Свържи се с нас

Новини

Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев, създаде фондация „Радетел“

В навечерието на 185-та годишнина от създаването на Габровското училище д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създаде фондация „Радетел“.

Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство

Основната цел на организацията е да подкрепя младите хора да изучават историята на образованието и културата в родния си град, в училището, в семейството, да научат повече за хората, които са допринесли за развитието на просветата и културата на страната, съобщи вчера, 14 януари, на празника д-р Сербинова, която живее със семейството си в Калифорния.

Дейността на фондацията ще бъде свързана и с родолюбивите инициативи, които правнучката на Рашеев подкрепяше досега финансово, свързани с духовното и културно наследство на региона.

Преди повече от четири години тя се запознава с директора на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц, с преподавателите по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова и заедно организират училищен конкурс, посветен на Рашеев.

Миналата година второто издание се превърна в междуучилищна надпревара, на тема „Познавам ли историята на моето училище и неговите благодетели”, и привлече 23 участници от 6 училища.

„Надявам се тазгодишното издание на конкурса да привлече повече учебни заведения. Имам подкрепата на гимназията и на хората, с които се срещам (Архиерейското наместничество, ХГ „Христо Цокев”, Национален музей на образованието). Вярвам, че със създаването на фондацията ще е възможно да разширим обхвата на дейността си и да продължим да развиваме идеите, заложени от Одеското българско настоятелство. Искрено се надявам дейността на фондацията да бъде подкрепена от обществеността“, каза още д-р Сербинова.

д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създала фондация „Радетел“

От името на новоучредената фондация вчера в Националната Априловска гимназия се получи поздравителен адрес, в който се казва:

„Уважаеми г-жо Рачевиц, преподаватели и ученици,
Приемете моите най-сърдечни благопожелания по случай празника на Априловската гимназия. Открита преди 185 години по идея на Васил Априлов със средствата на родолюбци като Палаузови и Рашееви, поддържана през годините от даренията на габровците, обединени в Одеското българско настоятелство, Априловската гимназия винаги е била огнище на нови идеи, еталон за по-късно възникналите български училища.

Уважаема г-жо Рачевиц, скъпи учители, Във времена, в които учителската професия е все по-трудно да бъде упражнявана, вашата педагогическа работа, висок професионализъм, системност и последователност в работата, вашето грижовно отношение към учениците водят до прекрасните достижения, показвани от вашите възпитаници на национално и международно ниво. Благодарение на вас гимназията успешно продължава идеите на основателите.

Драги ученици, вие сте благословени да получавате образование в институция с такава богата история, където са се учили много бележити българи. Надявам се да представите своите знания и разбирания на Третия регионален конкурс „Познавам ли благодетелите и радетелите на моето училище“, който тази година ще бъде под егидата на Фондация „Радетел“. Пожелавам на всички да сме здрави, упорити, когато се налага, инатливи за добро, да сме окрилени от любовта към знанието и прогреса. Да пазим постигнатото, да продължим една мисия, която успя да сбере хора с различни възгледи и ги накара да гледат в една посока – утрешна България.

Честит празник!!!
Искрено ваша,
Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Д. Рашеев
.

*Статия, публикувана в бр.9 (6807), сряда, 15 януари 2020г., във вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Акция „наркотици“ в районите около училища в Севлиево

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, е била проведена от 13 до 19 януари в Севлиево, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В хода на акцията и полицейските действия били проверени 429 моторни превозни средства, 663 души, шест училища, два градски парка и 3 нощни заведения.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

По отношение на престъпленията, свързани с наркотици, от пресцентъра на полицията съобщиха още и за арестуван 23-годишен габровец, но при специализирана операция в областния град.

Белезниците на ръцете му щракнали в събота вечерта, около 21.50 часа на улица „Никола Василиади“ в Габрово. Тогава полицейски служители извършили проверка на 23-годишния жител на града, като при извършените процесуално-следствени действия било установено, че младият мъж придобил и държи в себе си „свивка“ от станиол.

Тя съдържала суха зелена листна маса, която при направения на място полеви наркотест дала характерна реакция и оцветяване на наркотичното вещество марихуана. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бабинден в ДГ „Ран Босилек“

Бабинден е един от големите народни женски празници. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Така празнуваха днес и децата от ДГ”Ран Босилек” – с много песни, танци и весело настроение поздравиха своите баби с празника и изказаха своята обич и признателност към тях.

Възрастните хора са най-добрите помощници в отглеждането на внуците, като им предават знания за обичаи, традиции, местна история, любими детски приказки и спомени, свързани със собствените им семейства.

снимка: Община Габрово

Децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. „Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“.

От детската градина се връчиха благодарствени грамоти за всички баби – гостували на празника, заради грижите и обичта им към младото поколение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел

Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че доста наши сънародници, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

снимка: Музей „Етър“

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица