Свържи се с нас

Новини

Доброто съществува: Онлайн група помага за откриване на кръводарители!

Здравейте, уважаеми читатели! Казвам се Сава Христов и пиша това писмо до Вас, вместо до дядо Коледа.

Наближават коледните и новогодишни празници. Предстоят много щастливи и запомнящи се мигове в компанията на семейство и приятели. Като човешки същества сме настроени да мислим за доброто и благото на обичаните от нас хора. По това време на годината ставаме по-щедри и по-добри. Радостта е истинска и неподправена. Не пестим от подаръци, скъпи храни, организираме празненства, срещаме се по клубове и ходим по банкети.

Не виждам нещо лошо в това, но искам да ви насоча вниманието към нещо друго. Има един подарък, който не струва пари, но е особено скъп. Подарък, който всеки от нас може да направи буквално от сърце и да го подари на човек, когото дори не познава, но който има истинска нужда от него.

Какъв е този подарък?
Статистиката, една наука с която трудно се спори, показва че в края на годината се покачват най-различни показатели (икономически, социални и други), а с тях и така наречената черна статистика. Зачестяват инциденти и се увеличава броят на хора, които биват хоспитализирани.

И тук идва моментът, в който от първа необходимост се оказва един ресурс, който е в хроничен недостиг. Един ресурс, който не може да се произвежда във фабрика и не се купува с пари. Говорим за кръв! В България, в българските болници, спешни отделения и хирургии, хематологии и други отделения има постоянен, повсеместен недостиг на кръв. Кръв, която тече във вените на всеки един от нас.

Всеки, който се е сблъсквал с проблема, е наясно, колко е трудно да намериш кръв за свой приятел или роднина. През какви мъки се минава докато се намери една банка кръв, камо ли няколко. Който не знае… Дано да не му се налага!

Някога е било друго. Има хора, които помнят такова време, в което кръводаряването е било не само безплатно, но дори задължително. Днес не е така. Днес на човешкия живот е сложена цена или е тотално обезценен….

Както и да го кажем, ще е вярно…. Днес животът на един човек може да е на косъм от смъртта, ако не се платят едни пари на едни хора или ако по чудо не се намери доброволец. Това е тъжно, жалко, гадно, обидно…. Това е престъпно! Така е… Такава е системата… Такива сме българите… Оправдания много….

Повечето хора смятат, че няма какво да се направи. Повечето хора са се примирили. Повечето хора дори не ги интересува. Повечето хора рано или късно изпадат в ситуация, в която се стига до там, че трябва да си платят на изнудвачи, само и само, за да могат някак да си помогнат… Разбирате ли ? Да платиш за нещо, което ти е по право безплатно!?…

Стигнали сме се до тук. А можем ли да се върнем ? Можем ли да направим обратен завой? Трябва ли някой да ни насочва или е крайно време сами да изберем посоката? Това са въпроси, които може би засягат много аспекти в живота ни.

Но какъв е този живот, щом можем да си позволим толкова лесно да губим хора всеки ден? Какви сме ние, ако го позволяваме? Има ли решение на проблема? Сигурно има много такива. Аз бих казал, че имам предложение, защото решението на някакъв проблем, обикновено е резултат от последователни действия.

Какво ще кажете да си помагаме сами? Да вземем нещата в свои ръце. Особено сега? По Коледа? Когато сме най-добри, най-истински? Отправям Ви предизвикателство и покана! Създадох група във фейсбук. Групата се казва „Кръводарители за област Габрово”. Лесно можете да я намерите изписана по този начин. Това е обикновена група. На пръв поглед нищо особено. В момента в групата има 720 души. Има много подобни групи за други областни градове. Има и национална такава.

Какво е различното?
Благодарение на групи като тази, можем да помагаме на хора изпаднали в нужда. Благодарение на такива групи, хората успяват бързо да намерят помощ, свързват се директно с човек, готов да помогне. Опитът ни показва, че тези групи работят. Добре, защо тогава ви занимавам с това? Ако всичко вече е измислено и работи, защо ви пиша тези работи? Защото сме малко и защото не успяваме да помогнем на всеки….

В област Габрово живеят приблизително 120 000 души! По статистика в България даряват кръв едва 20 души на 1000, което е много под допустимия минимум от 30 на 1000. Затова сме в постоянна криза. Простата математика показва, че при тези цифри за областта ни имаме нужда от поне 3 600 активни кръводарители.

С това послание искаме да стигнем до всички Вас! До всички, които носят доброто в себе си, които обичат да помагат, които все още не знаят за тази група, които не търсят начин да се „облажат“ от чуждата болка, които знаят какво е да трепериш над леглото на приятел или роднина, и да се молиш на Господ за чудо…

Тази група е от помощ на всички. Тя помага на хората в беда, помага на техните семейства, помага на болничните работници. Дори хора, чието здравословно състояние не позволява да даряват, могат да бъдат от полза, като просто споделят всеки зов за помощ!

Вземете отношение по въпроса сега! Всяко отлагане, отлага шанса на някой да се спаси! Тази група не е с търговска цел. Не рекламирам и не продавам нищо. Не толерирам помощ срещу заплащане. Не работя за пари и не съм проект на партии, бизнеси и други частни организации. Не съм конкуренция на БЧК и други доброволчески организации.

Ще се радвам да си партнираме, ако ни потърсят. Ако нечия гузна съвест проговори, също ще се радвам. Но истината е, че го правя само и единствено, защото имаме нужда кръв всеки божи ден!

А знам, че можем. Знам, че има истински добри хора, които не са виртуални, а действат. Доказано е, че такива групи могат да решават проблеми! Ние можем да решаваме проблеми! Искам да си помогнем сами и утре да мислим за един проблем по-малко!

Заповядайте при нас! Станете част от нашата общност! Общността на хората, които са готови да помагат от сърце!

Казвам се Сава Христов, обикновен човек и пиша това писмо до Вас, вместо до дядо Коледа!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Детски футболен турнир в памет на Иван Вуцов

Футболен турнир за деца родени след 1 януари 2011 година, в памет на футболната легенда Иван Вуцов, организиран от синовете му Руслан и Велислав Вуцови, с подкрепата на Община Габрово, започна днес в спортна зала „Орловец“.

В надпреварата участват отбори от водещи школи в страната. Първото издание на турнир „Иван Вуцов“ уважиха ПФК Левски (София), ПФК Ботев (Пловдив), ПФК Черно море (Варна), ПФК Берое (Стара Загора), ПФК Дунав (Русе), ПФК Ботев (Враца), ПФК Етър (Велико Търново) и ФК Академия (Враца). Град Габрово е представен от два отбора малчугани от ДЮФК Янтра 2013.

Десетте тима са разделени в две предварителни групи, в които ще играят по системата „всеки срещу всеки“. В Група „А“ са ДЮФК Янтра 2013-1, ПФК Ботев (Пловдив), ПФК Дунав, ПФК Ботев (Враца) и ПФК Черно море, а в Група „Б“ спорят ДЮФК Янтра 2013-2, ПФК Левски, ПФК Берое, ПФК Етър и ФК Академия.

Първенците от двете групи ще се срещнат на финала, тимовете заели втори ще спорят за третата позиция в крайното класиране, третите – за 5-6 място, четвъртите за 7-8-мо, а петите за 9-10-то. Срещите са с времетраене от по 30 минути – три полувремена по 10 минути с по 1 минута почивка между тях.

Отборите са съставени от по 5 състезатели (4+1), а броят на смените е неограничен при спряна игра. Според регламента, ако във финалната фаза се получи равен резултат в редовното време, продължения не се играят, а ще се пристъпи директно към изпълнение на допълнителни удари за определяне на победителя.

Днес, 13 декември, ще се изиграят 10 мача, още 10 срещи предвижда програмата за съботния ден. В неделя от 9.00 ще започнат финалните срещи за подреждане на отборите в крайното класиране. Очаква се закриването и награждаването на отборите да бъде около 13 часа.

снимка: Община Габрово

ПРОГРАМА

13.12.2019 (Петък)
10.30 часа ДЮФК Янтра 2013-2 – ПФК Етър
12.30 часа ПФК Етър – ПФК Берое 1
3.15 часа ПФК Дунав – ПФК Ботев (Враца)
14.00 ФК Академия – ДЮФК Янтра 2013-2
14.45 ПФК Ботев (Пловдив) – ДЮФК Янтра 2013-1
15.30 ПФК Ботев (Враца) – ПФК Черно море
16.15 ФК Академия – ПФК Левски
17.00 ПФК Дунав – ДЮФК Янтра 2013-1
17.45 ПФК Ботев (Пловдив) – ПФК Черно море
18.30 ПФК Левски – ПФК Берое

14.12.2019 (Събота)
09.00 ФК Академия – ПФК Етър
09.45 ПФК Ботев (Враца) – ПФК Ботев (Пловдив)
10.30 ПФК Черно море – ПФК Дунав
11.15 ПФК Левски – ПФК Етър
12.00 ПФК Берое – ДЮФК Янтра 2013-2
14.30 ДЮФК Янтра 2013-1 – ПФК Черно море
15.15 ПФК Дунав – ПФК Ботев (Пловдив)
16.00 ДЮФК Янтра 2013-2 – ПФК Левски
16.45 ПФК Ботев (Враца) – ДЮФК Янтра 2013-1
17.30 ПФК Берое – ФК Академия

15.12.2019 (Неделя)
09.00 часа 9 – 10 място
09.50 часа 7 – 8 място
10.40 часа 5 – 6 място
11.30 часа 3 – 4 място
12.15 часа 1 – 2 място

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Връчиха бизнес наградите „Дързостта да бъдеш първи“

Единадесет фирми, в шест категории, бяха отличени по време на Бизнес награди „Дързостта да бъдеш първи“, информираха от Областна администрация – Габрово. Те бяха връчени за първи път от областния управител Невена Петкова на официална церемония, която се проведе в Библиотеката на Техническия университет.

снимка: Областна администрация – Габрово

Събитието е израз на признание към всички онези, които през годините „градят основи, проправят пътища и ни обединяват“, към всички дръзнали да бъдат първи и да превърнат Габрово в Българския Манчестър, онези допринесли за утвърждаване на региона ни като индустриално, интелектуално и културно средище, към всички, чийто труд, усилия, стремежи и мечти им отрежда място сред успелите – хората от бизнеса в габровска област.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Днес няма да бъдат давани оценки, защото вашите постижения, са оценявани многократно и на различни нива. Приемете тази вечер като послание, а отличията – като признание. А то е за всеки един от вас, без значение броя на служители ви и колко голям е бизнесът ви, защото всички вие се грижите за просперитета на жителите от нашия регион.“ – подчерта в изказването си областният управител Невена Петкова.

снимка: Областна администрация – Габрово

Бизнес наградите „Дързостта да бъдеш първи“ бяха уважени и от Вицепремиера Томислав Дончев, който поздрави гостите и подчерта, че трябва повече да се говори за предприемачите, защото това е призвание, което заслужава много високо обществено уважение.

снимка: Областна администрация – Габрово

„Няма училище за предприемачи, както и за таланти, но ние трябва да направим необходимото нашето общество да произвежда повече предприемчиви хора, които имат умения, дързост и смелост да рискуват и да дават възможност на другите, да се състезават с другите, защото бизнесът е вечно състезание“.

снимка: Областна администрация – Габрово

На първата церемония по връчване на награди за бизнеса на регионално ниво бяха номинирани в шест категории 23 фирми от различни сектори. Кои да бъдат те беше определено на базата на официална информация от Националния статистически институт, Българската Агенция за инвестиции, Областен информационен център, Държавен фонд „Земеделие“, Община Габрово, Община Дряново, Община Севлиево и Община Трявна.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „НАЙ – ГОЛЯМА ИНВЕСТИЦИЯ“ бяха отличени фирмите с най-големи инвестиции в региона – вложени собствени средства и привлечени чуждестранни капитали – Хамбергер България ЕООД; Паралел ЕАД; „Цератицит България“ АД и ЛС Тюбс. Наградата беше присъдени на Хамбергер България ЕООД, а за „Инвеститор клас А“ – на ЛС Тюбс АД.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „НАЙ – МНОГО ПРИВЛЕЧЕНИ СРЕДСТВА ПО ПРОЕКТИ С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ“ бяха връчени три награди за малко, средно и голямо предприятие на Печатница М-Прес ООД – Севлиево; Пластформ ООД – Габрово и ВСК Кентавър ИЗ Динамика ЕООД – Дряново. В контектста на Индустрия 4.0 в категория „НАЙ – ИНОВАТИВНА КОМПАНИЯ“ бяха отличени фирмите с принос към разработване и и внедряване на иновативни продукти – Арсийт ООД; МАК АД, Мехатроника и Нарине България АД. Наградата беше присъдена на Мехатроника АД, а за най – бързо развиваща се иновативна фирма на – Арсийт ООД. ЕЛВИ ООД; Ядки Детелина ЕООД и Хумус от Вернада ЕООД бяха сред номинираните фирми, чийто бранд популяризира област Габрово и допринася да се гордеем с качеството на своето производство.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категорията „НАЙ-РАЗПОЗНАВАЕМА МАРКА“ наградата получи ЕЛВИ ООД. В категория „НАЙ-ДОБЪР РАБОТОДАТЕЛ“ бяха номинирани фирми на база основен критерии „Разходи за персонал“, както и фирми, които демонстрират устойчивост при задържането на персонал или до голяма степен формират трудовата заетост в дадена община от региона. Сред номинираните Идеал Стандарт – Видима АД; Дзалли ООД; ЕМКО ООД – Трявна; Импулс АД наградата получи Идеал Стандарт – Видима АД.

снимка: Областна администрация – Габрово

В последната шеста категория бяха отличени фирми, които проявяват социална отговорност към своите служители, подкрепят ги и ги мотивират с различни стимули и придобивки, осигуряват добри условия на труд, както и фирми със значим принос към общността.

снимка: Областна администрация – Габрово

В категория „СОЦИАЛНО АНГАЖИРАН БИЗНЕС“ бяха номинирани фирмите Бошнаков ЕООД – Трявна; Никипласт – М ООД – Севлиево; Сигнал ЕООД – Габрово; Тисина ООД– Дряново; УКО България. И в тази категория бяха присъдени две награди на Никипласт – М ООД и Сигнал ЕООД.

снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово
снимка: Областна администрация – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отличие за окръжния прокурор на Габрово Надежда Желева

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров отличи със знак „За Заслуга“ и грамота Административния ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово Надежда Желева.

снимка: Пресцентър Апелативна прокуратура – Велико Търново, Архив

Окръжният прокурор на Габрово получи наградата заради отлично изпълнение на служебните си задължения, заедно с колегите си от прокуратурите на Великотърновския апелативен район от Ловеч, Плевен, Велико Търнов, Русе и районната прокуратура в Свищов.

Наградата за прокурор Желева е втора през годините. През 2016 г., със заповед на Главния прокурор на Административният ръководител, Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово г-жа Надежда Желева бе наградена с грамота и отличие „Служебна благодарност за висок професионализъм в пряката прокурорска работа и образцово изпълнение на служебните задължения при осъществяване на ръководството на окръжна прокуратура“.

снимка: Апелативна прокуратура – Велико Търново

Надежда Желева е прокурор с над 24-годишен стаж. В прокуратура започва работа през 1995 година. Била е стажант, младши прокурор, прокурор и заместник-районен прокурор в Районна прокуратура Габрово. От 2003 г. е прокурор в Окръжна прокуратура – Габрово, като от 2011 г. е заместник – окръжен прокурор, а от март 2015 г., с решение на ВСС, е избрана за административен ръководител и окръжен прокурор. Има ранг „прокурор във ВКП и ВАП.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица