Свържи се с нас

Новини

Новите по-високи данъци в Габрово влязоха в сила

Published

on

Единствената точка в дневния ред на днешното извънредно заседание на местния парламент беше второто четене на изменението и допълнението на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на община Габрово.

Основната промяна е данък недвижим имот – от 1.5 на 2.3 промила, върху данъчната оценка на недвижимия имот. Като абсолютна сума това увеличение е в порядъка между 5 и 20 лева за масовите жилища.

Такса битови отпадъци не се променя. Другата промяна е на данък придобиване на имущество, които се изисква при сделки с недвижимо имущество. Към момента той е 2 на сто, а предложението беше да стане 3 на сто.

Днес групата „Общински съветници от ГЕРБ“ предложиха намаляване на ставката, спрямо предложението на администрация, а именно вместо 3 на сто, данъкът придобиване на имущество за община Габрово да бъде 2,5 на сто.

Общинският съвет подкрепи това предложение и при възмездно придобиване на имущество, данъкът ще е 2,5 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.

Последната промяна в наредбата е на данък превозно средство. Законодателят още в началото на годината гласува нов начин за определяне на данък превозно средство, като е заложено най-вече на екологичния компонент, формиращ този данък.

Идеята за промяната е основана на „замърсителят плаща“ или въвеждане на данъчни облекчения за собствениците на автомобили, които съответстват на високите екологични стандарти и утежнения за тези, които не съответстват на такива и замърсяват околната среда повече.

Целта е новите автомобили да са с по-нисък коефициент, а на старите с по-висок. В Габрово екологичният компонент ще се определя в зависимост от екологичната категория. Като за автомобилите без екологична категория, той се увеличава с коефициент 0.20 спрямо досегашния. За най-екологичните автомобили не се предвижда увеличение.

Местният парламент подкрепи промените в Наредбата за местните данъци и такси, тя влиза в сила от 1 януари 2020г. Очакваните резултати след приемането на промените в Наредбата е да се увеличат постъпленията от собствени приходи, което ще се даде възможност Община Габрово да продължи да работи активно за удовлетворяване на нарастващите очаквания на граждани и бизнес за подобряване на инфраструктурата на територията на общината; изпълнение на социалната, културната и образователната политика; финансово подпомагане на обществения транспорт.

Планираните постъпления от предложените промени на местните данъци ще бъдат отразени в проекта на бюджет за 2020 г. на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Пивка кражба: Апаши отмъкнаха 100 кила ракия, резачка и инструменти

Published

on

Сто литра домашна ракия, бензинов моторен трион и куфар с инструменти отмъкнаха апаши, проникнали в къща в дряновското село Царева ливада.

Престъплението било извършено чрез използване на неустановено техническо средство, през периода от 22 март до 3 април, когато неизвестен извършител се промъкнал в жилищната сграда и прилежащ гараж, находящи се в бившия стопански двор на селото.

След като взломили входни врати и прозорец крадците се намъкнали в къщата, откъдето задигнали своята плячка. Шокираният собственик за откраднатото узнал едва в петък, 3 април, в късния следобед и незабавно подал сигнал за криминалното деяние.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство. Разследването на случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Севлиевските криминалисти работят по разкриване извършителя на кражба на моторни трион и коса от стопанска постройка в имот, находящ се в село Добромирка, собственост на 42-годишен гражданин от Велико Търново.

По първоначални данни, престъплението е било извършено в периода от 11.00 часа на 2 април до около 11.00 часа на 3 април, от неизвестен извършител, който проникнал в постройката, след като е взломил входната ѝ врата.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство. Разследването на случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Автокрадци задигнаха кола в центъра на Габрово

Published

on

Автокрадци успяха да задигнат лек автомобил, паркиран на улица „Софроний Врачански“ в центъра на Габрово.

Посегателството е било извършено през периода от 16.00 часа на 30 март до около 10.00 часа на 3 април, информираха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Собственик на задигната кола е 66-годишен габровец, който в петък преди обед установил, че превозното му средство било противозаконно отнето и незабавно подал сигнал за престъплението.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха четвъртия безотговорен, избягал от карантина

Published

on

36-годишен габровец е четвъртият в областта, поставен под домашна карантина с предписание на РЗИ, който не бе открит на адреса си. Срещу него вече е започнато досъдебно производство.

В петък, около 14.30 часа, при извършена проверка на адрес, полицейски служители не успели да открият габровеца, за когото установили, че е напуснал дома си, с което е нарушил предписанието и осъществил състава на чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

За нарушението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Разследването по случая се провежда под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Припомняме, че това е четвъртият случай в област Габрово на избягал от домашна карантина от началото на извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

През миналата седмица, от 30 март до 3 април, 34-годишен дряновец, 42-годишен габровец и 22-годишен от севлиевското село Шумата също пренебрегнаха въведените противоепидемични мерки в борбата със заразата, а преди тях 45-годишна жена от село Петко Славейков бе първият подобен случай.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица