Свържи се с нас

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ практикуваха в Брага

Published

on

От ученическа практика в град Брага, Португалия се завърнаха четиринадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Попитахме ги какви са впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Работехме две момичета в хотел „Hotel Villa Garden“ – сервиз и камериерка. Редувахме се и двете опитахме нещо ново. Персоналът там беше много любезен и приветлив към нас. Винаги можехме да се обърнем към тях с каквито и да е молби. Шефовете бяха изключителни хора. Лично на мен не ми се тръгваше от там. Градчето Брага е толкова красиво и специфично по свои си начини. Има много забележителности, които си струва да се посетят. Естествено, ние не обиколихме всичките, но тези, които посетихме, бяха изключително впечетляващи. Уникално беше преживяването. Надявам се да отново да имам възможността да отида там“, сподели Стилияна Цанева, ХІ б клас, специалност „Организация на хотелиерството”.

„Практиката в Брага за мен беше нещо много вълнуващо. Работих в ресторант „Palatu“, научих се да приготвям сьомга по различни начини, както и много интересни, типични за португалската кухня десерти – от тесто и много богати на шоколад, гарнирани с екзотични за българина плодове. Така че обогатих знанията си за приготвяне на торти и мусове. Особено внимание професионалните готвачи в Португалия обръщат на декорацията на ястията – там научих, че едно обикновено ястие може да изглежда неузнаваемо. През последните дни главният готвач започна да ни дава да изпълняваме самостоятелни поръчки – правихме главно традиционни португалски ястия с морски дарове и стекове. Сприятелихме се с персонала в ресторанта. Те не само ни учеха на нови неща в професията, но ни разказваха за град Брага и за държавата им. Лично на мен най-много ми хареса Порто, заради силната енергия, с която е зареден града“, разказа Лозан Тодоров, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

„Престоят ми в Брага, Португалия, беше изключително приятно и незабравимо преживяване. През двете седмици там успях да се запозная с една интересна за мен култура, в различни аспекти – като работник, и като турист. Домакините ни бяха планирали и свършиха работата си отлично, а работодателите – много дружелюбни и услужливи. Благодарение на тях успях да обогатя знанията си по професията. В кухнята, където работих, видях една изключително ефективна организация на процесите на подготовка на продукти и приготвяне на храна. Ако имам възможност, бих искала отново да отида там“, заяви Гергана Хачерян, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Броят на наетите на работа се увеличава

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2021 г. се увеличават с 0.2 хил., или с 0.6%, спрямо края на декември 2020 г., като достигат 39.1 хиляди.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 г. най-голямо увеличение на наетите на лица се наблюдава в икономическите дейности: „Други дейности“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“; „Операции с недвижими имоти“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.2% и 11.7%.

В края на март 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0.5 хил., или с 1.2%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Хуманно здравеопазване и социална работа“;, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Строителство“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Средната месечна заплата в региона е 1 250 лева и нараства

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за януари 2021 г. е била 1 232 лв., за февруари – 1 246 лв и за март – 1 273 лева. През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата в област Габрово е 1 250 лв. и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. с 3.4%.

Данните бяха изнесени от Териториалното статистическо бюро към Националния статистически институт.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са: „Други дейности“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

Най-голямо намаление на работната заплата се наблюдава в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“.

През първото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата нараства с 10.1% спрямо същия период на 2020 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през първото тримесечие на 2021 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 563 лева „Образование“ – 1 573 лева „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1 496 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 509 лева „Култура, спорт и развлечения“ – 694 лева „Строителство“ – 698 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 20.3%, а в частния – с 7.4%.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на седмо място в страната след София (столица), София (област), Варна, Стара Загора, Враца и Пловдив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Булкарто“ търси шофьори

Published

on

„Булкарто“, една от най-големите логистични фирми в България, търси да назначи шофьори за вътрешния си пазар.

Фирмата предлага:
– постоянен трудов договор
– осигуровки
– приятна работна атмосфера
– добро възнаграждение

Изисквания към кандидатите:
– дигитална карта
– професионална компетенция
– психотест
– категория C
* категория С+Е (се счита за предимство)

Кандидатите могат да изпращат своите автобиографии на електронна поща: office@bulkarto.com или да позвънят за повече информация на тел.: +359899910070.

За компанията:
„Булкарто“ е българска компания, с офиси и хладилни бази в Габрово и София, чиято основна дейност е внос и износ, дистрибуция и логистика на замразени храни. Фирмата е ексклузивен представител на няколко белгийски завода. Дългосрочните взаимоотношения с партньорите, лоялността и доверието през годините, са сред основните причини днес „Булкарто“ да е маркет лидер в сферата на своя бранш.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица