Свържи се с нас

Новини

10 години инвазивна кардиология в Габрово

Published

on

Със семпло, но задушевно тържество, бяха отбелязани 10 години от създаването на отделението по инвазивна кардиология в Габрово. Събитието се проведе вчера, 14 ноември, в библиотеката на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

снимка: Областна администрация – Габрово

Болничната библиотека обаче се оказа тясна, за да побере всички дошли да засвидетелстват своето уважение към онези, които вече 10 години спасяват животи. В своето емоционално изказване д-р Нели Савчева подчерта ролята на д-р Божидар Паралчев, чиято е идеята за създаването на Инвазивна кардиология в Габрово и която обединява усилията на клиника O.L.V., клуб „Приятели на Белгия“, фондация „Марсел де Бископ“ и разбира се габровската многопрофилна болница.

Изключително важно е сътрудничеството с белгийската клиника O.L.V, което продължава вече 10 години – счита д-р Савчева, която сподели, че високото ниво, което се поддържа в инвазивната кардиология в МБАЛ „Тота Венкова“ се дължи именно на това – устойчиво партньорство, новостите, които са предоставили от O.L.V – клиника и непрекъснатите обучения.

снимка: Областна администрация – Габрово

Вече шест от кардиолозите, включително и двама от по-младите им колеги, са преминали обучения в белгийската клиника.

„Инвазивната кардиология като всичко, което се случва в едно реномирано болнично заведение е колективна работа. Инвазивните кардиолози не могат без останалите кардиолози и аз се радвам, че тук се работи в екип.“ – каза още директорът на болницата в Габрово.

снимка: Община Габрово

Нели Савчева благодари на всички свои колеги, които през годините са работили в отделението, на проф. Хендрикс, който от самото начало оказва съдействие, на д-р Етиен Фонтейн, който е в основата на това партньорство, на кардиолози, медицински сестри, на началника на отделението д-р Мирослав Стоянов, който въпреки трудностите през тези години не се е отказал, на сестрите от инвазивната кардиология в O.L.V, които винаги са били отзивчиви.

Кратко филмче показа 10 – годишната история в снимки, а в презентация сестрите от отделението представиха интересни моменти от работата на инвазивната кардиология през годините до днес.

снимка: Областна администрация – Габрово

Емоционалното тържество завърши с подарък за всеки, свързал живота или работата си с отделението. Гости на тържеството бяха областният управител Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, д-р Минко Михов, член на Съвета на директорите, проф. д-р Хендрикс, д-р Етиен Фонтейн, началникът на отделението д-р Мирослав Стоянов, кардиолози, медицински сестри и граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ученици от НАГ посетиха Окръжния съд в Габрово и присъстваха на дело

Published

on

По инициатива на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/, ученици от 12 в клас на Национална Априловска гимназия с лектор по право Кристиян Любенов, посетиха Окръжен съд – Габрово и присъстваха на гражданско дело.

Преди делото, Стела Цонева – експерт „Връзки с обществеността”, обясни реда за провеждане на съдебните заседания, ролята и мястото на участниците в процеса, как се образува едно дело и през какви етапи преминава неговото разглеждане.

В хода на лекцията младежите се запознаха с разликите между наказателни и граждански дела, със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт. Те научиха също как се осъществява правораздаването у нас, как работят районен, окръжен, апелативен, административен и върховен съд, a съдия Велемира Димитрова поясни как съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите и държавата, отговори на многобройните въпроси на учениците и разговаря с тях за предизвикателствата на съдийската професия.

Посещението в Окръжен съд – Габрово бе част от образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Зареди още

Любопитно

Делфинариумът във Варна прави безплатни представления за децата през ваканцията

Published

on

„Делфинариум Варна“ организира безплатни представления за децата – „Ваканция с делфините“. Те ще се състоят в периода 30 – 31 март, от 12.00 и от 15.00 часа, когато започва априлската ваканция.

Това са два дни с по две представления, които ще бъдат обогатени с анимационна програма на Бате Сашо Капитана с много игри и награди за публиката. Децата ще влизат безплатно, а цената на билет за възрастни е 15 лв. на човек.

Заповядайте да участвате в шоутата. Ще се пее, танцува, играе волейбол и футбол, и ще се въртият обръчи заедно с делфините. Можете да закупите своя онлайн билет тук: https://dolphinariumvarna.bg или на касата в деня на представлението.

Зареди още

Новини

Световно злато за Александър Савеков и Преслава Драганова

Published

on

Двамата възпитаници на габровския клуб по спортни танци „Ритмика“ и техните горди треньори – семейство Жекови, станаха първите българи световни шампиони по учебна програма в стандартните танци, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Титла беше спечелена на шампионата проведен в град Пиеве Ди Ченто, Болония, Италия. Александър е на 15 години, а Преслава е на 14. Танцуват от 6-годишни, а заедно като танцова двойка са от 2016-та, вече 8 години. През този период имат зад гърба си редица постижения и над 100 състезания в България и чужбина.

Първият им медал като двойка е от 2017-та, когато Александър е на 9 години, а Преслава на 8. Те са десетобойци и това е най- трудният избор в този спорт, но се справят чудесно.

Състезават се в два стила: Латиноамерикански танци – самба, ча-ча-ча, румба, пасо добле и джайв; Стандартни танци- английски валс, танго, виенски валс , слоу фокстрот и куик степ.

Имат множество завоювани отличия за града и страната ни, в т.ч. и в накой от най-големите и престижни състезания в Италия, Румъния, Гърция.

На Световното първенство в Шладминг (Австрия) през миналата година отбелязаха исторически успех за страната ни, като заеха престижното шесто място в категорията до 16 години. От тази година Александър Преслава Драганова са част от националния отбор по спортни танци на България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица