които да улеснят достъпа на посетителите. За хората с увреждания ще бъдат закупени две електрически колички, с които ще могат да разглеждат експозициите по чаршията, както и микробус за придвижване до съпътстващата инфраструктура.

Ще бъдат монтирани и много информационни табели в района на музея, в град Габрово и на ключови места по пътищата на страната. Заложени са и редица дейности за подобряване уменията на персонала и на майсторите-занаятчии.

Прогнозната стойност на проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“ е 9 779 150 лв. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6 679 150 лв., а 3 100 000 лв. трябва да бъдат осигурени чрез инвестиционен кредит съгласно изискванията на програмата.

Срокът за изпълнение на дейностите е 2 години. Според насоките за кандидатстване по процедурата общият предвиден размер на безвъзмездната финансова помощ е 98 530 686,39 лв.

Подборът е конкурентен, като проектите се разглеждат по реда на подаването им. Към момента заявеният за предоставяне ресурс е достигнал 54,6% от предвидения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Уикенд в картинки в Трявна

Published

on

„Уикенд в картинки“, организиран от Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” се състоя през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” – Трявна.

През двата дни най-малките се забавляваха заедно със смърфовете, които им помагаха да рисуват и оцветяват любими герои, да си направят карнавални маски и да изработят солнички.

На щанда на издателството всички посетители имаха възможността да се запознаят с детски книжки и комикси.

В съботната вечер се състояха срещи-дискусии с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България и Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България, а в неделя учениците от НГПИ „Тревненска школа“ обсъдиха с Тодор Христов и представители на издателството бъдещ съвместен проект за създаване на комикс.

В рамките на събитието бе организиран и конкурс за комиксова рисунка. Рисунките бяха оценени от Тодор Христов.

Първо място в конкурса за комиксова рисунка е за Стефан Василев от Велико Търново. Второ място печели Дебора Григорова, а трето място – Виктор Василев.

Артлайн Студиос реши да присъди специална награда и за Вероника Жекова от Бургас.

Тодор Христов избра победителите след дълъг размисъл и поощрява всички да продължават да творят и да се развиват. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

Идеята на събитието „Уикенд в картинки“ е то да се разраства и да се превърне в традиционно за Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица