Свържи се с нас

Икономика

Все повече хора се доверяват на сайтове за обяви – Базар БГ

Published

on

В последните години интернет търговията набира все повече скорост и за много хора е лесен и удобен начин да пазаруват. Напоследък все повече хора се доверяват на сайтове за обяви като един от най-предпочитаните е сайтът Bazar.bg. Дали ще купуваме подаръци за коледа, ще потърсим дрехи, козметика или спортни принадлежности, а ако нямаме време да отскочим до магазина, може дори да си напълним виртуалната кошница с хранителни продукти и само след час – два тя да се материализира пред вратата ни. Изобщо интернет ни отваря много нови възможности, дава ни достъп до съвсем нов свят и да се докоснем до неща, които допреди няколко години бяха немислими.

Освен това, пазарувайки през интернет нямаме никакви ограничения за работно време или ден. Седнали пред компютъра може да разглеждаме до безкрай, да сравняваме, да преценим на спокойствие, дали покупката си заслужава. И всичко това, без около нас да се навъртат досадни продавачи, които да ни питат „Харесахте ли нещо?“, „Искате ли да пробвате?“, „Ще го купите ли?“. Друго предимство на онлайн пазаруването е, че няма да се блъскате с всички, които са се втурнали да пазаруват, особено около празниците, няма да се притеснявате, че навън е киша или вали, че няма къде да паркирате или че градският транспорт закъснява. Просто се само вие, компютъра и магазина. И всичко това в комфорта на дома ви или в офиса, а може би и в любимото кафене. Няма значение, изборът е ваш – когато и където си пожелаете!

И ако доскоро към онлайн пазаруването у нас се подхождаше в голяма доза предпазливост и едно наум, пред факта, че българите трудно преодоляват нагласата, че купуването на стоки по интернет не е сигурно и крие много рискове, сега се наблюдава все по – широкото отваряне на потребителите. Старото мислене, че не мога да си купя дреха, защото робувам на принципа „око да види, ръка да пипне“ в традиционните търговски обекти, започва да отшумява и се развенчава.

Изводът, че пазаруването по интернет има повече предимства, отколкото недостатъци, доведе и до все по – голям бум в сайтовете за обяви. Все повече хора се обръщат към тях, за да пазаруват, да купят изгодно употребявани или нови вещи или просто да намерят услуга, от която в момента имат нужда.

Когато купуват стока или услуга през сайт за обяви, потребителите трябва да знаят, че като граждани на Европейския съюз родното ни законодателство е в синхрон с това в Европейския съюз и правата на купувачите са защитени. И един интересен факт, ако пазарувате през интернет сайт, вашите права са по – защитени, отколкото ако го правите във физически магазин.

Освен това, когато поръчате стока през интернет, но по една или друга причина, тя не ви върши работа, може да бъде върната в 7-дневен срок, без да е нужно да давате обяснение защо я връщате. Така, когато си купите, например, дреха, на екран тя изглежда по един начин, но установите, че на вас не ви стои добре, цветът не е това, което сте очаквали или не сте улучили размера, просто попълвате обратна разписка и я изпращате към търговеца. Той от своя страна е длъжен да ви възстанови сумата, която сте платили, ако покупката е направена с карта.

В случай, че не желаете да пазарувате с карта или нямате такава, много магазини предлагат и наложен платеж и т.нар услуга преглед на поръчката. Получавайки стоката, виждате я, решавате дали ви удовлетворява или не и я връщате или плащате.

Когато пазарувате в интернет обаче, важно правило е да го правите само през доверени сайтове. Често ни излиза реклама на сайтове, които се намират в други държави и които ни предлагат стоки на изключително ниски цени или с голямо намаление – от рода на 70%. Разбира се, първоначалната реакция е „О, това е страхотна сделка, взимам го“, а след като поръчате или трябва да чакате месеци, за да я получите, получавате съвсем различен продукт или изобщо не я получавате, но за сметка на това вече сте я платили.

Затова най – добрият съвет е – макар и през интернет, пазарувайте разумно и се доверете на коректните сайтове.

Икономика

Плащащите си сами осигуровки могат да променят вида им до края на месеца

Published

on

От офиса на НАП Габрово информираха, че до 31 януари 2021 година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане).

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Общината набира предложения за публично – частни партньорства

Published

on

Като част от политиката си за постигане на устойчиво развитие на местната общност, Община Габрово се стреми към обединяване на частния и публичния ресурс при реализиране на проекти с добавена стойност, чрез идентифициране на различни форми на публично – частни партньорства.

Регламентирано в Закона за концесиите публично – частното партньорство в България позволява инициативата да изхожда от икономическите оператори (физически и юридически лица).

В тази връзка, Община Габрово отправя покана за предложения, по чл. 56 от Закона за концесиите, за реализиране на концесии за строителство, за услуги или за ползване на публична общинска собственост насочени към интегриран градски транспорт, спорт и спортна инфраструктура, градска среда и други.

Предложенията следва да съдържат описание на предмета и обекта на концесията, финансово-икономически анализ и обосновка.

Когато предложението касае концесия, включваща и възлагане на строителство, то трябва да е съпроводено и от инвестиционно предложение, което да съдържа прединвестиционно проучване или задание за изработване на инвестиционен/идеен проект, с което да определя прогнозните технически, функционални и икономически показатели на строителството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Електронни касови бележки ще заместят хартиените

Published

on

Електронни касови бележки ще заместят хартиените в определени икономически сектори, стана ясно на поредното заседание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация.

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките седмици приходната агенция ще обсъди с бизнеса конкретни текстове за изменение в законодателството.

Паралелно с това продължава съвместната работа по създаването на алтернативен механизъм за отчетност при електронните магазини.

Работна група с представители на работодателските и браншови организации обсъжда възможностите за т.нар. софтуерна фискализация, модел на която ще бъде представен до края на януари.

На днешното заседание на работната група бяха коментирани в детайли видовете електронни търговци, които ще могат да ползват новия модел на отчетност, технологичните изисквания и процесите, които да осигурят софтуерната фискализация, както и правната рамка, която ще е необходима за осъществяване на проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица