Свържи се с нас

Икономика

Все повече хора се доверяват на сайтове за обяви – Базар БГ

Published

on

В последните години интернет търговията набира все повече скорост и за много хора е лесен и удобен начин да пазаруват. Напоследък все повече хора се доверяват на сайтове за обяви като един от най-предпочитаните е сайтът Bazar.bg. Дали ще купуваме подаръци за коледа, ще потърсим дрехи, козметика или спортни принадлежности, а ако нямаме време да отскочим до магазина, може дори да си напълним виртуалната кошница с хранителни продукти и само след час – два тя да се материализира пред вратата ни. Изобщо интернет ни отваря много нови възможности, дава ни достъп до съвсем нов свят и да се докоснем до неща, които допреди няколко години бяха немислими.

Освен това, пазарувайки през интернет нямаме никакви ограничения за работно време или ден. Седнали пред компютъра може да разглеждаме до безкрай, да сравняваме, да преценим на спокойствие, дали покупката си заслужава. И всичко това, без около нас да се навъртат досадни продавачи, които да ни питат „Харесахте ли нещо?“, „Искате ли да пробвате?“, „Ще го купите ли?“. Друго предимство на онлайн пазаруването е, че няма да се блъскате с всички, които са се втурнали да пазаруват, особено около празниците, няма да се притеснявате, че навън е киша или вали, че няма къде да паркирате или че градският транспорт закъснява. Просто се само вие, компютъра и магазина. И всичко това в комфорта на дома ви или в офиса, а може би и в любимото кафене. Няма значение, изборът е ваш – когато и където си пожелаете!

И ако доскоро към онлайн пазаруването у нас се подхождаше в голяма доза предпазливост и едно наум, пред факта, че българите трудно преодоляват нагласата, че купуването на стоки по интернет не е сигурно и крие много рискове, сега се наблюдава все по – широкото отваряне на потребителите. Старото мислене, че не мога да си купя дреха, защото робувам на принципа „око да види, ръка да пипне“ в традиционните търговски обекти, започва да отшумява и се развенчава.

Изводът, че пазаруването по интернет има повече предимства, отколкото недостатъци, доведе и до все по – голям бум в сайтовете за обяви. Все повече хора се обръщат към тях, за да пазаруват, да купят изгодно употребявани или нови вещи или просто да намерят услуга, от която в момента имат нужда.

Когато купуват стока или услуга през сайт за обяви, потребителите трябва да знаят, че като граждани на Европейския съюз родното ни законодателство е в синхрон с това в Европейския съюз и правата на купувачите са защитени. И един интересен факт, ако пазарувате през интернет сайт, вашите права са по – защитени, отколкото ако го правите във физически магазин.

Освен това, когато поръчате стока през интернет, но по една или друга причина, тя не ви върши работа, може да бъде върната в 7-дневен срок, без да е нужно да давате обяснение защо я връщате. Така, когато си купите, например, дреха, на екран тя изглежда по един начин, но установите, че на вас не ви стои добре, цветът не е това, което сте очаквали или не сте улучили размера, просто попълвате обратна разписка и я изпращате към търговеца. Той от своя страна е длъжен да ви възстанови сумата, която сте платили, ако покупката е направена с карта.

В случай, че не желаете да пазарувате с карта или нямате такава, много магазини предлагат и наложен платеж и т.нар услуга преглед на поръчката. Получавайки стоката, виждате я, решавате дали ви удовлетворява или не и я връщате или плащате.

Когато пазарувате в интернет обаче, важно правило е да го правите само през доверени сайтове. Често ни излиза реклама на сайтове, които се намират в други държави и които ни предлагат стоки на изключително ниски цени или с голямо намаление – от рода на 70%. Разбира се, първоначалната реакция е „О, това е страхотна сделка, взимам го“, а след като поръчате или трябва да чакате месеци, за да я получите, получавате съвсем различен продукт или изобщо не я получавате, но за сметка на това вече сте я платили.

Затова най – добрият съвет е – макар и през интернет, пазарувайте разумно и се доверете на коректните сайтове.

Икономика

Икономическата библиотека е вече в ОИЦ – Габрово

Published

on

Книгите, предоставени от фондация „Бауерзакс“ вече пристигнаха в Областния информационен център – Габрово.

По лавиците на новата „Икономическа библиотека“ можете да откриете, както класически автори от сферата на икономиката, носители на Нобелова награда за принос в икономиката, така и съвременници оказали силно влияние в развитието на икономическата теория.

Някои от творбите са в оригинал на английски език, други са преведени и издадени от български издателства. Предстои откриване на „Икономическа библиотека“ през месец юли, когато първият й официален гост ще бъде един от водещите икономисти в България Георги Стоев.

Основната концепция на „Икономическа библиотека“ е тя да се превърне в място за срещи и дискусии с европейско измерение, пространство където се организират обучения, прожекции, лекции по актуални теми.

Идеята е да се организират и дискусии както по определени заглавия в библиотеката, така и други актуални икономически теми, които не са конкретно обвързани със заглавие на дадена книга, налична в библиотеката.

„Целта ни е общността да припознае „Икономическа библиотека“ като място, където се случват интересни и полезни събития. Възможността за организиране на дейности и инициативи е голяма, като основен акцент е тематиката – икономика, бизнес, предприемачество, търговия, мениджмънт и т.н.“ споделя Ирена Бойновска, експерт в Областния информационен център.

*Снимки: ОИЦ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Отлично представяне за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на дигитален финансов лагер

Published

on

Учениците Александър Дончев, Кристиан Генов и Стелиян Узунов от 10 „Б“ клас в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ се представиха отлично на финалния Дигитален финансов иновационен лагер по проект „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България.

Те демонстрираха знания в областта на управлението на личните финанси по темите кредитиране, електронни разплащания, пенсионно осигуряване и животозастраховане, като предложиха иновативни продукти в помощ на хората при настъпване на рискове.

Първо място зае отборът на Александър Дончев с иновативната си идея EasyWorld. Учениците Кристиан Генов и Стелиян Узунов ще участват в менторски сесии с доброволци от корпоративните партньори на проекта – NNBulgaria, UniCreditBulbank и BNPParibasPersonalFinance.

Госпожа Пенка Пенева – ръководител на проекта бе отличена от Джуниър Ачийвмънт със сертификат за личен принос към преподаването на програма „Практични финанси в дигитална среда“ за учебната 2019/2020г.

Дигиталната образователна надпревара, която събра над 100 участници от цялата страна, разпределени в 15 отбора се проведе в рамките на два дни. Ментори от компаниите подкрепящи проекта консултираха отборите.

Проектът „Практични финанси“ на Джуниър Ачийвмънт – България се провежда за първа година в Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово и цели да предостави на учениците знания и практически умения в управлението на личните финанси, които да им помогнат да разберат взаимовръзката между днешните финансови решения и бъдещата финансова свобода на явленията „черен лебед“ и „сив носорог“.

Успехите на учениците от Техническата гимназия доказват високото качество на образованието не само в техническата област, но и в областта на финансите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Икономическа библиотека ще отвори врати в ОИЦ – Габрово

Published

on

Създаването на икономическа библиотека е новата съвместна инициатива на Фондация „Бауерзакс“, Община Габрово и Областен информационен център – Габрово. Библиотеката ще съдържа над 350 съвременни и класически заглавия, голяма част от които в оригинал на английски език.

Новата придобивка в града ни ще бъде отворена за всички, които искат да подобрят знанията си в икономическата теория и за разработване на успешни проекти, включително и студенти и ученици с интереси в сферата.

Първата специализирана икономическа библиотека в Габрово ще отвори врати през юли, а домакин ще бъде Областният информационен център, който затвърждава позициите си като интелектуален и образователен хъб, след успешните си проекти за насърчаване на предприемачеството като Gabrovo Innovation Camp.

Инициативата е на Фондация „Бауерзакс“, популярна с образователната си програма за ученици “Предприемачът като откривател”, която през годините имаше и няколко издания в Габрово.

Книгите са селектирани от икономиста Георги Стоев, придобити чрез частни дарения и със съдействието на Института за пазарна икономика. Колекцията вече е на път към Габрово.

Очаквайте скоро повече информация за интересни заглавия и автори, както и датата на официалното откриване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица