Свържи се с нас

Новини

Доброто съществува: Онлайн група помага за откриване на кръводарители!

Published

on

Здравейте, уважаеми читатели! Казвам се Сава Христов и пиша това писмо до Вас, вместо до дядо Коледа.

Наближават коледните и новогодишни празници. Предстоят много щастливи и запомнящи се мигове в компанията на семейство и приятели. Като човешки същества сме настроени да мислим за доброто и благото на обичаните от нас хора. По това време на годината ставаме по-щедри и по-добри. Радостта е истинска и неподправена. Не пестим от подаръци, скъпи храни, организираме празненства, срещаме се по клубове и ходим по банкети.

Не виждам нещо лошо в това, но искам да ви насоча вниманието към нещо друго. Има един подарък, който не струва пари, но е особено скъп. Подарък, който всеки от нас може да направи буквално от сърце и да го подари на човек, когото дори не познава, но който има истинска нужда от него.

Какъв е този подарък?
Статистиката, една наука с която трудно се спори, показва че в края на годината се покачват най-различни показатели (икономически, социални и други), а с тях и така наречената черна статистика. Зачестяват инциденти и се увеличава броят на хора, които биват хоспитализирани.

И тук идва моментът, в който от първа необходимост се оказва един ресурс, който е в хроничен недостиг. Един ресурс, който не може да се произвежда във фабрика и не се купува с пари. Говорим за кръв! В България, в българските болници, спешни отделения и хирургии, хематологии и други отделения има постоянен, повсеместен недостиг на кръв. Кръв, която тече във вените на всеки един от нас.

Всеки, който се е сблъсквал с проблема, е наясно, колко е трудно да намериш кръв за свой приятел или роднина. През какви мъки се минава докато се намери една банка кръв, камо ли няколко. Който не знае… Дано да не му се налага!

Някога е било друго. Има хора, които помнят такова време, в което кръводаряването е било не само безплатно, но дори задължително. Днес не е така. Днес на човешкия живот е сложена цена или е тотално обезценен….

Както и да го кажем, ще е вярно…. Днес животът на един човек може да е на косъм от смъртта, ако не се платят едни пари на едни хора или ако по чудо не се намери доброволец. Това е тъжно, жалко, гадно, обидно…. Това е престъпно! Така е… Такава е системата… Такива сме българите… Оправдания много….

Повечето хора смятат, че няма какво да се направи. Повечето хора са се примирили. Повечето хора дори не ги интересува. Повечето хора рано или късно изпадат в ситуация, в която се стига до там, че трябва да си платят на изнудвачи, само и само, за да могат някак да си помогнат… Разбирате ли ? Да платиш за нещо, което ти е по право безплатно!?…

Стигнали сме се до тук. А можем ли да се върнем ? Можем ли да направим обратен завой? Трябва ли някой да ни насочва или е крайно време сами да изберем посоката? Това са въпроси, които може би засягат много аспекти в живота ни.

Но какъв е този живот, щом можем да си позволим толкова лесно да губим хора всеки ден? Какви сме ние, ако го позволяваме? Има ли решение на проблема? Сигурно има много такива. Аз бих казал, че имам предложение, защото решението на някакъв проблем, обикновено е резултат от последователни действия.

Какво ще кажете да си помагаме сами? Да вземем нещата в свои ръце. Особено сега? По Коледа? Когато сме най-добри, най-истински? Отправям Ви предизвикателство и покана! Създадох група във фейсбук. Групата се казва „Кръводарители за област Габрово”. Лесно можете да я намерите изписана по този начин. Това е обикновена група. На пръв поглед нищо особено. В момента в групата има 720 души. Има много подобни групи за други областни градове. Има и национална такава.

Какво е различното?
Благодарение на групи като тази, можем да помагаме на хора изпаднали в нужда. Благодарение на такива групи, хората успяват бързо да намерят помощ, свързват се директно с човек, готов да помогне. Опитът ни показва, че тези групи работят. Добре, защо тогава ви занимавам с това? Ако всичко вече е измислено и работи, защо ви пиша тези работи? Защото сме малко и защото не успяваме да помогнем на всеки….

В област Габрово живеят приблизително 120 000 души! По статистика в България даряват кръв едва 20 души на 1000, което е много под допустимия минимум от 30 на 1000. Затова сме в постоянна криза. Простата математика показва, че при тези цифри за областта ни имаме нужда от поне 3 600 активни кръводарители.

С това послание искаме да стигнем до всички Вас! До всички, които носят доброто в себе си, които обичат да помагат, които все още не знаят за тази група, които не търсят начин да се „облажат“ от чуждата болка, които знаят какво е да трепериш над леглото на приятел или роднина, и да се молиш на Господ за чудо…

Тази група е от помощ на всички. Тя помага на хората в беда, помага на техните семейства, помага на болничните работници. Дори хора, чието здравословно състояние не позволява да даряват, могат да бъдат от полза, като просто споделят всеки зов за помощ!

Вземете отношение по въпроса сега! Всяко отлагане, отлага шанса на някой да се спаси! Тази група не е с търговска цел. Не рекламирам и не продавам нищо. Не толерирам помощ срещу заплащане. Не работя за пари и не съм проект на партии, бизнеси и други частни организации. Не съм конкуренция на БЧК и други доброволчески организации.

Ще се радвам да си партнираме, ако ни потърсят. Ако нечия гузна съвест проговори, също ще се радвам. Но истината е, че го правя само и единствено, защото имаме нужда кръв всеки божи ден!

А знам, че можем. Знам, че има истински добри хора, които не са виртуални, а действат. Доказано е, че такива групи могат да решават проблеми! Ние можем да решаваме проблеми! Искам да си помогнем сами и утре да мислим за един проблем по-малко!

Заповядайте при нас! Станете част от нашата общност! Общността на хората, които са готови да помагат от сърце!

Казвам се Сава Христов, обикновен човек и пиша това писмо до Вас, вместо до дядо Коледа!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Поставиха началото на Габровския парк на миниатюрите

В пет знакови архитектурни шедьовъра на Габрово ще „живеят“ личните истории на забележителни габровци.

Published

on

По примера на парка Мини Европа в Брюксел, Миниатюрк в Истанбул, Мини България парк във Велико Търново и други, в Габрово се създават пет къщички, умалени модели на знакови архитектурни сгради, като проектът на този етап предвижда тази година да бъдат готови само пет. Поводът е 160-годишнината на Габрово.

Онова, което съществено отличава макетите от подобни образци, е че те ще бъдат интерактивни и с помощта на холографски кубове в тях ще се разказват истории – в случая биографиите на 10 знакови личности за града и страната.

Във всяка къщичка ще „живеят“ две различни личности от миналото – чрез снимки за тях, картини, видеофилми. Някъде ще се чува музика, другаде стихове и откъси от книги. Ще бъдат разположени в центъра, на пътя на хората, и ще ги „предизвикват“ да спрат и да погледнат вътре.

Ще „оживяват“ чрез сензори и ще откриват пред зрителите носталгия, гордост, критика към управляващите или критика към всички нас, които кротко се съгласяваме споменът да си тръгне, а с него да изчезне и паметта.

Много творци и любители, запечатват в артистичен спомен наследството на Габрово: стари фабрики, къщи, сгради, изоставени обществени места, които имат своя интересна история или са важна част от живота на града.

Подобно на сградите, съществуват и личности с принос за развитието на града, но забравени от поколенията. Тази инициатива иска да ги „върне“ при нас по един ненатрапчив, по-скоро предизвикателен начин.

Подбрани са имена, които не са непопулярни, но за тях в родния им град няма паметник. Те са първи в областта, в която са работили приживе.

Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската „Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника на българското професионално композиторско творчество, Емануил Манолов, Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов /е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово, Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов – Нено Кукладжията е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли – Рачо и Дешка. Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България. През 1932 г. в Париж записват на грамофонна плочи 24 негови песни.

До 1 ноември, Денят на народните будители, проектът по изграждането на архитектурните макети и създаването на хологлафските кубове ще бъде завършено. Те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние една от друга, няма да се изисква да бъдат докосвани.

Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, т.нар. „къщички“ да останат по-дълго при тях. Така посетителите ще могат да видят в цялата им прелест сгради, които вече са разрушени, като къщата на Калпазанов, или са в лошо състояние – старопиталището на Пенчо Семов, скрити от горска растителност като Парахода, необхватни с един поглед като Дома на културата, или които подминаваме, без да забелязваме – ЖП гарата на града.

Проектът е на Народно читалище „Будителите – 2017“ и се подкрепя от Програма „Култура“ на Община Габрово. Той слага едно добро начало, което инициаторите и авторът на проекта Светослав Славчев, се надяват да се превърне в нова атракция за Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богата програма за Празника на Дряново

Published

on

С богата програма, изпълнена със събития и инициативи, ще бъде отбелязан тази година Празникът на Дряново, 17 октомври.

Преди повече от 700 години е възникнала традицията всички хора от Дряново и околността да се събират по случай Деня на Света Петка през месец октомври. С времето този ден се утвърждава като празник на града.

Въпреки всички премеждия през 2020 година – традицията ще продължи! Датите са 16, 17 и 18 октомври. Поради епидемичната обстановка, всички събития ще се проведат на открито, информираха от администрацията на кмета Трифон Панчев.

ПРОГРАМА

11 октомври (неделя)
09:00 ч. – Поход Дряново – Дряновски манастир – Чуката – Св. Марина

15 октомври (четвъртък)
17:00 ч. – тържествена сесия на Общински съвет – Дряново. Удостояване със званието „Почетен гражданин“ на инж. Никола Йорданов, инж. Фильо Джагаров и Николай Колев.

16 октомври (петък)
09:30 ч. – церемония по връчване свидетелства на изявени деца от общината, вписани в почетната книга „Дарования и постижения“ / пл. Освобождение
11:00 ч. – 51-и Национален шосеен пробег „Колю Фичето“ / ул. Ст. Стамболов и ул. Бачо Киро
15:00 – 20:00 ч. – работилници в Творческата зона / пл. Старата автогара
17:00 ч. – тържествено откриване на празника – ритуал по издигане на знамето на община Дряново / пл. Освобождение
18:00 ч. – концерт на Керана и космонавтите / Ларгото

17 октомври (събота)
09:00 ч. – работилници в Творческата зона
10:00 ч. – туристическа обиколка на град Дряново / сборен пункт пред паметника на майстор Колю Фичето
10:00 ч. – представление за деца / Ларгото
11:00 ч. – „Палатката на приказките“ / пл. Освобождение
15:00 ч. – концерт на ансамбъл „Плетеница“ / Ларгото
18:00 ч. – концерт на Орлин Горанов / Ларгото

18 октомври (неделя)
09:00 – работилници в Творческата зона

През цялото време на разположение ще бъдат изложбата „90 години Дряново като курорт“ на Ларгото и изложбата „Изкуство от центъра“ – картини от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Втори контейнер за дрехи, текстил и обувки в Трявна

Published

on

Контейнер за събиране на облекло, текстил и обувки вече е поставен и в кв. “Светушка”. Това е част от инициатива на Община Трявна, която има цел да насърчи разделното събиране на отпадъци и рационалното оползотворяване, чрез събиране и последващо третиране на този вид отпадъци от непотребни дрехи и обувки.

Инициативата предизвика интерес сред гражданите още с поставянето на контейнер през месец април до сградата на Община Трявна. В отговор на искания от граждани за поставяне на още такива съдове, днес бе монтиран контейнер в кв. “Светушка” пред сградата на Детска градина “Светлина”.

Контейнерът е затворен е по начин, който не позволява да бъде отворен и да се извадят поставените стари дрехи. Условието да бъде използван е в него да се изхвърлят единствено текстилни продукти, годни за употреба, поставени в добре затворена торба.

Допустими отпадъци са дрехи, хавлиени кърпи, пердета, завеси и обувки. Изхвърлените дрехи и обувки се използват за рециклиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица