Свържи се с нас

Новини

Ремонтират АГ-отделението на болницата в Габрово

Published

on

Отделението по Акушерство и гинекология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово ще бъде изцяло ремонтирано и обновено. Добрата новина съобщи изпълнителният директор на габровската болница д-р Нели Савчева в Деня на родилната помощ, по известен като Бабинден, който бе отбелязан днес (21 януари).

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Д-р Нели Савчева обяви, че стартира подготовката за процедура за ремонт на цялото отделение, като по думите й ремонтните дейности се очакват да приключат до края на годината. Тя изрази надежда, че след завършване на цялостния ремонт отделението ще стане най-доброто в болницата, превръщайки се в предпочитано място за родилките.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Това е най-щастливото отделение, в което се дава началото на човешкия живот. Но понякога е и най-стресовото, защото в даден момент колегите трябва да вземат решения за два живота. Считам, че винаги са го правили по най-добрия начин и заслужават да имат едно прекрасно отделение, за да работят с желание“, заяви по случай днешния празник в емоционалното си слово д-р Нели Савчева.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ изказа своята благодарност на колегите си за професионализма и усърдната работа, изискваща много саможертви, енергия и себеотдаденост. Пожела им здраве, дълголетие и с достойнство да работят професията си.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гости на отбелязването на Деня на родилната помощ в Габрово бяха народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, областният управител на Габрово Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, които уважиха празника и поздравиха екипа на Акушеро-гинекологиното отделение.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Традицията да бъдат измити ръцете на лекарите в отделението от жена, която е родила детето си наскоро и тази година бе спазена. Най-опитната акушерка в болницата на свой ред нарече благословия за много новородени, които да идват лесно на бял свят. Акушерката Димитрова се избърса в дрехата на една от присъстващите жени, която според поверието, също ще се сдобие с рожба.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На празника в габровското родилно отделение специално място беше отделено на Алис, първото бебе на 2020 г., родено на 1 януари, и малкият Радослав, който днес, заедно с неговата майка бяха изписани.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg
Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Малката дама е проплакала на 1 януари в 19:45 часа, тежи 3,300 кг и е висока 50 см. Тя е и първородното дете в семейството. Радослав като един истински юнак тежи цели 3,600 кг. Той има по-голям батко, който беше най-развълнуваният в днешния ден. Майката на Радослав помогна на акушерката да измие ръцете си. Бебетата бяха дарени с подаръци от директора на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, кмета и областния управител, като с пожелания към тях се включиха още и народните представители.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Бъдещият ремонт на АГ-отделението беше финансово подкрепен със сумата от 3 200 лв., събрани от инициативата „Дързостта да бъдеш първи“, а дарението връчи областният управител Невена Петкова, като чрез акта бе даден старт на кампанията по набиране на средства за ремонт и закупуване на оборудване. Подкрепа за обновяване на родилното декларира и кметът Таня Христова, която заяви, че Община Габрово ще подпомогне каузата. Христова предрече, че годината ще е мирна и успешна, тъй като първото бебе е момиче, а също така в живота ни ще има баланс, тъй като изписаното на днешния ден бебе е момче. Пожела им да бъдат здрави и да носят радост.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Началникът на АГ-отделението д-р Анчев представи информация относно раждаемостта в габровската болница, от която стана ясно, че миналата година са се родили по-малко деца. Техният общ брой е 309, което е по-малко с около 50 бебета от предходната 2018 г.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Д-р Анчев отчете, че спадът на този показател се дължи на демографските проблеми в региона, както и на това, че приблизително 100 жени са предпочели да родят своите деца на други места в страната, заради сегашните условия в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 110 са децата, родени чрез секцио през 2019 г., а детската смъртност през миналата година е 0%.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

980 са пациентите, преминали през отделението през 2019 г. Около 850 са оперативните намеси, съобщи още завеждащият АГ. Той изрази надежда, че следващият Ден на родилната помощ в Габрово през 2021 г. ще бъде посрещнат в обновено и модерно отделение, чиито състав ще бъде подмладен, отчитайки по-голям брой новородени.

Музикален поздрав към всички присъстващи на Празника отправиха възпитаниците на г-жа Стоева: Вики, Петър и Божидар Кържин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица