Свържи се с нас

Новини

Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев, създаде фондация „Радетел“

Published

on

В навечерието на 185-та годишнина от създаването на Габровското училище д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създаде фондация „Радетел“.

Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство

Основната цел на организацията е да подкрепя младите хора да изучават историята на образованието и културата в родния си град, в училището, в семейството, да научат повече за хората, които са допринесли за развитието на просветата и културата на страната, съобщи вчера, 14 януари, на празника д-р Сербинова, която живее със семейството си в Калифорния.

Дейността на фондацията ще бъде свързана и с родолюбивите инициативи, които правнучката на Рашеев подкрепяше досега финансово, свързани с духовното и културно наследство на региона.

Преди повече от четири години тя се запознава с директора на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц, с преподавателите по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова и заедно организират училищен конкурс, посветен на Рашеев.

Миналата година второто издание се превърна в междуучилищна надпревара, на тема „Познавам ли историята на моето училище и неговите благодетели”, и привлече 23 участници от 6 училища.

„Надявам се тазгодишното издание на конкурса да привлече повече учебни заведения. Имам подкрепата на гимназията и на хората, с които се срещам (Архиерейското наместничество, ХГ „Христо Цокев”, Национален музей на образованието). Вярвам, че със създаването на фондацията ще е възможно да разширим обхвата на дейността си и да продължим да развиваме идеите, заложени от Одеското българско настоятелство. Искрено се надявам дейността на фондацията да бъде подкрепена от обществеността“, каза още д-р Сербинова.

д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създала фондация „Радетел“

От името на новоучредената фондация вчера в Националната Априловска гимназия се получи поздравителен адрес, в който се казва:

„Уважаеми г-жо Рачевиц, преподаватели и ученици,
Приемете моите най-сърдечни благопожелания по случай празника на Априловската гимназия. Открита преди 185 години по идея на Васил Априлов със средствата на родолюбци като Палаузови и Рашееви, поддържана през годините от даренията на габровците, обединени в Одеското българско настоятелство, Априловската гимназия винаги е била огнище на нови идеи, еталон за по-късно възникналите български училища.

Уважаема г-жо Рачевиц, скъпи учители, Във времена, в които учителската професия е все по-трудно да бъде упражнявана, вашата педагогическа работа, висок професионализъм, системност и последователност в работата, вашето грижовно отношение към учениците водят до прекрасните достижения, показвани от вашите възпитаници на национално и международно ниво. Благодарение на вас гимназията успешно продължава идеите на основателите.

Драги ученици, вие сте благословени да получавате образование в институция с такава богата история, където са се учили много бележити българи. Надявам се да представите своите знания и разбирания на Третия регионален конкурс „Познавам ли благодетелите и радетелите на моето училище“, който тази година ще бъде под егидата на Фондация „Радетел“. Пожелавам на всички да сме здрави, упорити, когато се налага, инатливи за добро, да сме окрилени от любовта към знанието и прогреса. Да пазим постигнатото, да продължим една мисия, която успя да сбере хора с различни възгледи и ги накара да гледат в една посока – утрешна България.

Честит празник!!!
Искрено ваша,
Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Д. Рашеев
.

*Статия, публикувана в бр.9 (6807), сряда, 15 януари 2020г., във вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица