Свържи се с нас

Новини

Нова транспортна схема на Габрово

Published

on

Община Габрово се готви да актуализира сега действащата транспортна схема на града. Преди обаче тя да бъде окончателно въведена, проектът за нова транспортна схема на Габрово ще бъде представен публично, а гражданите ще могат да се запознаят с нея и да дават свои предложения.

Новината беше съобщена по време на първия редовен брифинг за третия мандат от кмета на Габрово Таня Христова. Участие в срещата с местните журналисти взеха още председателят на Общинския съвет Климент Кунев и зам.-директорът на ОПТ – Габрово Детелин Цветков.

Кметът информира, че всеки понеделник и сряда, от 16 до 18.00 часа, в Приемната за граждани в сградата на Общината експерти от администрацията ще дават информация и ще отговарят на въпроси относно актуализацията на транспортната схема.

Проектът има две основни цели – постигане на реално и непрекъсваемо изпълнение на линиите и намаляване на загубите в транспорта, осигурявайки възможност за бъдещо развитие, стана известно от думите на Таня Христова.

Пред медиите кметът припомни, че има възложена доставка на 11 нови екологични автобуси, които ще бъдат на разположение на транспортното дружество през пролетта на 2020 година.

„Това е една малка стъпка, която вярвам ще бъде последвана от следващи, които ще ни позволят в годините напред да продължим обновяването, модернизирането и превръщането на градския транспорт в предпочитан начин за предвижване в Габрово“, коментира още Христова.

В процес на разработка е сайт transport.gabrovo.bg, който визуализира маршрутите и разписанията на линиите на градския транспорт, добави още Таня Христова. На тази платформа гражданите могат да задават своите въпроси и да получават отговори, относно проекта.

Отговори на въпросите си габровци ще получават и на всички комуникационни канали на Общината – електронната поща и Фейсбук страница, увери кметът.

Заместник – директорът на Общински пътнически транспорт Детелин Цветков сподели пред медиите, че от транспортното дружество са готови да обясняват на гражданите идеите, заложени в нова схема.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Община Габрово не бърза да внесе в Общинския съвет предложението за промяна на транспортната схема, поясни Климент Кунев, който доскоро беше част от кметския екип на Таня Христова, а сега – председател на местния парламент.

„Не бързаме, защото всеки от гражданите трябва да намери своя начин на предвижване. Ако в крайна сметка той не го открие, за нас това е проблем. Затова създадохме електронния сайт, на който всеки, ползващ градски транспорт, може да разгледа и да види с какво би могъл да се придвижи от своя дом до работа, например. Ако този маршрут не бъде намерен, предоставяме възможност да бъде зададен въпрос чрез специализирания сайт или в приемната. Очакваме предложения или подобрения, ако гражданите имат такива“, добави бившият заместник – кмет, а сега председател на ОбС-Габрово Климент Кунев.

Създадена е визуализация за всяка линия, показваща маршрута и часовете на преминаване на превозните средства през конкретните спирки. Дадени са начална и крайна точка, както и 2 контролни спирки.

С изпълнението на проекта за информационна система градският транспорт в Габрово ще стане по-навременен, като очакванията са на 104 спирки информационните табла да заработят съвсем скоро.

Първоначално ще показват текст, който съобщава, че се разработва информационната система, но след това те ще започнат в реално време да показват кога автобусите пристигат.

снимка: Община Габрово, Архив

От гледна точка на администраторите на транспортната схема, системата ще дава пълна информация на шофьора дали забавя или избързва по маршрута, подканвайки го да предприеме съответните действия, за да бъде точен на място.

„Считаме, че съвкупността от тези мерки ще доведат до стриктно изпълнение на транспортната схема, до една по-висока сигурност от страна на пътуващите в нея и се надяваме до един прилив на ползватели на услугата обществен градски транспорт“, заяви Климент Кунев.

Предложеният проект може да бъде изпълнен с наличния на ОПТ ресурс, смята Кунев, който е оптимист и изрази увереност, че той ще бъде изпълняван точно и на време. Съвсем скоро ще бъде създадена и електронна диспечерска система. Ще бъде търсен вариант за гъвкав модерен модел на таксуване, като например „електронно билетче“, нещо върху което Общината следва да работи през следващите години.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Три спортни клуба ще ползват вече сграда на ПИЦ на Узана

Published

on

Безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Клуб по спортно ориентиране „Узана“, Сдружение „Спортен клуб по биатлон „Узана“ и Сдружение „Спортен клуб по ски бягане „Узана 2007“ Габрово върху сграда на Посетителския информационен център (ПИЦ) в местността Узана беше учредено по време на вчерашната редовна сесия на Общински съвет – Габрово.

Сградата ще служи като постоянна база за лагери и тренировки на трите спортни клуба, посочиха от администрацията на кмета.

Представителят на Община Габрово в Общото събрание на акционерите на „Общинска банка” АД, гр. София – Митко Димитров няма да вземе участие и да присъства на редовното Общо събрание на акционерите, което ще се състои на 27 септември, стана известно още на заседанието на местния парламент.

Причината за това е, че Община Габрово притежава малък брой акции, които представляват 0.011 % от общия брой и представителят на Община Габрово не би могъл да влияе чрез гласуване на решенията на Общо събрание на акционерите. Аналогично решение беше взето и за общото събрание на акционерите на „Нова Деница“ АД.

Беше одобрена Програма за развитието и дейността на „ДКЦ І Габрово” ЕООД за периода 2021 г.-2023 г. Тя включва инвестиции в апаратура, подобряване на условията на работа на кабинети и лаборатории, повишаване на квалификацията на персонала.

Управляващото мнозинство в състава на Общински съвет – Габрово отхвърли искането за безвъзмездно право на ползване за Сдружение „Национално движение Русофили“ върху част от самостоятелен обект, представляващ офис № 37 в сградата на ул. „Р. Каролев № 2“.

Учредено бе безвъзмездно право на ползване на Регионален хоспис ЕООД върху част от имот – частна общинска собственост, с адрес ул. „Райчо Каролев“ №2 ет. 4, офис 31.

В днешния ред на общинските съветници бяха включени точки, касаещи продажбата на няколко имота – частна общинска собственост: заведение за хранене и развлечение и Приемателен пункт с. Новаковци; имот на ул. „Христо Смирненски“ №19; апартамент №19, ул. „Младост“ 10; апартамент № 48 на ул. „Свищовска“ №73; апартамент № 18, ул. „Венец“ №10.

Като извънредна точка бе внесено и гласувано съгласие за отдаване под наем на Бакърджийска работилница в РЕМО Етър. Не беше приет отчетът на дейността на фондация „Узана“ и отхвърлено гласуването на 2000 лв., с които да бъдат покрити разходите на фондацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица