Свържи се с нас

Новини

Посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия

Published

on

Посланикът на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили посети днес, 10 януари, Национална Априловска гимназия. Поводът за визитата в Габрово бе кампанията „Посланик за един ден“, провеждаща се в България за трета година, чийто партньор е именно Първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Придружавана от съветника към посолството г-н Вато Андгуладзе и народния представител Кристина Сидорова, посланик Лилуашвили се срещна и разговаря по повод инициативата с директора на НАГ Снежана Рачевиц.

Кампанията „Посланик за един ден“ е водещо събитие на британското посолство в София. Започнала през 2018 г., с цел да отбележи Международния ден на жената с положителен акт, инициативата се превръща в една от най-признатите и широко подкрепяни кампании.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Концепцията се развива през последните две години, а по своята същност „Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета, на възраст между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас).

Участничките могат да кандидатстват с есе, в рамките 200-250 думи, на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или с кратко видео, като ги изпратят на специално създадения сайт на инициативата, а крайният срок е 12 януари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Основните цели на инициативата са да се насърчи интересът на млади момичета от цяла България към дипломацията, като им предостави възможност да разберат какво е да бъдеш посланик и да ги окуражи да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат всички нас.

Освен да бъдат посланици за един ден в София редом с жена посланик, победителките в конкурса от цялата страна ще се запознаят и със света на многостранната дипломация. Те ще участват в двудневна програма във Виена в началото на месец март.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По време на разговора с директора на НАГ Снежана Рачевиц, посланик Лилуашвили изрази желание да намери подходящ партньор на Габрово в Грузия, с който градът ни да работи в сферите на професионалното и висше образование, програма Еразъм +, да бъде осъществен културен и туристически обмен.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Грузинският посланик се запозна с историята и традициите на НАГ, и представи пред ученици от 11 клас инициативата „Посланик за един ден“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В края на посещението си Тамара Лилуашвили остави своето послание в Книгата на Национална Априловска гимназия и получи подаръци от Снежана Рачевиц.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двама ученици спечелиха награди за Национална Априловска гимназия

Published

on

Двама ученици донесоха награди за Национална Априловска гимназия от Националния конкурс „150 години Българска Национална революция“, организиран от Общобългарския комитет Васил Левски.

Стефан Георгиев

Стефан Георгиев спечели първа награда в категорията за есе, а негов подгласник с второ място стана Християн Атанасов.

Общо трима възпитаници на НАГ – Елеонора Коларова от 10 „А“ клас, Стефан Георгиев и Християн Атанасов от 10 „В“ клас, участваха с есета в ученическия конкурс, посветени на Апостола на свободата Васил Левски, като работите и на тримата бяха допуснати до финалния кръг, който определи победителите.

Християн Атанасов

Елеонора, Стефан и Християн членуват в Клуб по интереси „Млади възрожденци“ към НАГ, с преподавателите по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Книжки с вълшебни приказки за децата в област Габрово

Published

on

Народният представител Кристина Сидорова подари на всички детски градини и ясли в област Габрово книжки с вълшебни приказки по случай Международния ден на детето – 1 юни.

Автор на книгата „Червените мишки“, съдържаща приказки за справедливостта, честността, приятелството, гордостта и други нравствени ценности, е габровската писателка и доктор по философия Мирела Костадинова.

Освен приятното четиво, предназначено за не толкова големи и не толкова малки деца, народният представител Кристина Сидорова изпрати по пощата и поздравителен адрес до директорите на детските градини и ясли в област Габрово, в който поднася приказните си поздрави за 1 юни.

„Пожелаваме детството Ви да бъде изпълнено с много щастливи моменти и безгрижни игри. Бъдете здрави и нека усмивките винаги да греят на лицата Ви! Вярвайте в чудеса и знайте, че те са навсякъде около нас.

А най-много чудеса и вълшебства има в приказките, там добрият принц винаги побеждава, малките джуджета спасяват красивите принцеси от лоши великани, животните винаги говорят на езика на хората, а накрая доброто винаги възтържествува!

Вярвайте в приказки и знайте, че всички най-красиви тайни на живота са скрити в редовете им. Затова днес аз ви подарявам книжка с приказки! Интересни, поучителни и много увлекателни!

Утре чудните „Червени мишки“ ще бъдат във вашата ясла и градина, а добрите учителки ще ви помогнат да откриете този вълшебен свят. Честит празник и приятно четене!“, пише в поздрави си Кристина Сидорова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица