Свържи се с нас

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ практикуваха в Брага

Published

on

От ученическа практика в град Брага, Португалия се завърнаха четиринадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Попитахме ги какви са впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Работехме две момичета в хотел „Hotel Villa Garden“ – сервиз и камериерка. Редувахме се и двете опитахме нещо ново. Персоналът там беше много любезен и приветлив към нас. Винаги можехме да се обърнем към тях с каквито и да е молби. Шефовете бяха изключителни хора. Лично на мен не ми се тръгваше от там. Градчето Брага е толкова красиво и специфично по свои си начини. Има много забележителности, които си струва да се посетят. Естествено, ние не обиколихме всичките, но тези, които посетихме, бяха изключително впечетляващи. Уникално беше преживяването. Надявам се да отново да имам възможността да отида там“, сподели Стилияна Цанева, ХІ б клас, специалност „Организация на хотелиерството”.

„Практиката в Брага за мен беше нещо много вълнуващо. Работих в ресторант „Palatu“, научих се да приготвям сьомга по различни начини, както и много интересни, типични за португалската кухня десерти – от тесто и много богати на шоколад, гарнирани с екзотични за българина плодове. Така че обогатих знанията си за приготвяне на торти и мусове. Особено внимание професионалните готвачи в Португалия обръщат на декорацията на ястията – там научих, че едно обикновено ястие може да изглежда неузнаваемо. През последните дни главният готвач започна да ни дава да изпълняваме самостоятелни поръчки – правихме главно традиционни португалски ястия с морски дарове и стекове. Сприятелихме се с персонала в ресторанта. Те не само ни учеха на нови неща в професията, но ни разказваха за град Брага и за държавата им. Лично на мен най-много ми хареса Порто, заради силната енергия, с която е зареден града“, разказа Лозан Тодоров, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

„Престоят ми в Брага, Португалия, беше изключително приятно и незабравимо преживяване. През двете седмици там успях да се запозная с една интересна за мен култура, в различни аспекти – като работник, и като турист. Домакините ни бяха планирали и свършиха работата си отлично, а работодателите – много дружелюбни и услужливи. Благодарение на тях успях да обогатя знанията си по професията. В кухнята, където работих, видях една изключително ефективна организация на процесите на подготовка на продукти и приготвяне на храна. Ако имам възможност, бих искала отново да отида там“, заяви Гергана Хачерян, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Изтича срокът за внасяне на последната вноска за корпоративния данък

Published

on

От офиса на НАП – Габрово информират своите клиенти, че на 15 декември изтича срокът за внасяне на последната месечна или тримесечна авансова вноска за корпоративен данък за 2020 година.

Това е и последният срок, в който фирмите имат възможност да направят корекция на декларираните от тях авансови вноски за тази година. Фирмите, чийто приходи от продажби за предходната година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък.

Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година. Анализите на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски за корпоративен данък се оказват по-високи или по-ниски от дължимия годишен данък.

Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на НАП или пък до нужда от възстановяване на данък. В тази връзка, законодателят е дал възможност на предприятията сами да увеличават или намаляват своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен корпоративен данък.

Увеличението, съответно намалението на авансовите вноски, се ползва след подаване на декларация за промяна, онлайн с квалифициран електронен подпис /КЕП/ през е-портала на НАП: .

Повече информация за декларирането и плащането на корпоративен данък можете да намерите на сайта на НАП: www.nap.bg, на телефона на Информационния център 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Увеличават се наетите лица през второто тримесечие на годината

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на септември 2020 г. се увеличават с 0.6 хил., или с 1.6%, спрямо края на юни 2020 г., като достигат 38.7 хиляди.

Новината съобщиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на второто тримесечие на 2020 г. най-голямо увеличение на наетите на лица се наблюдава в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 48.6% и 11.1%.

В края на септември 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.6 хил., или с 1.6%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Операции с недвижими имоти“, „Строителство“ и „Транспорт, складиране и пощи“, а най-голямо намаление – в „Други дейности“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Средната брутна заплата в Габровско за септември достигна 1 226 лв

Published

on

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2020 г. е 1 187 лв., за август – 1 162 лв., и за септември – 1 226 лева. Данните бяха изнесени от Териториалното статистическо бюро към Националния статистически институт.

През третото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 192 лв. и нараства спрямо второто тримесечие на 2020 г. с 5.7%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Операции с недвижими имоти“ и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“.

Най-голямо намаление на работната заплата се наблюдава в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Производство на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“.

През третото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства със 7.8% спрямо същия период на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2020 г. са:
„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко- съобщения“ – 2 808 лева
„Държавно управление“ – 1 361 лева.
„Образование“ – 1 341 лева

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:
„Административни и спомагателни дейности“ – 700 лева
„Хотелиерство и ресторантьорство“ – 785 лева
„Култура, спорт и развлечения“- 805 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 15.4%, а в частния – с 5.9%.

*Снимка: Тодор Тодоров, фотограф; фото „Спринт“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица