Свържи се с нас

Новини

Посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия

Published

on

Посланикът на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили посети днес, 10 януари, Национална Априловска гимназия. Поводът за визитата в Габрово бе кампанията „Посланик за един ден“, провеждаща се в България за трета година, чийто партньор е именно Първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Придружавана от съветника към посолството г-н Вато Андгуладзе и народния представител Кристина Сидорова, посланик Лилуашвили се срещна и разговаря по повод инициативата с директора на НАГ Снежана Рачевиц.

Кампанията „Посланик за един ден“ е водещо събитие на британското посолство в София. Започнала през 2018 г., с цел да отбележи Международния ден на жената с положителен акт, инициативата се превръща в една от най-признатите и широко подкрепяни кампании.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Концепцията се развива през последните две години, а по своята същност „Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета, на възраст между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас).

Участничките могат да кандидатстват с есе, в рамките 200-250 думи, на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или с кратко видео, като ги изпратят на специално създадения сайт на инициативата, а крайният срок е 12 януари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Основните цели на инициативата са да се насърчи интересът на млади момичета от цяла България към дипломацията, като им предостави възможност да разберат какво е да бъдеш посланик и да ги окуражи да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат всички нас.

Освен да бъдат посланици за един ден в София редом с жена посланик, победителките в конкурса от цялата страна ще се запознаят и със света на многостранната дипломация. Те ще участват в двудневна програма във Виена в началото на месец март.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По време на разговора с директора на НАГ Снежана Рачевиц, посланик Лилуашвили изрази желание да намери подходящ партньор на Габрово в Грузия, с който градът ни да работи в сферите на професионалното и висше образование, програма Еразъм +, да бъде осъществен културен и туристически обмен.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Грузинският посланик се запозна с историята и традициите на НАГ, и представи пред ученици от 11 клас инициативата „Посланик за един ден“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В края на посещението си Тамара Лилуашвили остави своето послание в Книгата на Национална Априловска гимназия и получи подаръци от Снежана Рачевиц.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Читател: Новата отсечка от Околовръстното е опасна!

Published

on

Новата пътна отсечка, в района на квартал Радецки след големия завой преди стръмното изкачване към прохода Шипка, пусната в експлоатация в началото на юни т.г., част от Околовръстното на Габрово, е опасна за движение на автомобили. За това сигнализира читател на „Габрово Нюз“, който ни изпрати своя коментар на фейсбук страницата на медията.

По думите му сутрин рано, когато температурите са ниски, пътната настилка лесно се заледява, представлявайки реална опасност за пътнотранспортни произшествия, въпреки дълбочината на протектора на гумите, тъй като колите на практика стават неуправляеми.

Доказателство за това, че съществува реален риск за живота и здравето на хората е катастрофа, станала на въпросния участък тази сутрин, 24 ноември. Снимки от инцидента бяха споделени и в социалната мрежа от потребители на онлайн пространството.

„Пиша ви с предложение за една не много приятна тема – новият околовръстен път, който е страшно опасен и има огромна предпоставка за ПТП-та там. Пътувам редовно по този път и в неделя сутринта останах потресен от това, че беше 2 градуса и пътят беше буквално стъклен. Горният слой бе абсолютно гладък и гумите на колите нямаха никакво сцепление по него. Заледява много по-лесно и не беше опесачено абсолютно никъде!

Професионален шофьор съм и с ръка на сърцето твърдя, че това е път за убийства! Мой роднина току що е минал от там и ми каза, че има катастрофа на един от първите завои, като и той на няколко пъти е щял да се блъсне заради заледяването.

Катастрофата е на някой от първите завои, посока Шипка. Спокойно може да направите съпоставка колко сцепление има на новия асфалт, сравнено със стария асфалт след разклона, където започва пътят за Шипка нагоре. Свойствата им са на светлинни години един от друг просто!

Познавам собственик на една от фирмите, които строиха и потдържат пътя. Относно свличането няма никакъв проект за укрепване. Никога не е имало и в момента от София им е казано да оставят колкото се може маса да се свлече и само да я изгребват от пътя и канавките“, написа до „Габрово Нюз“ читателят на медия.

Каква ще бъде реакцията на компетентните институции и какво ще предприемат предстои да разберем. А дотогава апелираме всички водачи да се движат във въпросния участък с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост.

Изпращайте ни Вашите сигнали за всякакви нередности на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук, или на телефон: +359 878 993 779. Ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Срокът за набиране на преброители и контрольори се удължава

Published

on

Повторно се удължава срокът за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд.

До 27 ноември т.г., желаещите да подадат документи за преброители и контрольори могат да го направят чрез подаване на заявление по образец в деловодството на Община Габрово.

Документите за кандидатстване са достъпни на сайта на Преброяване 2021 и на администрацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Артистично послание на входа на Депото оставиха деца

Published

on

23 изключителни, артистични, изпълнени с въображение и мисъл за природата рисунки бяха създадени като част от традиционната инициатива „Арт на депото“. Автори на пъстрите и много въздействащи творби са възпитаниците на школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ с ръководител Елиза Ковачева-Цокова.

Тази година инициативата „Арт на депото“ не се проведе по традиционния начин с рисуване върху бетонната ограда на Регионалното депо, но пък това позволи да се потърсят новини възможности, които да продължат традицията.

Така се стигна до една оригинална идея, чрез която бяха създадени изключително интересни творби, а най-ярките от тях намериха място върху големия билборд на входа на депото. Децата от школа по рисуване „ЕЛИЗА АРТ“ работиха върху темата „Резервна планета Земя няма“ и пресъздадоха върху белия лист своите мисли за природата и значението на превенцията над образуването на отпадъци.

Детското въображение с точен усет, в пъстър цвят и с много талант остави изключително важно послание – да пазим планетата си чиста, да бъдем отговорни и да вземаме своите решения, водени от добри мисли.

Посланието на децата може да бъде видяно на входа на Регионалното депо за неопасни отпадъци, където е разположен големият билборд, превърнал се в платно за творчество. Оригиналните произведения на децата може да видите в онлайн изложбата оттук.

Всички млади художници получиха специални еко подаръци за участието си в инициативата. Община Габрово благодари на децата и техния ръководител Елиза Ковачева-Цокова за отговорното отношение и приетата кауза да бъдем добри към природата, опазвайки я от отпадъците.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица