Свържи се с нас

Любопитно

С намигване към тържествената сесия на Габрово

Published

on

В деня, в който Градът на хумора и шегата обяви с много шум, въодушевление, нетърпение и амбиция мотото на Карнавала догодина и бе издигната кандидатурата на Жената Котка за президент на БФС от Габрово, в Ритуалната зала на Общината се проведе тържественото заседание на новия Общински съвет, мандат 2019 – 2023 г., свикано от областния управител.

Какви любопитни ситуации се случиха и останаха извън официалното отразяване на празничната сесия от журналисти и пиари, екипът на „Габрово Нюз“ ще им даде публичност за своите читатели с чувство за хумор и намигване към местната власт.

Тържественото заседание на местния парламент по традиция беше водено от най-възрастния общински съветник, като този път възможността се падна на Йордан Ташков, известен сред своите повече като Даньо Ташков. Той се опита да бъде забавен през цялото време и да излезе извън протокола на провеждане на подобни сесии, уверявайки колегите си, че от следващия път ще сподели с тях многото опит, натрупан през житейския му път.

Експериментът му за това обаче не остана високо оценен от някои негови колеги, които в кулоарите на местния парламент коментираха, че изказванията му са били твърде продължителни, досадни, отегчителни и на моменти скучни, а тържествеността – отсъствала.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Погледите на всички общински съветници, кметове и гости на официалното събитие бяха приковани от млада общинска съветничка от управляващата партия, явила се пред Общинската избирателна комисия със скандално къса пола, за да положи подпис срещу името си. Появата й в тази визия, провокативна според някои, бе дълго коментирана тема след получаване на удостоверението за местен парламентарист.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Голяма част от общинските съветници се подписаха с гръб към залата и официалните лица, излагайки на показ някои части от тялото си и заемайки не дотам много естетични позиции, спрямо любопитните погледи.

Известният илюзионист Йордан Белев, попаднал също в състава на новия Общински съвет, парафира удостоверението си, но пък забрави да го отнесе със себе си. Това наложи да се върне обратно до представителите на ОИК и с широка усмивка да го вземе.

Друг „гвоздей в програмата“ на тържествената сесия се оказа химнът на СССР, прозвучал съвсем непринудено от мобилен телефон, чиито собственик, забравил да му изключи звука, го използва за мелодия при позвъняване. Телефонното обаждане огласи цялата зала и предизвика комична ситуация, ярко контрастираща с модерно европейско Габрово.

Свещеникът, присъствал на церемонията, прочете поздравления от Архиерейския наместник на габровската духовна околия отец Руслан Личев, но не извърши водосвет за благоденствие и подмина кметът на Габрово Таня Христова, очакваща го на два пъти да се ръкува с нея.

При провеждането на процедурата за избор на нов председател на Общинския съвет в коридорите на Общината заместник – кметът Николай Меразчиев, славещ се с чувството си за хумор, се грижеше за доброто настроение и веселеше своите колеги, разказвайки интересни вицове.

Костюмирани „букетаджии“, които да се подмажат с цвете в ръка на новата местна власт, също не липсваха, дори направиха впечатление. А за финал общински съветник от управляващата партия, имащ имен ден в Деня на Свети великомъченик Мина, реши по стара „габровска традиция“ да не почерпи колегите си.

*Редакторска бележка*
Чрез настоящата публикация „Габрово Нюз“ не цели да накърни достойнството, урони престижа, клевети, дискриминира, дискредитира, или злепостави лицата, заемащи висши публични длъжности в ръководството на местното самоуправление, а да информира и представи фактите пред обществеността в различна гледна точка за първите хора, управляващи нашата община. В случай, че някои от лицата, намерили място в публикувания материал, се разпознаят, почувстват се засегнати или ощетени по някакъв начин, и желаят да представят своя поглед за събитието, „Габрово Нюз“ ще им предостави възможността за право на отговор на страниците на медията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Любопитно

Рибарник „Кметовци“ открива новия сезон на 1 май

Published

on

На 1 май Рибарник „Кметовци“ отваря врати за Вашите празници, чествания, събития или срещи с приятели на открито всеки уикенд, почивни или празнични дни.

Сред събитията, които любимото място за отдих и забавление в природата ще приеме през настоящия сезон, са „Вечер на руската музика с Борислав Недев“, която ще се проведе на 6 юли. В разгара на лятото, на 20 юли, там ще се проведе десетото юбилейно издание на Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува“, със специалното участие на Пепи Христозова. В края на лятото Рибарник „Кметовци“ ще посрещне тематична сръбска вечер, за която ще пристигне Слободан Величкович-Коби.

За Вашия специален ден, за вашите лични или фирмени празници, тържества, рождени дни, другарски срещи, фолклорни събори и фестивали, коктейли и други мероприятия на открито сред природата, Рибарник „Кметовци“ Ви предлага изнесени ритуали и декорация на зеленото пространство по Ваш вкус.

Любезните домакини могат да съдействат за кетъринг, хотелско настаняване, шатри, оформяне на сцена, дансинг, DJ, фотограф.

Работното време в всяка събота и неделя, празнични и почивни дни. През останалото време – с предварителна заявка! Телефони за контакт: 0888 000 965.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица