Свържи се с нас

Новини

„Габрово срещу наркотиците“ приключи успешно

Published

on

Днес, 7 ноември, приключи регионалната кампания на Областна дирекция на МВР – Габрово, организирана в партньорството с Общински съвет по наркотични вещества – Габрово и РУО – Габрово, под надслов „Габрово срещу наркотиците“.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Форматът се реализира като част от Национална инициатива „Заедно срещу наркотиците“ и се проведе от 5-ти до 7-ми ноември в Габрово. По предварително обявена програма, кампанията обхвана 9-тите и 11-тите класове на всички средни училища на територията на областния град.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

В два последователни дни се проведоха и срещи по темата с родители, педагози и други специалисти. В присъствието на Димитър Христов – инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Габрово и Габриела Йосифова – председател на Общински съвет по наркотичните вещества в Община Габрово, инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици“ при СДВР, изнесе лекции и презентации, свързани с наркотиците и последствията от употребата им.

снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово

Лекциите преминаха в непринудена комуникация с учениците, на които беше предоставена подробна информация за разпространяваните към момента амфетамини, метамфетамини, различни видове екстази и други наркотици.

снимка: Община Габрово

Подрастващите бяха предупредени за заплахата, която представляват най-новите наркотични вещества, които се явяват в последно време на пазара. Само през изминалата година са регистрирани около 300 вида нови наркотични вещества от всички групи. Учениците бяха информирани за различните вариации, в които могат да им бъдат представени от разпространителите.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За слушателите беше интересно да научат, че съществуват 1 630 вида марихуана, като нито един от видовете не може да бъде определен като „лечебен“. По време на срещите беше коментира темата за „свободния режим“ на употреба на марихуаната, както и съществуващият законов режим в България. Що е то „медицинска“ марихуана и какъв е режимът на регулация на канабиса в различни страни, също бяха тема на дискусия с младите хора.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Децата бяха запознати с предвидените от Законодателя санкции за употреба и разпространение на наркотични вещества у нас.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

С видео материали инспектор Петков демонстрира последиците от употребата на наркотиците и тяхното въздействие върху човешката физика и психика, както и последиците върху социалния живот и бъдещето на младите хора.

Беше засегната темата за употребата на енергийни напитки, наргилета, анаболи и стероиди и негативните последици от тях.

По време на срещите, инспекторът провокира учениците с въпроси за най-разпространените сред тях наркотични вещества и за пореден път доказа, че митовете и изкривената информация за дрогата са опасности, които могат да вкарат в капана на зависимостта един недостатъчно информиран млад човек.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Учениците се информираха и за опасностите, които крие употребата на наргилета и енергийни напитки – използвани масово от младежите и често подценявани като риск за здравето им.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Относно най-новата, т.нар. „дизайнерска“ дрога – учениците видяха в презентацията колко различни видове има от нея и колко умело е маскирана тя под името на „чай“, „билка“, „соли за вана“, „тор“… Само за изминалата година са регистрирани 300 нови вида наркотични вещества!

Затова е толкова важно младите хора да бъдат информирани и да не рискуват от незнание и любопитство. Защото понякога и един опит само може да бъде фатален.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Инспектор Петков запозна децата подробно кои са стадиите при наркоманите и как се разпознават, както и къде може да се потърси адекватна помощ при нужда.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

В рамките на кампанията, инспектор Петков се срещна и със специалисти, работещи в сферата на зависимостите, които бяха запознати с най-често срещаните наркотични вещества на българския пазар.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица