Свържи се с нас

Новини

Международна квалификация за учители от ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Published

on

В навечерието на 124-годишнина от основаването на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово– 19 декември, ще споделим напредъка по двата от проектите към програма „ЕРАЗЪМ+“ – 2019/2020г., които училището подаде по Ключова дейност 1 – „Мобилност“, сектори „Училищно образование“ и „Професионално образование и обучение“, одобрени за финансиране от ЦРЧР и с подписани договори за реализиране.

Проектите стартираха на 1 юни 2019 г. и са с продължителност 1 година, до 31 май 2020 г. С реализирането на проектите по ЕРАЗЪМ+ ПТГ „Д-р Никола Василиади“ иска да постигне три основни цели: Интернационализация и модернизация на гимназията, Повишаване квалификацията на преподавателите по Професионална подготовка в ИТ сектора и преподавателите по „Чужд език по професията“, както и Подобряване на езиковите умения и компетенции по английски език на преподавателите по Професионална подготовка.

Проектите се осъществяват като част от международна програма, насочена към постигане на учене през целия живот и към подкрепа на европейските политики, в областта на професионалното образование и обучение.

Придобитите нови знания, умения и компетенции, учителите ще адаптират към потребностите на всички ученици на гимназията, трансферират ги във всички методични обединения и специалности, и ще ги приложат в бъдещи практики и политики.

Проектът за квалификация на учителите е „Програмиране и ИКТ за по-качествено техническо образование в ИТ сектора“. Изпращащата организация е Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“- Габрово.

Той е насочен към учителите, преподаващи професионална подготовка на ИТ специалностите, владеещи добре английски и използващи го в специалните предмети, както и към учителите по английски в гимназията, водещи „Чужд език по професията“.

Преподавателите сформираха две групи. Първа – от трима учители по Професионална подготовка на специалностите „Системно и приложно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“ и втората група – двама учители по Професионална подготовка с ИТ и английски език.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Приемащата организация и организатор на курсовете бе Sistеma Practicess.l., ESMOVIA , Valencia, Spain, организация с многогодишен опит в провеждането на качествени структурирани курсове за учители от цяла Европа по КА 101и КА 102.

Първата група вече осъществи едноседмичен курс, носещ името „Образователна роботика и кодиране с Ардуино“ от 2 до 9 септември 2019г. Основните дейности бяха семинари и практически задачи, на теми: „Въведение в роботиката, автоматични и контролни системи и езици за програмиране“, „Използване на BitBloq за кодиране на Arduino микроконтролери I“, „Използване на BitBloq за кодиране на Arduino микроконтролери II“, „Domotic приложения и изобретения“, „Приложения за роботика“, „Посещение на училище във Валенсия“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Групата за курса по „Роботика“ от ПТГ „д-р Никола Василиади“ се състоеше от инж. Елена Илиева, инж. Марина Селиванова и инж. Паолина Радева – преподаващи по специални предмети от ИТ сектора, като специалистите бяха допълнени и от 4 преподаватели от Казанлък, а освен тях бяха включени италиански и турски представители.

Тематиката на курса бе нарочно избрана, тъй като програмиране с Ардуино се изучава като отделен предмет „Вградени и управляващи системи“ за специалностите „Системно и приложно програмиране“.

Новите умения на преподаване, идеите и материалите, придобити от индивидуалните присъствия на курсовете на „Еразъм +“ на учителите, ще са от полза за техническото училище в Габрово.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

След като се завърнаха, обучените преподаватели проведоха работни срещи с другите колеги от гимназията, предадоха своите иновативни идеи на преподаване и как да се използват тези умения и знания в часовете по професионалните дисциплини.

Курсът по „Кодиране и роботика с Ардуино“ бе воден от г-н Federico Arroyo, директор и ментор на Академия по роботика – преподавател в Техническия факултет на Университета във Валенсия. Лекциите му бяха насочени към практическото писане на код и програмирането на роботи на различни платформи. Поставени и реализирани бяха различни програмни и схемотехнически задачи. Роботите „оживяха“ и реагираха според написаните програми и събраната информация от сензорите си.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Участниците в обучителния курс са сертифицирани с Europass серификати, признати от Европейската комисия, които ще бъдат приложени за признаване на квалификационни кредити от РУО – Габрово като международна квалификация.

„Културната програма бе много наситена. Посетихме Катедралата „Успение Богородично“, в която се съхраняват произведения на изкуството и е хранилище на може би най-признатия от учени от цял свят кандидат да бъде автентичният Свети Граал. Посетихме знакови места за град Валенсия – Градът на изкуствата и науките – футуристичен пейзаж с музеи и атракции, сгради с уникална архитектура и най-големият аквариумен комплекс в Европа „Океанографик”. Готвихме паеля по специална рецепта -традиционното ястие за испанците. Последният ден посетихме частно училище „Хулио Верне“ със STEM насоченост при подготовката, където се запознахме със съвсем различна образователна система, която акцентира на учителя като ментор, а учениците се учат само с електронно съдържание чрез проекти и практически задачи“, сподели преподавател от ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Само няколко седмици след завръщането си от Валенсия, учителите, преминали курса на обучение по „Роботика с Ардуино“ се включиха активно заедно със своите колеги от ИТ направлението в друго събитие, организирано от ЕС – „Седмицата на кода“, за което техническата гимназия получи сертификат.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Втората група учители ще посети едноседмичен курс „ИКТ за преподаване и обучение“ от 9.03-13.03.2020. Основните дейности ще са семинари по практическа методология на теми: „Защо и как да използваме ИКТ в класната стая“, „Социални медии в класната стая“, „Разработване на ресурси чрез използване на ИКТ инструменти“.

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица