Свържи се с нас

Икономика

Все повече хора се доверяват на сайтове за обяви – Базар БГ

В последните години интернет търговията набира все повече скорост и за много хора е лесен и удобен начин да пазаруват. Напоследък все повече хора се доверяват на сайтове за обяви като един от най-предпочитаните е сайтът Bazar.bg. Дали ще купуваме подаръци за коледа, ще потърсим дрехи, козметика или спортни принадлежности, а ако нямаме време да отскочим до магазина, може дори да си напълним виртуалната кошница с хранителни продукти и само след час – два тя да се материализира пред вратата ни. Изобщо интернет ни отваря много нови възможности, дава ни достъп до съвсем нов свят и да се докоснем до неща, които допреди няколко години бяха немислими.

Освен това, пазарувайки през интернет нямаме никакви ограничения за работно време или ден. Седнали пред компютъра може да разглеждаме до безкрай, да сравняваме, да преценим на спокойствие, дали покупката си заслужава. И всичко това, без около нас да се навъртат досадни продавачи, които да ни питат „Харесахте ли нещо?“, „Искате ли да пробвате?“, „Ще го купите ли?“. Друго предимство на онлайн пазаруването е, че няма да се блъскате с всички, които са се втурнали да пазаруват, особено около празниците, няма да се притеснявате, че навън е киша или вали, че няма къде да паркирате или че градският транспорт закъснява. Просто се само вие, компютъра и магазина. И всичко това в комфорта на дома ви или в офиса, а може би и в любимото кафене. Няма значение, изборът е ваш – когато и където си пожелаете!

И ако доскоро към онлайн пазаруването у нас се подхождаше в голяма доза предпазливост и едно наум, пред факта, че българите трудно преодоляват нагласата, че купуването на стоки по интернет не е сигурно и крие много рискове, сега се наблюдава все по – широкото отваряне на потребителите. Старото мислене, че не мога да си купя дреха, защото робувам на принципа „око да види, ръка да пипне“ в традиционните търговски обекти, започва да отшумява и се развенчава.

Изводът, че пазаруването по интернет има повече предимства, отколкото недостатъци, доведе и до все по – голям бум в сайтовете за обяви. Все повече хора се обръщат към тях, за да пазаруват, да купят изгодно употребявани или нови вещи или просто да намерят услуга, от която в момента имат нужда.

Когато купуват стока или услуга през сайт за обяви, потребителите трябва да знаят, че като граждани на Европейския съюз родното ни законодателство е в синхрон с това в Европейския съюз и правата на купувачите са защитени. И един интересен факт, ако пазарувате през интернет сайт, вашите права са по – защитени, отколкото ако го правите във физически магазин.

Освен това, когато поръчате стока през интернет, но по една или друга причина, тя не ви върши работа, може да бъде върната в 7-дневен срок, без да е нужно да давате обяснение защо я връщате. Така, когато си купите, например, дреха, на екран тя изглежда по един начин, но установите, че на вас не ви стои добре, цветът не е това, което сте очаквали или не сте улучили размера, просто попълвате обратна разписка и я изпращате към търговеца. Той от своя страна е длъжен да ви възстанови сумата, която сте платили, ако покупката е направена с карта.

В случай, че не желаете да пазарувате с карта или нямате такава, много магазини предлагат и наложен платеж и т.нар услуга преглед на поръчката. Получавайки стоката, виждате я, решавате дали ви удовлетворява или не и я връщате или плащате.

Когато пазарувате в интернет обаче, важно правило е да го правите само през доверени сайтове. Често ни излиза реклама на сайтове, които се намират в други държави и които ни предлагат стоки на изключително ниски цени или с голямо намаление – от рода на 70%. Разбира се, първоначалната реакция е „О, това е страхотна сделка, взимам го“, а след като поръчате или трябва да чакате месеци, за да я получите, получавате съвсем различен продукт или изобщо не я получавате, но за сметка на това вече сте я платили.

Затова най – добрият съвет е – макар и през интернет, пазарувайте разумно и се доверете на коректните сайтове.

Икономика

ОИЦ – Габрово в срещи за дигитализация на бизнеса

Информационни срещи, с участието на представители на малкия и среден бизнес, проведе в края на миналата седмица Областен информационен център – Габрово, съвместно с Габровската търговско-промишлена палата в градовете Габрово и Севлиево.

Събитията бяха посветени на проект за ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

снимка: ОИЦ – Габрово

Представеният проект е пилотен за Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), с цел насърчаване използването на нови, базирани на ИКТ бизнес модели и стимулиране дигитализацията на МСП, което да допринесе за развитието на бизнеса.

Ресурсът на процедурата е 450 ваучери, от които бизнесът в страната ще може да се възползва от два типа услуги. За създаването на адаптивен уеб сайт, електронен магазин или мобилно приложение са предвидени 90 ваучери, на стойност 5 000 лв. без ДДС. По-голямата част ваучери – 360, ще бъдат предоставени за услуги за дигитален маркетинг и за осигуряване на информационна и киберсигурност.

снимка: ОИЦ – Габрово

Те ще бъдат на стойност 20 000 лв. без ДДС. В презентацията си експертите на ОИЦ – Габрово акцентираха върху условията за допустимост на кандидатите – микро, малки и средни предприятия включени в Националната стратегия за насърчаване на МСП 2014-2020 като високотехнологични, средно високотехнологични, нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства или интензивни на знание услуги.

Новост за предоставяните от ИАНМСП услуги е и улесненият начин за заявяване на ваучери от фирмите чрез опростен електронно базиран формуляр за кандидатстване в ИСУН 2020. Участниците в срещите заявиха огромен интерес към ваучерите за ИКТ услуги и очакваната процедура „Дигитализация на МСП“ в календара на ОПИК за 2020 г.

Не останаха скрити и тревогите, че ресурсът по ваучерната схема е ограничен и крайно недостатъчен, а нуждата от инвестиции за присъствието на малкия бизнес и услугите му в интернет пространството – огромна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Публично бсъждане на проектобюджет 2020 на Габрово

Покана за публично обсъждане на проект за бюджет на Община Габрово за 2020 година.

На основание Закона за публичните финанси и Наредбата на Общински съвет – Габрово за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местни дейности за следващите три години, за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на община Габрово, кметът Таня Христова кани жителите на общината, юридически лица, представители на средствата за масово осведомяване, на граждански сдружения, общински съветници, ръководители на бюджетни звена и други заинтересовани лица, да вземат участие в публично обсъждане на проекта за Бюджет за 2020 г.

Публичната дискусия ще се проведе този четвъртък, 16 януари, от 17.30 часа в Ритуална зала на Община Габрово.

Материалите по проекта на бюджета на община Габрово за 2020 г. са на разположение в Центъра за информация и услуги на гражданите в сградата на общинската администрация на хартиен носител, а в електронен вариант може да се запознаете с приложенията оттук.

Приложение 1 – Разчет на приходите
Приложение 2 – Разходи по функции
Приложение 3 – Разходи по параграфи

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово и Тракия икономическа зона станаха партньори

Меморандум за сътрудничество подписаха на 10 януари кметът на Габрово Таня Христова и председателят на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев. По този начин регионът около Габрово се включва към териториалния обхват на „Тракия икономическа зона” /ТИЗ/.

Според подписания документ страните ще работят за постигане на стратегически цели: привличането на мащабни инвеститори в Габрово; създаване на съвременна бизнес инфраструктура на територията на съществуващите индустриални зони, както и изграждане на нови индустриални зони; съдействие за развитието на високотехнологични компании; създаване на среда, благоприятстваща иновациите; подпомагане разработването на Общи устройствени планове, предвиждащи инфраструктурно развитие на промишлените и индустриални зони; осигуряване на кадри за нуждите на индустрията чрез осъществяване на съвместни проекти в сферата на висшето и средно професионално образование, и ранното кариерно ориентиране; промотиране на региона и интернационализация.

снимка: Тракия икономическа зона

Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона“ ще работят съвместно за подпомагане на български и чуждестранни инвеститори, привличане на средства за извършване на анализ, проучване и проектиране, активно участие в междуведомствени работни групи, вътрешни и международни икономически форуми.

Партньорите ще насочат усилия и към създаване на механизъм за предотвратяване на нелоялна конкуренция между отделните региони при привличане на инвеститори и създаване на възможности за реален и информиран избор при локализиране на мястото за инвестиране.

Меморандумът ще послужи за основа за изготвянето на последващо споразумение за осъществяване на публично-частно партньорство между Община Габрово и „Клъстер Тракия икономическа зона”.

снимка: Тракия икономическа зона

„Тракия икономическа зона“ доказа на практика не само, че бизнесът и общините могат да работят заедно, но тя е пионер и в обединяването на самите общини“, посочи при подписването на споразумението инж. Панчев, уточнявайки, че към зоната вече се включиха Бургас и Хасково.

„Целта на това партньорство е заедно да постигнем реален положителен икономически ефект в развитието на община Габрово“, каза при подписването кметът на града Таня Христова.

ТИЗ е успешен модел на публично-частно партньорство. С над 180 предприятия и над 2 млрд. евро инвестиции тя превърна Пловдив в индустриалната столица на страната, благодарение на сътрудничеството между 9 общини – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, две сдружения – „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“, и бизнеса.

„Само за последните две години инвестициите в ТИЗ достигат 300 млн. евро“, конкретизира създателят на най-мащабната и устойчиво развиваща се индустриална зона в Източна Европа инж. Панчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица