Свържи се с нас

Икономика

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ практикуваха в Брага

Published

on

От ученическа практика в град Брага, Португалия се завърнаха четиринадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Попитахме ги какви са впечатленията им от работата, хората и културата на страната, в която прекараха две седмици.

„Работехме две момичета в хотел „Hotel Villa Garden“ – сервиз и камериерка. Редувахме се и двете опитахме нещо ново. Персоналът там беше много любезен и приветлив към нас. Винаги можехме да се обърнем към тях с каквито и да е молби. Шефовете бяха изключителни хора. Лично на мен не ми се тръгваше от там. Градчето Брага е толкова красиво и специфично по свои си начини. Има много забележителности, които си струва да се посетят. Естествено, ние не обиколихме всичките, но тези, които посетихме, бяха изключително впечетляващи. Уникално беше преживяването. Надявам се да отново да имам възможността да отида там“, сподели Стилияна Цанева, ХІ б клас, специалност „Организация на хотелиерството”.

„Практиката в Брага за мен беше нещо много вълнуващо. Работих в ресторант „Palatu“, научих се да приготвям сьомга по различни начини, както и много интересни, типични за португалската кухня десерти – от тесто и много богати на шоколад, гарнирани с екзотични за българина плодове. Така че обогатих знанията си за приготвяне на торти и мусове. Особено внимание професионалните готвачи в Португалия обръщат на декорацията на ястията – там научих, че едно обикновено ястие може да изглежда неузнаваемо. През последните дни главният готвач започна да ни дава да изпълняваме самостоятелни поръчки – правихме главно традиционни португалски ястия с морски дарове и стекове. Сприятелихме се с персонала в ресторанта. Те не само ни учеха на нови неща в професията, но ни разказваха за град Брага и за държавата им. Лично на мен най-много ми хареса Порто, заради силната енергия, с която е зареден града“, разказа Лозан Тодоров, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

„Престоят ми в Брага, Португалия, беше изключително приятно и незабравимо преживяване. През двете седмици там успях да се запозная с една интересна за мен култура, в различни аспекти – като работник, и като турист. Домакините ни бяха планирали и свършиха работата си отлично, а работодателите – много дружелюбни и услужливи. Благодарение на тях успях да обогатя знанията си по професията. В кухнята, където работих, видях една изключително ефективна организация на процесите на подготовка на продукти и приготвяне на храна. Ако имам възможност, бих искала отново да отида там“, заяви Гергана Хачерян, ХІІ б клас, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”.

Екип по проекта: Миглена Пройнова, Вера Димова.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

И тази събота фермерски пазар „ОТ БГ“ на площад „Възраждане“

Published

on

Превърналият се в традиция фермерски пазар „ОТ БГ“, който се провежда всяка втора събота от месеца на площад „Възраждане“ пред Община Габрово, ви очаква на 8 август от 9:00 ч. до 15:00 ч.

Новите предложения в августовското издание са: масло от орех, шафранови продукти, плодове от земеделски производители от съседни на Габрово области. Очакват се 30 изложители, предлагащи истинска храна с доказан произход и български продукти.

На фермерския пазар „ОТ БГ“ участват земеделски производители, фермери и представители на продукти за здравето със съответните документи и сертификати, както и няколко занаятчии от Област Габрово, съхраняващи майсторлъка и традицията в занаятите си.

От 10.00 до 12.00 школата на Елиза Ковачева ще очаква най-малките посетители, в своето ателие „Даровете от природата“ на работилничката на фермерски пазар „От БГ“.

От 11.00 до 12.00 часа „Хоро за хората“ ще гостува на Фермерски пазар „ОТ БГ“.

През останалото време площадът ще бъде озвучен с най-хубавата популярна българска музика от 80-те години до днес и обичайно, в 14.00 часа, ще бъде изтеглена томболата, чиято наградна кошница ще бъде пълна с продукти от всички участници на пазара.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ се провежда в партньорство с Община Габрово, Областна дирекция „Земеделие“ Габрово и медийната подкрепа на „Габрово Нюз“, с организатор – рекламна агенция „Елмазови“ под търговската марка „ОТ БГ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Ние питаме – екипът на ГАРАНТ знае: Какво прави дома Дом?

Published

on

„Ние продаваме имот, Вие създавате дом!“ – това е мотото, под което екипът на Гарант продължава да работи за вас през 2020 г. Закупилите от нас имот могат да се възползват от договорени отстъпки до -20% и да се допитат до професионалистите в строително-монтажните и довършителни работи, обзавеждането и оборудването, и застраховането. Всеки човек има различно разбиране за Дом, а какво е за нашия брокер Пeпа Метева може да прочетете по-долу.

– Какво е първото нещо, което си представяш, когато чуеш думата „дом“?
– Семейство, деца, уют, сигурност, спокойствие, щастие. Това е домът за мен!

– Когато предлагаш имот на потенциални купувачи успяваш ли да уловиш тяхното усещане за Дом и как си го представят те?
– За успешната ми работа като брокер това е едно от основните ми умения. Още с първоначалния си контакт с потенциални купувачи на жилищен имот се старая да разбера техните очаквания и разбира се заедно да стигнем до успешен финал.

– Кампанията „Ние продаваме имот, Вие създавате дом!“ е свързана с още повече „улесняване“ на новодомците? Възползват ли се от нея, какви са твоите наблюдения?
– Повечето от моите клиенти се възползват от предоставената им възможност и с удоволствие ползват както паричните отстъпки, така и професионалните съвети от консултантите в „ПАРОС“, „САРАКТА“, „СТРОЙКО-КОМЕРС“ ООД, „АМАРАНТ“. След всяка успешна сделка чувствам удовлетворение и знам, че още един имот е превърнат в истински Дом!

Ако и Вие искате да станете новодомци и да осъществите мечтата си за уютно и вдъхновяващо място, потърсете брокерите на ГАРАНТ.

Зареди още

Икономика

Гражданите с безплатен достъп до кариерно ориентиране и консултиране

Габровска търговско- промишлена палата и ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“ ще предоставят безплатни услуги по кариерно ориентиране за всички граждани от областта.

Published

on

Габровска търговско- промишлена палата и ЦПЛР „Кариерно ориентиране – Габрово“ подписаха споразумение за сътрудничество.

Като първа стъпка от това сътрудничество, кариерни консултанти от Центъра ще предоставят безплатни услуги по кариерно ориентиране и консултиране за хората от област Габрово от всички възрасти, в офиса на Габровска търговско – промишлена палата.

Въпреки, че кариерните консултанти от Центъра работят предимно с ученици и техните родители, сега всеки, който има нужда да бъде консултиран, ще може да се обърне към тях за съвет.

Това съобщиха за „Габрово Нюз“ Галина Михнева – изпълнителен директор на Габровската търговско- промишлена палата и Пенко Атанасов – директор на ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово.

Консултантите ще бъдат на разположение в дните вторник и четвъртък от 10.00 до 16.30 ч. в офиса на Габровска търговско-промишлена палата, на адрес: ул. „Брянска“ №30, сградата на НТС.

Всеки, който пожелае, ще бъде консултиран според своите нужди и заявки. Ето все пак няколко идеи с какво може да Ви бъде полезен кариерният консултант:
– Да помогне при изясняване на личните Ви кариерни цели.
– Да Ви помогне да подобрите уменията си за търсене на работа.
– Да помогне при подготовката на документи за кандидатстване и явяване на интервю за работа.
– Да Ви помогне при изготвяне на индивидуален кариерен план за развитие.
– Да помогне при адаптиране на ново работно място и др.

За заявки и записвания се приемат на: ЦПЛР „Кариерно ориентиране- Габрово“- 066 98 88 89; cko_gabrovo@mon.bg или Габровска търговско- промишлена палата 066 80 31 42.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица